A l’article de la setmana passada parlava de les “Rutes d’Arquitectura” que el Col•legi d’Arquitectes de Catalunya, a través del Centre Obert d’Arquitectura, havia presentat per descobrir el nostre patrimoni arquitectònic a Catalunya.
De les 56 rutes actuals, quatre recorren les Terres de l’Ebre i, tal i com avançava a l’article, les desenvoluparem una a una per donar-les a conèixer.
“El Calafat brutalista d’Emili Donato” és el nom de la ruta 1, un itinerari pensat per fer-se a peu amb una durada d’entre 1 i 2 hores i que discorre per Calafat.
Com ja sabem, Calafat és una urbanització costanera depenent del municipi de l’Ametlla de Mar que va iniciar la seva construcció a principis dels anys 60 a iniciativa dels germans Mangrané, seguint una incipient explosió turística iniciada a tota la costa espanyola, a la que la Costa Daurada no va ser aliena, trobant noves ubicacions on donar cabuda a aquest model d’oci i esbarjo.
La construcció la va dur a terme l’empresa Urbanizaciones de Costas Españolas, un nom prou explícit i adequat per a la finalitat que es buscava i que seguia el model de ciutat-jardí de cossos baixos de moltes urbanitzacions de l’època, sota les directrius dels arquitectes Emili Donato, Francesc Rius i Dani Freixes.
Doctor Arquitecte, Emili Donato ha desenvolupant una intensa activitat professional, política i cultural; va ser director de la revista Quaderns (1969-1972) i realitzà obres com el Grup Baró de Viver, el C.A.P. Sant Ildefons o la residencia Teixonera.
La ruta vol posar de manifest l’interès de les primeres obres d’Emili Donato, algunes d’elles presents en la seva posterior trajectòria, en les que aposta per la recuperació radical de la volta catalana com a element motor de la construcció dels habitatges, connectant directament amb els primers experiments de Le Corbusier, així com amb propostes tan celebrades com les d’Antoni Bonet Castellana a La Ricarda.
L’itinerari visita cinc edificacions unifamiliars: les cases Mangrané, Bricall, Mestres, Bernat i Gómez, en les que destaca una concepció constructiva sense concessions, utilitzant pedra extreta del propi terreny, amb encalats senzills i un plantejament estructural robust que incorpora una experimentació programàtica en planta, pròpies de l’estil brutalista iniciat per Le Corbusier i que va marcar les noves construccions sorgides després de la devastació de la Segona Guerra Mundial.
Podeu consultar més detalls de la ruta a
Llegiu-lo a:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada