divendres, 8 de març del 2024

8M · Dia Internacional de la Dona

 


Avui #DiadelaDona i sempre seguirem reivindicant que cal garantir els drets de les dones
i la igualtat real i efectiva entre homes i dones. 
Perquè sense drets no hi ha igualtat. 
Perquè sense igualtat no hi ha llibertat!
#8M2024 #Tortosa #TerresdelEbre 

El 8 de març, milions de dones de tot el món sortiran als carrers per i per a la igualtat. Des de la celebració dels drets adquirits, gràcies a la lluita de moltes dones, les manifestacions en reclamaran la consolidació i la necessitat de continuar avançant cap a una societat sense bretxes de gènere, una societat més igualitària i, en definitiva, amb més qualitat democràtica.

Què se celebra el 8 de març

És una reivindicació dels drets de les dones. De totes les dones. L'objectiu és sensibilitzar la societat i potenciar la igualtat real de gènere. Així, es reclama la reducció de les desigualtats de gènere. En aquest sentit, al 8M també es recorda que les violències contra les dones, especialment la violència de gènere i la violència sexual, són l'expressió més amarga de les societats masclistes, amb conviccions profundament patriarcals.

La manifestació del 8M és una jornada d'unió de les dones de tot el món, sense importar-ne la procedència, la raça, la professió ni el nivell d'ingressos. El 8M és una jornada de celebració i també de lluita.

Història del dia de la dona

El 8M com a dia internacional de la dona va ser adoptat per l'Assemblea General de l'ONU el 1977, encara que dos anys abans ja ho havia començat a commemorar. El seu origen és a les manifestacions de les dones que, especialment a Europa, reclamaven al començament del segle XX el dret al vot, millors condicions de treball i la igualtat entre dones i homes.

Per què se celebra el 8 de març?

Segons argumenta Nacions Unides, que va constituir el dia internacional fa 47 anys, celebrar el 8 de març el dia de la dona està estretament vinculat als moviments feministes durant la Revolució Russa del 1917.

Va ser un 8 de març de 1917 (un 23 de febrer, segons el calendari julià que es feia servir a Rússia), quan les dones russes es van declarar en vaga, demanant pa i pau. Quatre dies després, el tsar es va veure obligat a abdicar i el govern provisional va concedir a les dones el dret de vot.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada