dilluns, 25 de març del 2024

25M · Dia de l'Orgull Renaixentista

 


Avui 25M #DiadelOrgullRenaixentista reivindiquem i ens sentim molt orgullosos del magnífic patrimoni renaixentista de #Tortosa i #TerresdelEbre entre el que destaquen els Reials Col·legis
Cuidem i sentim-nos orgullosos del nostre passat reniaxentista
#DiadelOrgulloRenacentista

Fins al 1582, a Europa se celebrava l'Any Nou el 25 de març, el dia de la Festa de l'Anunciació. Segons la tradició cristiana, l'Anunciació commemora el moment en què l'Arcàngel Gabriel va venir a la Mare de Déu per anunciar el naixement de Jesús. 

A Florència, la festa va coincidir perfectament amb l'arribada de la primavera, a la qual se li va donar el proverbi local: 'Per l'Annunciazione la rondine è arrivata; i s'un´né arrivata, l´è per strada o è amalata!’! ( ' L'oroneta arriba per a l'Anunciació , i si encara no ha arribat, és perquè aquesta en camí o que està malalta ! ' ) . Quan, el 1582, el Papa Gregori XIII va canviar les dates de l'Any Nou l'1 de gener, la majoria dels països europeus i ciutats italianes van adoptar el calendari que encara utilitzem avui dia. Els florentins , però , van ser tan aferrat a 'el seu' Any Nou que van esperar fins a 1 de gener 1750 a adoptar el calendari gregorià.

A Tortosa el 25 de març se celebra la "Baixada de la Cinta" la data en què es considera que la Mare de Déu va fer la seua aparició a la catedral de Tortosa, la nit del 24 al 25 de març del 1178, i va entregar el seu cíngol a un sacerdot, amb la qual cosa aquest element va esdevindre una relíquia que ha sigut venerada fins al dia d’avui. La gran devoció del miracle va començar realment en el segle XVI, l’any 1508, quan es produeix el primer relat de la baixada.

El text que es recull al Breviari antic de la catedral de Tortosa i que serveix com a leimotiv del cristianisme tortosí explica que la Mare de Déu va dir: “Levántate, no temas, dijo la madre de Dios, por que, como siempre me has servido sin cansarte, has merecido verme en vida y estar aquí entre los coros de los ángeles. Y por cuanto esta iglesia está edificada a honra de mi hijo y mía y vosotros, los de Tortosa, teneis gran cuidado de ve- nerarme y servirme, y en prenda del amor que os tengo os doy esta Cinta de que voy ceñida hecha por mis propias manos, y os la dejo sobre este altar. Darás relación de todo lo que has visto y yo te he dicho al obispo de la ciudad, al clero y a todo el pueblo”.

La nit del 24 al 25, a les 12.00h té lloc la tradicional missa de la baixada de la Cinta a la seua capella de la catedral, tot i que hi ha un altre moment d’especial devoció com és la presentació a la Cinta de totes les xiquetes i xiquets que ho desitgen i reben l’acreditació d’alta de confrares.

Aquesta tradició és la que ha establert a la Mare de Déu de la Cinta com a patrona de la ciutat de Tortosa, amb una gran devoció popular.

Quin millor dia que aquest per celebrar l'orgull renaixentista!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada