Article d'Enric Roig, candidat a l'alcaldia de Tortosa i portaveu del grup municipal del PSC a l'Ajuntament de Tortosa, que podeu trobar aquest mes de setembre en la publicació "Un cop d'Ull"
Les coses estan canviant, d’això no hi ha dubte. Malgrat que els vells polítics, que no els polítics vells, encara continuen defensant que es pot governar com sempre, el cert és que el conjunt d’esdeveniments que estan sacsejant a la nostra societat no deixa marge per a cap altre mena d’interpretació.
Ningú no pot negar que estem vivint un moment singular en el nostre país, un moment en què el conjunt de ciutadans i ciutadanes reclama una major participació en la vida pública. Una voluntat de decidir que no es pot quedar només en la determinació de si volem o no pertànyer a l’estat Espanyol, ni tan sols, sigui quin sigui el resultat de la incerta consulta, de en quin model d’estat volem viure.
És per això que creiem que és l’hora de transformar el sistema de dalt a baix. I en aquesta dinàmica de canvi els Ajuntaments, com els Ens de decisió més propers als ciutadans, tenen molt a dir. Transformar el sistema implica aventurar-se a canviar les “anquilosades” formes de prendre decisions per unes més dinàmiques, incloents i, per què no, agosarades.
L’aposta decidida del PSC de Tortosa pels pressupostos participatius està en aquesta línia. Pensem que aquests podrien ser un element enriquidor en la presa de decisions que es realitza des de l'Ajuntament, revestint d’una democratització inqüestionable les decisions preses en el nostre consistori.
Els pressupostos participatius impliquen que aquells que viuen en una ciutat puguin decidir en què volen gastar els seus impostos, incrementant exponencialment la qualitat de la presa de decisions en un procés en què els ciutadans i les ciutadanes passen de ser simples observadors dels esdeveniments i de les resolucions que pren el seu Ajuntament per a convertir-se en protagonistes actius d'allò que passa a la ciutat.
Aquesta proposta, articulada ja en molts ajuntaments del país, permet que siguin totes les persones d’un municipi les que decideixin quines són les seves prioritats, què és allò que ha de vertebrar la vida municipal, i quines despeses han de ser prioritàries, retornant el poder al poble. Els pressupostos participatius són una forma d’entendre la democràcia, més enllà de les urnes, que cerca que els propis ciutadans s'impliquin en política, per defensar el que és de tots.
És just i necessari que els veïns i veïnes de Tortosa, que són els que millor coneixen les necessitats dels seus barris, decideixin com s’han de distribuir els limitats recursos. Defensem que aquesta és la base d'una veritable democràcia participativa en la que hem de cercar, entre tots i totes, solucions per les nostres necessitats i desitjos.
Els avantatges de la nostra proposta són considerables, ja que a banda d’aconseguir una major transparència, eficiència i eficàcia en la gestió municipal ens permetrà configurar un debat públic sobre en què es gastaran els nostres impostos, fomentant la reflexió activa i la solidaritat d’uns veïns i veïnes que tindran l'oportunitat de conèixer i dialogar sobre els problemes i demandes de la resta, configurant una magnifica àgora ciutadana.
La nostra proposta és l'oportunitat de convertir les decisions preses en els despatxos polítics, en moltes ocasions amb una sordesa i miopia preocupants, en un actiu mecanisme de participació ciutadana de la política municipal.
Una participació que ha de tenir com a finalitat construir una societat més justa i igualitària, on ciutadans i ciutadanes responsables tinguin l’oportunitat de decidir en què gastar els seus diners, i on els polítics, ara sí que nous, puguem fer pedagogia de com gestionar de manera responsable allò que és de tots, demostrant que una altra manera de fer política a Tortosa, és possible!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada