divendres, 28 de febrer del 2025

28F · Dia Mundial de les Malaties Minoritàries

 

Avui Dia Mundial de les #MalaltiesMinoritaries recordem que cal impulsar l'estudi i la recerca per trobar les causes d'aquestes malalties rares, així com el tractament més adequat per a les #pERsones que les pateixen i millorar la seva qualitat de vida

#DMMM2025#Tortosa #TerresdelEbre

El Dia Mundial de les Malalties Rares se celebra el darrer dia del mes de febrer des de l'any 2008.

L'objectiu de la seva commemoració és crear consciència i ajudar totes les persones que pateixen alguna malaltia de les anomenades rares, a rebre de forma oportuna el degut diagnòstic i tractament i que, a la llarga, això els garanteixi una vida millor.

Les malalties rares són patologies o trastorns que afecten una petita part de la població i que, en general, tenen un component genètic. Són també conegudes com a malalties òrfenes.

Les malalties presenten una sèrie de símptomes particulars, i resulta molt difícil diagnosticar quina n'és la veritable causa.

Aquests desordres o alteracions que presenten els pacients han de ser avaluats per un especialista, depenent de cada cas.

La Federació Espanyola de Malalties Rares (FEDER), és una organització espanyola que, des de fa anys, exerceix un important paper en la lluita contra les malalties rares.

El seu objectiu principal ha estat impulsar l'estudi i la recerca per trobar les casuses d'aquestes malalties, així com el tractament més adequat per a aquests pacients i millorar-ne la qualitat de vida.

Així mateix, gràcies a aquesta organització, s'ha pogut portar un missatge a la població en general a través de campanyes, mitjans tecnològics i xarxes socials per aconseguir fons i recursos per a la recerca científica.

Més informació a https://aelmhu.es/personas-lema-del-dia-mundial-de-enfermedades-raras-2025/


divendres, 21 de febrer del 2025

"Diàlegs d'Arquitectura amb F. Xavier Solé"


La Demarcació de l'Ebre del COAC presenta uns nous "Diàlegs d'Arquitectura amb F. Xavier Solé", al voltant del seu darrer llibre “Manual del marger”

Tot a través d’un diàleg amb l’antropòloga cultural i museòloga, Carme Queralt, especialista en patrimoni etnològic i immaterial

No us ho perdeu!

📅 Dijous 27/02
🕗 19 h
✅ Seu del COAC Ebre · Casa Bau

Més informació


21F · Dia Internacional de la Llengua Materna

El Dia Internacional de la #LlenguaMaterna referma que el multilingüisme pot fomentar la inclusió ja que amb ell transmetem i preservem els nostres coneixements 

Protegim, conservem i defensem les llengües!

#DILM24 #estimemlallengua #Tortosa #TerresdelEbre

Les societats multilingües i multiculturals existeixen a través de les seves llengües, que transmeten i preserven els coneixements i les cultures tradicionals de manera sostenible. 

La diversitat lingüística es troba cada cop més amenaçada

L'any 2025 marca el 25è aniversari del Dia Internacional de la Llengua Materna. Aquesta fita posa en relleu un quart de segle desforços dedicats a preservar la diversitat lingüística i promoure lús de la llengua materna. Constitueix una important oportunitat per reflexionar sobre els èxits, renovar els compromisos i destacar el paper fonamental que exerceix la preservació de les llengües en la salvaguarda del patrimoni cultural, la millora dels resultats educatius i la creació de societats més pacífiques i sostenibles.


dilluns, 17 de febrer del 2025

8M · Concert de Milos Todorovski i Òscar Antolí, organitzat per Joventuts Musicals de Tortosa

🎹 NO US PODEU PERDRE EL PROPER CONCERT organitzat per Joventuts Musicals de Tortosa‼️

“FOLKOTÈQUE I MÉS” amb

Milos Todorovski, acordiói Oscar Antolí, clarinets i kaval

📣 3r concert de #joventutsmusicalsdetortosa de 1a Temporada 2025‼️

📆 dissabte 8 de març

⏰ 20 h 

🏢 Antiga Fàbrica SAMAR SAMO #Tortosa 

🎟️ Entrades a

https://ebreticket.cat/.../concert-folkoteque-i-mes-8-3.../

Òscar Antolí, compositor, intèrpret de clarinets i kaval, nadiu de Tortosa, però resident a Viena, ens presentarà "Folkoteque", que ha gravat amb Milos Todorovski, acordió, bandoneó i acordina, publicat aquest any. 

Aquest nou àlbum conté tant peces seves com de Todorovski, on mostren què emergeix sonorament de la unió de les personalitats i dels instruments tan diversos que toquen l'un i l'altre. 

A les peces de l'àlbum, hi integren les influències de la música tradicional europea, com dels sons de l'Orient, els ritmes de l'Amèrica Llatina i l'art de la improvisació del jazz. A més, també hi introdueixen danses tradicionals, com la masurca, el vals, i la bourrée.

dijous, 13 de febrer del 2025

13F · Dia Mundial de la Ràdio


📅 Avui en el #DiaMundialdelaRadio cal felicitar a totes i tots els professionals d'este mitjà de comunicació per acompanyar-nos dia a dia amb actualitat, música, entreteniment, proximitat i molt més 
Gràcies per ser-hi al nostre costat!

 #Tortosa #TerresdelEbre

En una era marcada per la vertiginosa velocitat de la innovació tecnològica i la ràpida obsolescència d'una nova i brillant plataforma darrere l'altra, la ràdio comença el segon segle de servei com un dels mitjans de comunicació més fiables i àmpliament utilitzats al món.

Proclamat el 2011 pels Estats Membres de la UNESCO i adoptat per l'Assemblea General de les Nacions Unides el 2012 com a Dia Internacional de les Nacions Unides, el 13 de febrer va esdevenir el Dia Mundial de la Ràdio (DMR). A l'hora actual, en què l'Acord de París adquireix una importància cabdal, la ràdio contribueix a la consecució dels seus objectius internacionals recolzant les poblacions davant del canvi climàtic mitjançant la difusió d'informació objectiva, les veus dels radioients, els programes específics…


dimecres, 12 de febrer del 2025

L’Ebre al Dia. La Tertúlia del dilluns 10 de febrer

 Comparteixo amb vosaltres una nova tertúlia al programa "L'Ebre al Dia" de Canal TE amb Josep Pitarch  on hem parlat sobre temes d'actualitat nacionals, internacionals i de #Tortosa i #TerresdelEbre

Mireu-ho a 👇

https://canalte.cat/programa/ebre-al-dia/lebre-al-dia-la-tertulia-del-dilluns-10-de-gener/

divendres, 7 de febrer del 2025

La Parròquia de Sant Blai oberta a tothom

 

Ara fa un any, per Sant Blai, presentàvem davant la comunitat el projecte de millora de l’accessibilitat del Temple Parroquial de Sant Blai, que suposava l’obertura de la Parròquia a tothom, un objectiu llargament perseguit pel Consell Pastoral Parroquial, a qui agraeixo que s’adrecés a mi per donar-li solució.

Des de fa uns mesos, aquesta obertura ja s’ha fet realitat i ja podem gaudir d’unes millores al Temple Parroquial de Sant Blai, que faciliten l’accessibilitat a tothom, a través d’un nou accés amb rampa que recupera l’entrada del segle XVIII, i que apropa la Parròquia a la ciutadania, al temps que reforça i complementa les condicions d’evacuació de l’edificació. 

Les obres, que es desenvolupen en 4 fases, han donat lloc a una accessibilitat que s’ha vist complementada amb tota una sèrie de millores i tasques de manteniment al seu interior, amb una nova sagristia que ha permès redescobrir la imatge de la Mare de Déu; una nova megafonia, que està funcionant perfectament amb una millora de la sonoritat del temple; la creació d’un vestíbul que incorpora un nou armari-arxiu; així com el canvi d’ubicació i l’adequació del despatx parroquial.
Les obres finalitzaran amb la 4a i última fase corresponent a la millora de l’altar major, una nova il•luminació general, que destacarà les capelles i l’interior resultants de la reconstrucció d’aquest singular temple de planta octogonal després dels estralls de la guerra civil, i de la millora de l’acústica i la sonorització per als músics del temple.






I en aquest exercici d’obrir el Temple a tothom, en el que s’ha treballat molt i de manera molt important, el Consell Pastoral Parroquial em va demanar, com a tècnic director de l’obra i en un exemplar exercici de transparència, que expliqués i informés oportunament a la comunitat del cost i les despeses tant dels treballs realitzats, com dels que resten per finalitzar el projecte d’adequació i reforma.

I així ho s’ha fet, ja s’ha informat dels costos dels treballs de les fases 1, 2 i 3 de les que resta únicament la realització de la peana del nou Sant Crist donat per la família Jornet Forner i la ubicació d’un tapís de la Sagrada Família, donat per la família Gasulla Algueró; així com les càmeres de vigilància del vestíbul. 

Uns treball que, fins ara, s’han liquidat a partir dels estalvis del Temple Parroquial i Comunitat, de fons prestats pel Bisbat, de donatius de particulars i d’entitats com Joventuts Musicals de Tortosa, que van donar la recaptació del concert del 15 de juny, i també fa molt de goig haver rebut, per la festivitat de Sant Blai, un donatiu de l’Associació de Veïns del Centre - Nucli Històric. Tanmateix també s’ha demanat una subvenció a la Diputació de Tarragona.

Ara, per tal de poder finalitzar les obres corresponents a la darrera fase, es fa necessari aconseguir més recursos econòmics entre totes i tots com a comunitat eclesial. Per això, des del Consell Pastoral hem proposat diverses formes de col3laboració com ara destinar-hi íntegrament la recaptació de les Misses del 2n cap de setmana de cada mes; donacions de particulars i/o entitats o micro préstecs de fins a 10.000,00 € que es retornaran sense interessos.

Al llarg d’aquest any el Consell Pastoral Parroquial està fen un treball molt important per tal d’obrir del tot les portes de la Parròquia de Sant Blai a tothom i en tots els aspectes, i en aquest sentit vull agrair i felicitar la feina feta pel Consell i, com no, pels industrials i professionals que estan fent possible aquest projecte.

Al mateix temps encoratgem a totes i tots aquells que ho desitgin a col•laborar de la millor manera possible en la mesura de les possibilitats de cadascú per poder seguir avançant units en millorar i obrir a tothom la Església i la Comunitat de Sant Blai, que tant representa per al nucli antic de la nostra ciutat.
Gràcies per endavant per la vostra col•laboració, perquè units fem Església, units fem Parròquia i, entre totes i tots, farem de Sant Blai una Parròquia oberta a tothom.


dimarts, 4 de febrer del 2025

4F · Dia Mundial de la Lluita Contra el Càncer

 

Avui #DiaMundialContraElCancer recordem que cal conscienciar-nos i mobilitzar-nos per #avançar en la #detecció #prevenció i #control d’aquesta malaltia en uns temps on la #recerca i la defensa de la salut ha de ser la nostra prioritat 

#Tortosa #TerresdelEbre

El 4 de febrer se celebra el Dia Mundial contra el Càncer, promogut per l´Organització Mundial de la Salut, el Centre Internacional d´Investigacions sobre el Càncer (CIIC) i la Unió Internacional contra el Càncer (UICC) amb l´objectiu d´augmentar la conscienciació i mobilitzar la societat per avançar en la prevenció i el control d'aquesta malaltia.

Les campanyes del Dia Mundial del Càncer són bianuals. El tema per al 2025 - 2027 és "Units per l'única cosa" i posa les persones al centre de l'atenció, perquè el càncer afecta milions de vides d'innombrables maneres, però no defineix qui som. Som més que una malaltia, més que una estadística i més que un número o un diagnòstic.

Cada experiència amb el càncer és única i caldrà que tots, units, creiem un món on mirem més enllà de la malaltia i vegem la persona abans que el pacient. Només així es pot reescriure el futur de l'atenció del càncer: un futur on les necessitats de les persones i les comunitats siguin el primer.


diumenge, 2 de febrer del 2025

L’edificació a la Demarcació de l’Ebre creix i supera els nivells d’abans de la pandèmia

• Després de dos anys de davallada, la Demarcació experimenta un creixement. Amb 79.871 m2, la superfície visada augmenta un 13,4% respecte el 2023. D’aquesta manera, se situa a nivells similars al 2022 i supera xifres anteriors a la pandèmia.

• Pel que fa a l’habitatge, el nombre d’habitatges de nova creació visats creix un 18% i se situa també a nivells superiors als d’abans de la pandèmia, exceptuant el 2019, que va ser un any excepcional quant a creació de nou habitatge a la Demarcació. El 2024 s’han visat 144 habitatges nous.

• En relació a la superfície d’habitatge, l’augment és del 24,2%, amb un total de 46.257 m2 visats.

• La rehabilitació experimenta un repunt a la Demarcació, i creix un 67,9%. L’obra nova, per contra, disminueix un 26,5%. Malgrat la rehabilitació representa enguany el 60% del total de superfície visada, continua sent una proporció fluctuant i cal seguir conscienciant per implementar la cultura rehabilitadora.

• Al total de Catalunya, la superfície total visada arriba als 4.714.594 m2, amb nivells similars als del 2019 –abans de la pandèmia– i un descens de només l’1,2% respecte al 2023, que va ser un any atípic motivat pel visat de projectes de gran envergadura. .

La Demarcació de l’Ebre del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) ha analitzat aquest dijous 30 de gener, en una convocatòria oberta als mitjans de comunicació, el visat de construcció i rehabilitació a la Demarcació referent a l’any 2024.

La trobada ha comptat amb la participació de la presidenta de la Demarcació, Elena Rosales i el secretari Enric Roig, que han explicat les tendències que s’identifiquen. L’estudi presentat s’ha fet a partir dels projectes d’execució visats, obligatoris per poder iniciar obres de nova planta i intervencions en edificis existents –inclou projectes de reforma i rehabilitació–. Les conclusions d’aquesta anàlisi proporcionen les dades més fiables d’allò que en el futur immediat es construirà al territori.

                SUPERFÍCIE VISADA I NOMBRE D’EXPEDIENTS

El 2024 s’han visat un total de 79.871 m2 a la Demarcació de l’Ebre, xifra que representa un 1,7% del total de superfície visada a Catalunya (4.714.594 m2). 

Comparativament amb els anys immediatament anteriors, les dades són positives.Després de dos anys seguits de descens, la Demarcació experimenta un creixement i se situa un 13,4% per sobre del 2023. 

Així mateix, les xifres del 2024 se situen a nivells superiors als anteriors a la pandèmia, concretament un 15% més que el 2019, el qual representava el tercer any de creixement consecutiu.

L’augment de la superfície es tradueix també en un creixement del nombre d’expedients. Se n’han tramitat 338, un 9,4% més que el 2023.

Pel que fa a l’anàlisi territorial, Tortosa concentra el 19,7% de la superfície visada a la Demarcació. A més distància se situa L’Ametlla de Mar (7,4%) i Amposta (6,6%).La resta ha quedat molt repartida.

                 PROJECTES D’OBRA NOVA I DE REHABILITACIÓ

Mentre que l’obra nova baixa un 26,5%, la rehabilitació ha experimentat una crescuda del 67,9%. Així, el 2024 s’han visat un total de 46.430 m2 de rehabilitació i 31.032 m2 d’obra nova.

Cal tenir present, però, que la majoria d'intervencions de rehabilitació són de visat voluntari. En aquest sentit, les dades de què disposa el COAC no reflecteixen la totalitat de la rehabilitació.

Això no obstant, i malgrat la rehabilitació representa al voltant del 60% del total de la superfície visada a la Demarcació, el percentatge fluctua cada any i no s’evidencia una tendència marcada. Des del COAC seguim treballant per activar la cultura rehabilitadora perquè la resposta als nous reptes ha de passar per rehabilitar, renovar i millorar els nostres edificis, barris i ciutats amb una mirada integral de les intervencions.

Així, des de l’Oficina Tècnica de Rehabilitació del COAC, posada en marxa l’abril del 2022, s’assessora, informa i acompanya la ciutadania en la rehabilitació d’edificis vinculada als Next Generation. Pel que fa als expedients tramitats a l’Oficina des de la seva posada en marxa, a la Demarcació de l’Ebre se n’ha tramitat el 4%. En relació a les altres demarcacions del COAC, Barcelona ha concentrat el 45% de sol·licituds, seguida de Comarques Centrals (18%), Girona (13%) i Lleida (9%).

Pel que fa a l’anàlisi territorial, Tortosa concentra la majoria de superfície visada de rehabilitació a la Demarcació, un 33%. L’Ampolla, amb 5,8%, és el segon municipi on més rehabilitació s’ha visat, seguit de Mora d’Ebre (4,4%), Corbera d’Ebre (4,3%) i Gandesa (4,2%).

Comparat amb dades globals, a la Demarcació de l’Ebre s’ha visat el 3,7% del total de superfície de rehabilitació visada a Catalunya (1.249.238 m2).

Pel que fa a l’obra nova, si ens fixem en els municipis amb major volum de visat de superfície d’obra nova a la Demarcació, la majoria es concentra a l’Ametlla de Mar (15,4%) i Amposta (12,5%). Deltebre representa el 7,5%, l’Ampolla el 7,4% i Roquetes el 6,4%. La resta de superfície d’obra nova està bastant repartit entre la resta de municipis.

Comparat amb dades globals, a la Demarcació de l’Ebre s’ha visat el 0,9% del total de superfície de l’obra nova visada a Catalunya (3.411.828 m2).

                ANÀLISI PER USOS: HABITATGE I NO HABITATGE

L’habitatge a la Demarcació de l’Ebre ha crescut, tant en superfície com en nombre d’habitatges de nova creació visats. Així, el 2024 s’han visat 46.257 m2 d’habitatge - comptant obra nova i rehabilitació- (24,2% més que el 2023).

Per altra banda, pel que fa al nombre d’habitatges, se n’han visat 144, un 18% més que l’any anterior. Exceptuant el 2022, que va ser un any ecepcional quant al visat d’habitatges nous (216), la dada del 2024 només s’ha vist superada l’any 2019, en què es van visar 186 habitatges de nova creació.

Quant a l’anàlisi territorial, l’Ametlla de Mar és on més superfície d’habitatge s’ha visat (11,72%). A més distància se situa l’Ampolla (5%), Deltebre (4,2%) i Amposta (4%).

Comparant de nou amb les dades globals de Catalunya (3.407.155 m2), la superfícied’habitatge visada a la Demarcació de de l’Ebre representa un 1,4% del total. En relació al nombre d’habitatges de nova creació, la Demarcació concentra un 0,8% del total de 17.429 habitatges visats a Catalunya.

A diferència de l’habitatge, el no habitatge (31.185 m2 visats a la Demarcació) cau en superfície un 4,3%. Els àmbits que han experimentat pujada són comerç, educació i hostaleria, mentre que han disminuït sanitat, oficines i indústria.

2F · Dia Mundial de les Zones Humides

 


 Avui és el Dia Mundial de les Zones Humides

Estos ecosistemes com el Delta de l'Ebre contribueixen a la regulació dels cicles de l’aigua, al control d’inundacions i sequeres i són refugi de vida silvestre 
Evitem la seva desaparició!

#SalvemloDelta #LoRiuÉsVida #TerresdelEbre 

Cada any, el 2 de febrer es celebra el Dia Mundial de les Zones Humides (World Wetlands Day). En aquesta data l’any 1971 va tenir lloc el Conveni Internacional sobre les zones humides, del qual en va sortir un acord firmat a una ciutat d’Iran, que li ha donat el nom de  “Conveni de Ramsar”. Actualment està signat per 160 països arreu del món i estableix les bases per la conservació de fins a 1950 zones humides.

A Catalunya hi tenim espais com Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, el Delta de l’Ebre, el Delta del Llobregat, els Aiguamolls de l’Empordà o l’Estany de Banyoles, Les Madrigueres de Cunit, l’estany de Sils o les llacunes litorals de l’Ametlla, entre d’altres, i en total  hi ha identificades 2.980 zones humides, que s’agrupen en l’Inventari de zones humides de Catalunya.


dissabte, 1 de febrer del 2025

L’Ebre al Dia. La Tertúlia del dimecres 29 de gener

Aquí teniu una nova tertúlia al programa "L'Ebre al Dia" de @canalte amb @joseppitarchl on hem parlat sobre temes d'actualitat nacionals, internacionals i de #Tortosa i #TerresdelEbre

Mireu-ho a 👇

 https://canalte.cat/programa/ebre-al-dia/lebre-al-dia-la-tertulia-del-dimecres-29-de-gener/