dijous, 21 de març del 2024

21M · Dia de la Síndrome de Down

 

Avui Dia Mundial de la Síndrome de Down recordem la dignitat i valua de totes les persones que ho pateixen i defensem que visquin amb autonomia i independència

Si tenim un 99% de coses en comú... ¿per què deixem que només un cromosoma ens separi?

🧦 Ens posem un mitjó diferent, avui un cromosoma extra és una celebració!

#WDSD24 #Tortosa #TerresdelEbre

El Dia Mundial de la Síndrome de Down se celebra des del 21 de març del 2012, per Resolució aprovada per l'Assemblea General de l'Organització de les Nacions Unides (ONU) el 19 de desembre del 2011.

L'elecció de la data d'aquesta efemèride és degut al procés de divisió genètic anomenat Trisomia 21. El dia 21 del mes 3 de l'any es fa servir per simbolitzar aquesta trisomia.

La Síndrome de Down, no és una malaltia, com la majoria de les persones creuen. Es tracta d'una condició o trastorn cromosòmic que passa quan apareix una alteració o material genètic extra al cromosoma 21, generant discapacitat intel·lectual.

D'acord a dades de l'Organització de les Nacions Unides aquesta condició passa entre 1 de cada 1.100 nadons. Encara no hi ha explicació de per què hi ha material genètic extra en aquestes persones, encara que se sospita que es pot deure a un procés de divisió defectuós que dóna com a resultat un cromosoma més, anomenat trisomia 21.

La conseqüència més evident és un desenvolupament incomplet a nivell cerebral, que provoca discapacitat intel·lectual i alguns trastorns físics, que afecten el sistema digestiu i també ocasiona danys al cor.

Les persones amb Síndrome de Down han de gaudir dels mateixos beneficis i privilegis que la majoria de les persones a la societat actual. El seu dret a la igualtat, oportunitat i felicitat plena són inalienables.

Per a l'Organització de les Nacions Unides, el Dia Mundial de la Síndrome de Down forma part de l'Agenda 2030, com a part del pla d'acció sostenible per protegir aquestes persones contra qualsevol abús, atropellament o discriminació.

El seu valor i contribució per a la humanitat no ha de ser inferior malgrat la seva discapacitat, ja que amb feina, atenció i ajuda les persones amb Síndrome de Down poden ser incorporades a la vida social, exercint múltiples activitats.

El lema de 2024 és “Acabar amb els estereotips”. Perquè la majoria dels estereotips són limitants, ja siguin positius, negatius o neutres. Són idees falses, preconcebudes que no tenen res a veure amb la realitat. Els estereotips moltes vegades es veuen reforçats per com es tracta un tema als mitjans de comunicació. I un cop format un clixé, pot ser difícil de canviar.

Per a les persones amb síndrome de down, els estereotips poden crear desigualtats, fer que deixem de tractar-los com els altres. Se'ls tracta com a nens, se'ls infravalora i exclou. De vegades, pateixen maltractaments o fins i tot abusos. Per això, es fa una crida per acabar amb els estereotips entorn de la síndrome de down i de les persones amb discapacitat intel·lectual.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada