dissabte, 8 de març del 2025

8M · Dia Internacional de la Dona


Avui #DiadelaDona i sempre seguirem reivindicant que cal garantir els drets de les dones 
i la igualtat real i efectiva entre homes i dones.

Perquè sense drets no hi ha igualtat!

Perquè sense igualtat no hi ha llibertat!

#8M2025 #Tortosa #TerresdelEbre

El 8 de març, milions de dones de tot el món sortiran als carrers per i per a la igualtat. Des de la celebració dels drets adquirits, gràcies a la lluita de moltes dones, les manifestacions en reclamaran la consolidació i la necessitat de continuar avançant cap a una societat lliure de violències masclistes , sense bretxes de gènere, una societat més igualitària i, en definitiva, amb més qualitat democràtica.

És una reivindicació dels drets de les dones. De totes les dones. L'objectiu és sensibilitzar la societat i potenciar la igualtat real de gènere. Així, es reclama la reducció de les desigualtats de gènere. En aquest sentit, al 8M també es recorda que les violències contra les dones , especialment la violència de gènere i la violència sexual, són l'expressió més amarga de les societats masclistes, amb conviccions profundament patriarcals.

La manifestació del 8M és una jornada d'unió de les dones de tot el món, sense importar-ne la procedència, la raça, la professió ni el nivell d'ingressos. El 8M és una jornada de celebració i també de lluita.

El 8M com a dia internacional de la dona va ser adoptat per l'Assemblea General de l'ONU el 1977, encara que dos anys abans ja ho havia començat a commemorar. El seu origen és a les manifestacions de les dones que, especialment a Europa, reclamaven al començament del segle XX el dret al vot, millors condicions de treball i la igualtat entre dones i homes.

Segons argumenta les Nacions Unides, celebrar el 8 de març el dia de la dona està estretament vinculat als moviments feministes durant la Revolució Russa del 1917.

Va ser un 8 de març de 1917 (un 23 de febrer, segons el calendari julià que s'utilitzava a Rússia), quan les dones russes es van declarar en vaga, demanant Pa i pau . Quatre dies després, el tsar es va veure obligat a abdicar i el govern provisional va concedir a les dones el dret de vot.

50 anys en llibertat a Espanya

Aquest any també es commemora l'inici de la fi de la dictadura franquista, un llarg procés de transformació per reconquerir la democràcia, que va suposar un pas endavant pels drets de les dones a Espanya.

Fins fa 50 anys, la llibertat de les dones espanyoles estava condicionada per l'anomenada llicència marital. Amb ella, la dona estava sotmesa a la tutela del marit i obligada a obeir-lo. Per exemple, tenia prohibit exercir la pàtria potestat dels seus fills, i necessitava una autorització per obrir un compte corrent, sol·licitar un passaport, signar una escriptura pública o qualsevol tipus de contracte, entre d'altres.

El 1975, i amb l'aprovació de la Llei 14, que reformava diversos dels articles del Codi Civil i del Codi de Comerç que afectaven la llibertat de les dones, es va començar a experimentar cert aire de canvi.

Tot i això, va caldre esperar l'aprovació de la Constitució de 1978 per apuntalar la igualtat jurídica d'homes i dones.

8M 2025

Les reivindicacions del 8M són comunes a totes les dones i, com a tota lluita, s'obtenen millors resultats, s'avança més en la consecució d'objectius compartits, quan es camina de la mà. La unió, la sororitat, és la clau de la iniciativa .

Com és habitual , el  Ministeri d'Igualtat  llança una campanya publicitària que aquest 2025 apel·la a dos elements essencials, molt vinculats a les lluites feministes: unitat i fermesa.

La campanya 'La nostra Veu. Més alta. Més clara. Més fort” , vol destacar la importància de la veu de les dones com a instrument de reivindicació, de diàleg, de convicció i de transformació. Les reivindicacions del 8M són comunes a totes les dones i, com a tota lluita, s'obtenen millors resultats, s'avança més en la consecució d'objectius compartits, quan es camina de la mà. La sororitat es fa present en un cor de veus que criden, unides, els eslògans clàssics feministes que escoltem i llegim a les pancartes de totes les manifestacions d'Espanya. Perquè el futur serà feminista o no serà.

Aquest 8M alcem la nostra veu: Més alta. Més clara. Més fort.

Aquest 8M volem llançar un missatge contundent al conjunt de la societat: les dones som aquí i alçarem la veu per continuar avançant i consolidant els nostres drets.

Alcem la veu davant d'un negacionisme que ens amenaça com a ciutadanes i que vol tornar a silenciar-nos.

Alcem la veu amb determinació, la dels qui estem convençudes dels nostres ideals de lluita per la igualtat i no estem disposades que ens treguin drets conquerits i ens impedeixin continuar construint futur.

Alcem la veu per la lluita per la igualtat, que s'ha caracteritzat per arribar a totes ia tots, sobretot en els moments de més dificultat.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada