divendres, 26 de juliol del 2024

Joventuts Musicals de Tortosa, mig segle de dedicació pel foment de la música

Joventuts Musicals és una entitat reconeguda com el moviment cultural juvenil més important del món dedicada a la difusió de la música i a l’ajuda dels joves músics. A Tortosa, es va fundar el 1972, amb la voluntat de promoure la música, atorgar oportunitats al talent jove del territori, fomentar l’estudi de la música i apropar la música a la joventut. Durant més de cinquanta anys, l’entitat ha estat treballant a la ciutat de diferents maneres: promovent cicles musicals i concerts, però també organitzant tota mena d’activitats i projectes dedicats a la música. 

Publicat a apropebre.cat

https://apropebre.cat/joventuts-musicals-de-tortosa-mig-segle-de-dedicacio-al-foment-de-la-musica/

Rutes 13. Tortosa, una barana al riu

L’article d’aquesta setmana torna a estar dedicat a una altra de les “Rutes d’Arquitectura” que vull donar a conèixer, fruit de la iniciativa del Col•legi d’Arquitectes de Catalunya que, a través del Centre Obert d’Arquitectura, ofereix una sèrie de rutes per descobrir el nostre patrimoni arquitectònic a Catalunya, en este cas a Tortosa.

La ruta d’aquesta setmana ha sorgit, com moltes altres, a proposta d’un arquitecte que ha volgut destacar determinats elements que cal donar a conèixer, i si la ruta de l’article anterior va ser una proposta meua, aquesta ha estat una proposta del company i amic Antoni López Daufí.

L’actual arxiver de la Demarcació de l’Ebre del Col•legi d’Arquitectes, Antoni López, ens proposa “Tortosa, una barana al riu“, un itinerari urbà per les arquitectures que s’arrengleren a ambdues vores del riu Ebre, al seu pas per Tortosa, i que està pensada per fer-la a peu o en bicicleta amb una durada aproximada de mig dia.

Una proposta que, una vegada més, mostra el compromís de l’arquitecte Antoni López en la difusió i la defensa del nostre patrimoni als que sempre ens té acostumats, i de la que ja tindrem ocasió de que ell mateix ens faci de guia amb el seu saber fer, l’esperem amb ganes.

El recorregut evoca el temps en què el riu, fèrtil via de comunicació, abocada de comerç i de vida, esdevenia el principal carrer de la ciutat. Seguint l’Ebre al seu pas per Tortosa ens deixem acompanyar per les façanes del Passeig de l’Ebre i, particularment, de la Rambla Felip Pedrell, on treuen el cap edificacions que han pugnat per trobar-hi plaça i significar-se a primera línia de riu.

La ruta comença a l’edifici Llotja, obra d’Agustí Bartlett, i recorre diferents ubicacions, des del mateix parc municipal que expulsà les històriques drassanes cap a la vora de Ferreries, fins a l’antic escorxador modernista, obrat guanyant terreny al riu, i passant pels controvertits mercats municipals totes elles han cercat el privilegi, panoràmic i narcisista, d’emmirallar-se a l’Ebre.

Podem recórrer carrers enlairats, com diu López, que connecten les dues ribes, el pont del ferrocarril i el de l’Estat acoten aquest aparador arquitectònic, salpebrat d’intervencions de diverses tendències i pretensions, que amb el punt final al Pavelló Firal, obra de Mariano Corea, permet llegir i entendre l’evolució urbanística d’aquesta ciutat que naix i creix al llarg del riu.

Un recorregut que, en plena celebració de l’Any Bartlett, ens permetrà gaudir d’algunes de les seves obres i de la seva visió de la ciutat ja que, com diu el company i autor de la ruta Toni López, Bartlett va ser “l’arquitecte que va modernitzar la ciutat de Tortosa” després de la devastació ocasionada per la Guerra Civil.

Podeu consultar més detalls de la ruta a https://editorial.arquitecturacatalana.cat/rutes/tortosa-una-barana-al-riu/

dimarts, 23 de juliol del 2024

L'Ebre al Dia · Dilluns 22 de juliol


Una vegada més compartim tertúlia amb Josep Pitarch i Dani Camacho a l'edició estiuenca del programa "L'Ebre al Dia" de @canalte en la que hem parlat sobre temes diversos d'actualitat

Mireu-la a👇

 

divendres, 19 de juliol del 2024

XXVII Festa del Renaixement · Entrevista a les famílies nobles


Comparteixo amb vosaltres l'entrevista de Radio Ebre Cadena SER que ens han fet a mi i a les companyes Amparo Sanz i Júlia Marro, com a representants de les famílies nobles que participem a la Festa del Renaixement de Tortosa


dimarts, 16 de juliol del 2024

Rutes 42. Patrimoni modern a la vora de l’Ebre

Seguint amb la sèrie d’articles dedicats a les “Rutes d’Arquitectura” que el Col•legi d’Arquitectes de Catalunya, a través del Centre Obert d’Arquitectura, ha presentat per descobrir el nostre patrimoni arquitectònic a Catalunya, avui desenvoluparé la ruta 42 que, sota el nom “Patrimoni modern a la vora de l’Ebre”, constitueix un itinerari pensat per fer-se en cotxe al llarg d’un dia.

