diumenge, 7 d’abril del 2024

7A · Dia Mundial de la Salut

En el #DiaMundialSalut recordem la necessitat de seguir treballant pel dret a una #Salut pública i de qualitat per a tothom, al temps que reconeixem el nostre sistema de salut pública i felicitem la desdicació dels i les treballadores que ho fan possible

#DMS2024 #Tortosa #TerredelEbre

El 7 d'abril se celebra el Dia Mundial de la Salut, una data proclamada oficialment el 1946 per part de 61 membres de les Nacions Unides.

El Dia Mundial de la Salut se celebra perquè la salut és un dret bàsic i universal i tots hauríem de poder accedir a una atenció sanitària de qualitat a totes les regions del món, especialment a la població de escassos recursos.

En la celebració d'aquesta efemèride, anualment s'escull un tema. El tema del Dia Mundial de la Salut 2024 és “La meva salut, el meu dret”.

S'ha seleccionat aquest tema per emfatitzar el dret universal de totes les persones a accedir a serveis de salut de qualitat, així com a educació i informació sobre salut.

A més, es destaca la importància de l'accés a recursos bàsics com aigua potable, aire net, alimentació adequada, habitatge digne, un entorn laboral segur i condicions ambientals saludables.

A nivell global, el dret a la salut es veu amenaçat per a milions de persones. Les malalties i desastres naturals són responsables de moltes morts i discapacitats. Els conflictes armats causen patiment, gana i trauma psicològic. L'emissió de gasos contaminants per la crema de combustibles fòssils contribueix a la crisi climàtica i afecta la nostra capacitat de respirar aire pur.

Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), la Cobertura Sanitària Universal de Salut està referida a l'accés que han de tenir totes les persones a serveis de salut essencials quan i on ho requereixin, sense que els generi dificultats econòmiques.

En els darrers anys, les campanyes de l'OMS han treballat per fomentar que la sanitat arribi a tots els racons del planeta, possibilitant que les persones puguin tenir accés a l'atenció sanitària al si de la seva comunitat i que sigui assequible per a les famílies. D'aquesta manera se'n procura el benestar, així com la millora de la qualitat de vida.

Tot i això, almenys la meitat de les persones a tot el món segueixen sense tenir accés a una atenció sanitària de qualitat. S'han vist obligades a triar entre la salut i altres despeses quotidianes, com ara aliments i fins i tot un sostre.

En aquest sentit, la Cobertura Sanitària Universal és un element clau en el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) relacionats amb l'eradicació de la pobresa extrema, l'accés a serveis de salut de qualitat i l'increment de l'equitat. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada