divendres, 20 de desembre del 2024

Habitatge públic, una necessitat i un dret

El passat mes de novembre del president Salvador Illa feia balanç dels primers 100 dies de govern i situava els serveis públics com a objectiu prioritari d’aquest inici de legislatura.

En este sentit destacava importants inversions i polítiques actives en matèries com l’educació, la sanitat o la seguretat, però feia un especial incís en l’habitatge, en tant en quant, en paraules del propi Illa, és el “principal factor de desigualtat a Catalunya”.

Així el president anunciava com una de les primeres mesures de l’Executiu ampliar substancialment el parc d’habitatge públic amb 50.000 habitatges fins al 2030, així com la implementació de polítiques en col•laboració amb els ajuntaments per facilitar l’accés.

L’anunci ja ha tingut resposta positiva en tant en quant, el delegat del govern a les Terres de l’Ebre, Joan Càstor Gonell, en el balanç de 100 dies al càrrec, anunciava que fins a 26 municipis ebrencs, la meitat del territori, ja han proposat solars i edificis per fer habitatge públic i de lloguer.

La Constitució espanyola, estableix que “tots els espanyols tenen dret a gaudir d’un habitatge digne i adequat”, però la bretxa entre aquest dret i la realitat és evident. Tanmateix, les Nacions Unides subratllen que l’habitatge no és només un sostre, sinó una base des de la qual les persones poden construir una vida digna.

L'accés a l'habitatge, segons el tercer baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) del 2024, ha esdevingut  la principal preocupació dels catalans per primera vegada des del 2007 i el dret a l’habitatge és un dret fonamental que cal defensar des de tots els àmbits, especialment des dels governs, per això les mesures correctores del dèficit d’habitatge social són clarament necessàries. Si volem que les nostres ciutats siguin més inclusives, si volem viure amb cohesió social, hem de tenir mesures que protegeixin els nostres ciutadans i els permetin viure dignament.

Arrosseguem dècades fallides de política d’habitatge des del punt de vista de garantir el dret a l’habitatge, ja que moltes de les polítiques d’habitatge que s’han han estat més d’accés al mercat de l’habitatge que no pas de desenvolupar el dret al mateix. Això lligat a l’especulació immobiliària, la regulació insuficient del preu dels lloguers i l’existència de milers de pisos buits de grans tenidors requereixen una resposta a una problemàtica que, lluny de les meres xifres, és una qüestió de justícia social i de futur.

L’anunci del Govern de la Generalitat és un gran avenç i ha d’incloure propostes tant per topar els preus de lloguer, com per fomentar la construcció d’habitatges a preus de venda regulada destinats a la creació d’habitatge públic i protegit. Però també és importantíssim fomentar la rehabilitació de l’actual parc d’habitatges el que encara és una assignatura pendent com a societat.

Els fons Next Generation han contribuït a fomentar la rehabilitació, però no resolen el problema de molts nuclis antics i històrics. Habitatge públic i protegit si, però  tenint en compte que és del tot necessari aplicar mesures concretes com el desplegament de la Llei de Barris Verds anunciada pel Govern, per millorar les condicions de vida en nuclis antics i barris vulnerables i promoure la seva regeneració urbana amb criteris socials i ambientals.

La solució a la crisi habitacional no és fàcil ni ràpida, però cal abordar-la sense demora amb un gran pacte per l'habitatge que impliqui els partits polítics, el tercer sector i les promotores. El pla del nou govern català és una resposta a aquestes necessitats ja que és imprescindible recuperar el control públic sobre l’habitatge i posar els recursos necessaris per a que tothom tingui un lloc digne per viure i les Terres de l’Ebre de nou demostren estar al costat dels i les ciutadanes amb l’anunci de cedir solars i edificis per fer nou habitatge públic i treballar per garantir el dret real a l’habitatge.


dijous, 19 de desembre del 2024

Gran pèrdua la de Federico Mayor Zaragoza

Gran pèrdua la de Federico Mayor Zaragoza, tortosí universal i de cor, que va ser ministre d'Educació i Ciencia i director de la UNESCO.

Sempre recordarem el seu llegat i treball en la defensa de l'educació, els drets humans, la pau i el diàleg entre pobles i cultures. 

Que la terra li sigui lleu

#tortosa #terresdelebre #federicomayorzaragoza #unesco


dimecres, 18 de desembre del 2024

L’Ebre al Dia. La Tertúlia dels dilluns 16 de desembre


Un plaer compartir de nou amb vosaltres una nova tertúlia al programa "L'Ebre al Dia" de @canalte amb @leonorbertomeu on hem parlat sobre temes d'actualitat i de #Tortosa #TerresdelEbre i també d'àmbit nacional

Mireu-ho a 👇


 

dimecres, 11 de desembre del 2024

Per sempre Felip Pedrell!


Comparteixo l’article "Per sempre Felip Pedrell!" publicat a @marfanta per posar en valor el treball que fem a #Tortosa per defensar i reivindicar la figura i obra del compositor i musicòleg #FelipPedrell


dimarts, 10 de desembre del 2024

L’Ebre al Dia. La Tertúlia del dilluns 9 de desembre


Encantat de compartir de nou la tertúlia al programa "L'Ebre al Dia" de @canalte amb @leonorbertomeu on hem parlat sobre temes d'actualitat i de #Tortosa #TerresdelEbre i també d'àmbit nacional

Mireu-ho a 👇

 

Per sempre Felip Pedrell!


Comparteixo l’article "Per sempre Felip Pedrell!" publicat a @setmanariebre on poso en valor el treball que fem a #Tortosa per posar en valor i reivindicar la figura i obra del compositor i musicòleg #FelipPedrell

Llegiu-lo a 👇

http://roigjustinecessari.blogspot.com/2024/12/per-sempre-felip-pedrell.html

https://setmanarilebre.cat/per-sempre-felip-pedrell/


divendres, 6 de desembre del 2024

6D · Dia de la Constitució Espanyola


 Avui fa 46 anys amb diàleg i entesa es va aprovar la #Constitució una gran eïna que ens ha permés avançar en drets i llibertats per a totes i tots els ciutadans 

Cal seguir treballant els seus valors avançar i fer front entre totes i tots als reptes de futur

Després de 40 anys de dictadura i posteriorment a la mort del dictador Francisco Franco el 1975, Espanya entraria en una fase de transició democràtica. La majoria de la societat espanyola estava disposada a acceptar els canvis futurs i més si això significava una organització democràtica que posés fi a tant de patiment i manca de llibertat.

El 1977 es van produir les primeres eleccions democràtiques que van donar lloc a unes Corts que van ser les que van preparar el document que arribaria a ser la Constitució Espanyola. Després del referèndum, la Constitució seria aprovada el 27 de desembre de 1978.

La Constitució Espanyola té 169 articles, 4 disposicions addicionals, 9 disposicions transitòries, una de derogatòria i una altra de final. Això fa que sigui un dels textos més extensos d'Europa.

dijous, 5 de desembre del 2024

5D · Dia Internacional del Voluntariat

 

Avui en el Dia Internacional del #Voluntariat donem gràcies a totes i tots els voluntaris que regalen part del seu temps als demés en qualsevol circumstància i sense esperar res a canvi

Amb voluntariat som millors i més humans!

#IVD2024 #Tortosa #TerresdelEbre

El Dia Internacional dels Voluntaris se celebra el 5 de desembre de cada any. Va començar com una celebració internacional per mandat de l'Assemblea General de les Nacions Unides el 1985. És un dia en què es reconeix els voluntaris i es promou l'esperit del voluntariat a nivell local, nacional i internacional. Els voluntaris de les Nacions Unides s'uneixen a les celebracions del dia amb tots els voluntaris del món, i subratllen la importància de trobar solucions als nostres reptes comuns liderades per les persones.

No hem d'oblidar que no és possible assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) sense comptar amb les persones a totes les etapes, a tots els nivells i en tot moment.

El voluntariat converteix els individus en part de les solucions. Permet a les persones ia les comunitats participar en el desenvolupament propi.

Els desafiaments actuals a què ens enfrontem, com el canvi climàtic, els conflictes i les injustícies socials, poden resultar aclaparadors. Tot i això, en moments difícils és quan l'esperit del voluntariat brilla més que mai. A tots els racons del món, els voluntaris solen ser els primers a respondre. Afronten els reptes amb valentia, dedicació i desinterès.

Els voluntaris generen una cultura de servei més rica a les seves comunitats. Ajuden a estendre ponts entre generacions i donen suport al desenvolupament sostenible.

El voluntariat ens permet treballar junts a través de les generacions per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible. El voluntariat és un cicle intergeneracional.

Per sempre Felip Pedrell!

Al llarg dels darrers anys, i coincidint amb el centenari de la seva mort, la figura de Pedrell ha estat objecte de concerts i activitats diverses en una constant lluita per reivindicar la seva obra i llegat. Així el novembre de 2021, en el festival que porta el seu nom i dintre dels actes de Tortosa Capital de la Cultura Catalana, es va reestrenar l’òpera “La Matinada”, 116 anys després de la seva estrena i única representació. I el 2022, coincidint amb el 50 aniversari de Joventuts Musicals de Tortosa, es va estrenar “Les cartes de Pedrell” un espectacle que recreava la darrera etapa de la vida de Pedrell a través de la correspondència amb altres músics i personalitats rellevants dintre del panorama sociocultural de l’època.

Durant els segles XVII i XVIII, Tortosa fou un dels centres més importants de la mediterrània pel que fa a la creació musical, bàsicament eclesiàstica. No és casualitat, doncs, que Pedrell esdevingués al segle XIX el pare del nacionalisme musical català i espanyol així com l”alma mater” dels estudis de musicologia hispànics. Pedrell va escriure més de 400 obres, que inclouen tots els gèneres musicals.

El passat 16 de novembre va ser un magnífic dia per difondre i reivindicar, una vegada més, el llegat del mestre i musicòleg tortosí Felip Pedrell. Va ser gràcies a la segona edició del concurs de música Felip Pedrell, organitzat per Joventuts Musicals de Tortosa amb l’objectiu de difondre part de l’extensíssima obra musical del nostre compositor més universal.

Al llarg de tot el dia l’Espai Joan Moreira va acollir música del seu amic Pedrell i els seus deixebles. Mentre que pel matí els participants del concurs van interpretar al piano les peces davant d’un jurat, presidit per Joan Mangrané, president de Joventuts Musicals de Catalunya, a qui cal agrair la seva presència i implicació, per la tarda va tenir lloc el lliurament de premis i, com a colofó de la intensa i emocionant jornada, un magnífic concert, coorganitzat per Joventuts Musicals i l’Ajuntament de Tortosa, amb una formació de quintet de corda amb harmònium, un instrument poc habitual del que vam poder gaudir de manera excepcional amb una brillant i emotiva interpretació d’estrenes d’arranjaments de Pedrell.

I tot gràcies a la feina i implicació de músics, compositors, cantants, historiadors, estudiosos com el Mestre el Mestres Rossend Aymí i voluntaris que estan treballant per tirar endavant aquest concurs i, sobre tot, la figura i obra de Pedrell, així com als socis i als assistents als concerts per la seva fidelitat, però sobre tot voldria posar en valor el treball d’una persona, la presidenta de Joventuts Musicals de Tortosa, Elisa Huguet, pianista i professora, que s’ha desviscut per Pedrell i per l’èxit i la continuïtat d’aquest certamen bianual que representa un pas més en el camí per encumbrar la figura de Felip Pedrell.

La qualitat de les interpretacions i l’èxit d’assistència i participació de la segona edició d’aquest concurs bianual, actualment assumit íntegrament des de Joventuts Musicals, deixa assegurada la seva continuïtat i consolidació en la propera edició de l’any 2026. Una continuïtat, però, que passa per engrandir i millorar la difusió del certamen, plantejant noves formes de col•laboració i finançament amb diverses entitats que possibiliten noves edicions obertes a més participants, amb més i millors premis i que contribueixin a un millor coneixement de la figura i les obres de Felip Pedrell, portant el seu nom i el seu llegat allí on li pertoca, evidenciant i reivindicant la seva genialitat, influència i universalitat per sempre!

dimarts, 3 de desembre del 2024

L’Ebre al Dia. La Tertulia del dilluns 2 de desembre

Un plaer compartir de nou amb vosaltres una nova tertúlia al programa "L'Ebre al Dia" de @canalte amb @leonorbertomeu  on hem parlat sobre temes d'actualitat i de #Tortosa #TerresdelEbre i també d'àmbit nacional

Mireu-ho a 👇

https://canalte.cat/programa/ebre-al-dia/lebre-al-dia-la-tertulia-del-dilluns-2-de-desembre/


3D · Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat

 

Avui Dia Internacional de les Persones amb #disCAPACITAT posem en valor i defensem els drets de totes elles per tal de garantir més justícia social, més accessibilitat, més inclusió i més igualtat per elles garantint així la seva qualitat de vida

El Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat va ser declarat el 1992 per l'Assemblea General de les Nacions Unides mitjançant la resolució 47/3. L'objectiu és promoure els drets i el benestar de les persones amb discapacitats a tots els àmbits de la societat i el desenvolupament, així com conscienciar sobre la seva situació en tots els aspectes de la vida política, social, econòmica i cultural.

Prenent com a base molts anys de treball de les Nacions Unides a l'àrea de les discapacitats, la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, aprovada el 2006, ha avançat encara més els drets i el benestar d'aquestes persones a l'Agenda 2030 per el Desenvolupament Sostenible i altres marcs de desenvolupament internacionals, com el Marc de Sendài per a la Reducció del Risc de Desastres, la Carta sobre la Inclusió de les Persones amb Discapacitat a l'Acció Humanitària, la Nova Agenda Urbana, i l'Agenda d'Acció d'Addis Abeba sobre el Finançament per al Desenvolupament.

La commemoració del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat del 2024 coincideix amb un moment clau, marcat per grans avenços mundials com la Cimera del Futur i la Segona Cimera Mundial sobre Desenvolupament Social. Aquests cims mundials es complementaran entre si per proporcionar un full de ruta continu cap a una pau i un desenvolupament sostenibles que incloguin la discapacitat. El tema del dia per al 2024 ressalta la necessitat de potenciar el lideratge de les persones amb discapacitat per garantir un futur inclusiu i sostenible per a totes les persones.

https://www.un.org/es/observances/day-of-persons-with-disabilities

diumenge, 1 de desembre del 2024

1D · Dia Mundial de la Sida


Este #DiaMundialdelaSIDA recordem que amb els drets humans al centrei les comunitats al capdavant, el món pot acabar amb la sida com a amenaça per a la salut pública d'aquí al 2030

Sota el lema "Seguim el camí dels drets”, la celebració del Dia Mundial de la Sida 2024 s'endinsa en la idea que acabar amb la sida és possible, però només si garantim els drets de totes les persones.

Quan els drets humans ocupin un lloc central i les comunitats liderin el canvi, es podrà posar fi a la SIDA com a amenaça per a la salut pública per al 2030. Els avenços en la resposta al VIH sempre han anat de la mà del progrés en la protecció dels drets humans. Alhora, aquestes millores han impulsat el reconeixement del dret a la salut i l'enfortiment dels sistemes sanitaris.

Tot i això, encara hi ha barreres que limiten l'accés ple als drets humans, frenant el camí cap a la fi de la SIDA i afectant greument la salut pública. A més, l'augment d'atacs contra els drets amenaça de revertir els èxits aconseguits. Eradicar la sida requereix que arribem a totes les persones afectades pel VIH, incloses aquelles que han estat marginades o excloses.

El camí que s'acaba amb la sida és un camí de drets. Respectar la Declaració de Drets Humans de les Nacions Unides i fomentar la inclusió de totes les comunitats és essencial per posar fi a la sida, garantir el desenvolupament sostenible i la seguretat humana. És urgent eliminar les lleis penals i d'altres que atempten contra els drets de les persones, i és urgent promulgar lleis i enfocaments que defensin els drets de totes les persones. Els mandats del marc internacional de drets humans tenen força de llei i les comunitats tenen dret a exigir als titulars d'obligacions que rendeixin comptes sobre el compliment dels compromisos que han contret en matèria de drets humans.