Aquesta ruta a través de les Terres de l’Ebre, naix de la celebració, el 2024, de l’Any Bartlett, que commemora els 100 anys en què l’arquitecte Agustí Bartlett i Zaldívar inicià la seua trajectòria com a arquitecte municipal de Tortosa, i que desenvolupà fins el 1962, sent, com diu el company Toni López, “l’arquitecte que va modernitzar la ciutat de Tortosa” després de la devastació ocasionada per la Guerra Civil.

Els rius sempre han estat factors claus a l’hora de establir-se a un territori. Des del riu es controlava tot: comerç, transport i navegació, establint una relació tant pròxima amb la gent que van fer créixer les poblacions del seu voltant. La influència del riu a les poblacions de les Terres de l’Ebre s’ha vist també reflectida en la seva arquitectura, clarament marcada en la riquesa patrimonial de Tortosa i la seva ubicació estratègica al costat de l’Ebre. Una posició estratègica que va produir grans estralls a la Guerra Civil Espanyola.

Els estralls i la destrucció van obligar a la reconstrucció de nombroses ciutats i edificis públics i privats caracteritzats per una arquitectura més conservadora i academicista i en molts casos menystinguda.

L’arquitectura de la postguerra, que és estèticament desconeguda, mereix una anàlisi i un reconeixement com a part integrant de la vida de les nostres ciutats. Moltes de les construccions de la postguerra estaven inspirades i basades en el racionalisme que es desenvoluparia arreu del món fins el 1965, aproximadament. En el cas de Tarragona i Terres de l’Ebre hi ha inventariats un total de 59 edificis corresponents la gran majoria pertanyents a aquesta època.

Un exemple molt clar és el cas és el Poble Nou del Delta, a l’inici de la ruta, projectat per l’arquitecte José Borobio entre 1954 i 1956. 

Seguint el riu Ebre, arribarem a Amposta, on visitarem l’antic “Instituto Laboral de Enseñanza Media y Profesional (Modalidad Agrícola y Ganadera)”, actualment Institut Ramon Berenguer IV, obra de Francesc Bassó, Oriol Bohigas, Joaquim Gili i Josep Maria Martorell, d’aquí, travessant el pont penjant riu amunt, pujarem fins a Tortosa, on podrem contemplar algunes de les obres més significatives d’Agustí Bartlett a la ciutat com el Col•legi de les Teresianes, el Mercat del Peix, o el xalet Bartlett a Ferreries, travessant el pont de l’Estat.

D’aquí tornarem a remuntar l’Ebre, gaudint del bosc de ribera fins arribar a Móra d’Ebre a través del pont de les Arcades per visitar l’Institut Laboral (actualment Institut Julio Antonio), també obra d’Oriol Bohigas, Francesc Bassó, Joaquim Gili i Josep Maria Martorell, on finalitza el recorregut.

Un recorregut que ens presenta una arquitectura fonamentada en la raó, de línies senzilles i funcionals, basades en formes geomètriques simples i materials d’ordre industrial (acer, formigó, vidre), que renunciava a l’ornamentació excessiva i atorgava una gran importància a un disseny senzill i funcional,tal i com podem veure en l’extens llegat de Bartlett.

Una ruta que posa llum sobre una arquitectura poc coneguda però molt interessant; de fet, alguns dels elements que es poden veure a estan catalogats per la Fundació Docomomo, i que ens farà mirar el racionalisme i l’arquitectura de postguerra amb uns altres ulls.

Podeu consultar més detalls de la ruta a https://editorial.arquitecturacatalana.cat/rutes/patrimoni-modern-a-la-vora-de-lebre

46è aniversari de la fundació del PSC

🌹 Avui fa 46 anys es celebrava el Congrés de la Unitat Socialista sota el lema ‘Unitat socialista, força del poble’

✊🏻 46 anys després com a primer partit de Catalunya seguim lluitant i treballant per la igualtat, la llibertat i la justícia social #PSC/❤️


dilluns, 15 de juliol del 2024

L'Ebre al dia · Divendres 12 de juliol

 Comparteixo amb vosaltres una nova tertúlia al programa "L'Ebre al Dia" de @canalte amb Josep Pitarch on vam parlar sobre temes d'actualitat de #Tortosa i #TerresdelEbre

Mireu-ho a 👇

https://canalte.cat/programa/ebre-al-dia/lebre-al-dia-divendres-12-de-juliol/


divendres, 12 de juliol del 2024

Rutes 1. El Calafat brutalista d’Emili Donato

 

A l’article de la setmana passada parlava de les “Rutes d’Arquitectura” que el Col•legi d’Arquitectes de Catalunya, a través del Centre Obert d’Arquitectura, havia presentat per descobrir el nostre patrimoni arquitectònic a Catalunya.

De les 56 rutes actuals, quatre recorren les Terres de l’Ebre i, tal i com avançava a l’article, les desenvoluparem una a una per donar-les a conèixer.

“El Calafat brutalista d’Emili Donato” és el nom de la ruta 1, un itinerari pensat per fer-se a peu amb una durada d’entre 1 i 2 hores i que discorre per Calafat.


Com ja sabem, Calafat és una urbanització costanera depenent del municipi de l’Ametlla de Mar que va iniciar la seva construcció a principis dels anys 60 a iniciativa dels germans Mangrané, seguint una incipient explosió turística iniciada a tota la costa espanyola, a la que la Costa Daurada no va ser aliena, trobant noves ubicacions on donar cabuda a aquest model d’oci i esbarjo.

La construcció la va dur a terme l’empresa Urbanizaciones de Costas Españolas, un nom prou explícit i adequat per a la finalitat que es buscava i que seguia el model de ciutat-jardí de cossos baixos de moltes urbanitzacions de l’època, sota les directrius dels arquitectes Emili Donato, Francesc Rius i Dani Freixes.

Doctor Arquitecte, Emili Donato ha desenvolupant una intensa activitat professional, política i cultural; va ser director de la revista Quaderns (1969-1972) i realitzà obres com el Grup Baró de Viver, el C.A.P. Sant Ildefons o la residencia Teixonera.


La ruta vol posar de manifest l’interès de les primeres obres d’Emili Donato, algunes d’elles presents en la seva posterior trajectòria, en les que aposta per la recuperació radical de la volta catalana com a element motor de la construcció dels habitatges, connectant directament amb els primers experiments de Le Corbusier, així com amb propostes tan celebrades com les d’Antoni Bonet Castellana a La Ricarda.
L’itinerari visita cinc edificacions unifamiliars: les cases Mangrané, Bricall, Mestres, Bernat i Gómez, en les que destaca una concepció constructiva sense concessions, utilitzant pedra extreta del propi terreny, amb encalats senzills i un plantejament estructural robust que incorpora una experimentació programàtica en planta, pròpies de l’estil brutalista iniciat per Le Corbusier i que va marcar les noves construccions sorgides després de la devastació de la Segona Guerra Mundial.

Podeu consultar més detalls de la ruta a 

Llegiu-lo a:
   

dimecres, 10 de juliol del 2024

Entrevista a l'Ebre al Dia sobre les 56 Rutes d'Arquitectura Catalana


Comparteixo amb vosaltres l'entrevista amb Josep Pitarch al programa "L'Ebre al Dia" de Canal TE en la que hem parlat sobre la inciativa del COAC de proposar 56 Rutes per descobrir el patrimoni arquitectònic de Catalunya

dissabte, 6 de juliol del 2024

L'Ebre al Dia. Dimecres 3 de juliol


Dimecres 3 de juliol vam compartir una nova tertúlia al programa "L'Ebre al Dia" de @canalte conduit per Josep Pitarch amb Dani Camacho i Enrique Alado on vam debatre sobre temes d'actualitat de #Tortosa i #TerresdelEbre


Podeu trobar-la a 👇

Ebre al Dia · Dimecres 3 de juliol 
https://youtu.be/Wl1kfo7MkUk?si=g4hryQjaDRn5zyBd

dimarts, 2 de juliol del 2024

Tertúlia l'Ebre al Dia · Divendres 28 de juny


Divendres 28 vam compartir una nova tertúlia al programa "L'Ebre al Dia" de @canalte amb Josep Pitarch on vam parlar sobre temes d'actualitat de #Tortosa i #TerresdelEbre

Mireu-ho a 👇

 

dilluns, 1 de juliol del 2024

Setmanari l'Ebre · 55 rutes per descobrir el patrimoni arquitectònic de Catalunya


Comparteixo l’article " 55 rutes per descobrir el patrimoni arquitectònic de Catalunya" publicat al @setmanariebre on parlo d'esta iniciativa del #COAC per apropar-nos a l'#Arquitectura de #Catalunya, #Tortosa i #TerresdelEbre