divendres, 26 de juliol del 2024

Rutes 13. Tortosa, una barana al riu

L’article d’aquesta setmana torna a estar dedicat a una altra de les “Rutes d’Arquitectura” que vull donar a conèixer, fruit de la iniciativa del Col•legi d’Arquitectes de Catalunya que, a través del Centre Obert d’Arquitectura, ofereix una sèrie de rutes per descobrir el nostre patrimoni arquitectònic a Catalunya, en este cas a Tortosa.

La ruta d’aquesta setmana ha sorgit, com moltes altres, a proposta d’un arquitecte que ha volgut destacar determinats elements que cal donar a conèixer, i si la ruta de l’article anterior va ser una proposta meua, aquesta ha estat una proposta del company i amic Antoni López Daufí.

L’actual arxiver de la Demarcació de l’Ebre del Col•legi d’Arquitectes, Antoni López, ens proposa “Tortosa, una barana al riu“, un itinerari urbà per les arquitectures que s’arrengleren a ambdues vores del riu Ebre, al seu pas per Tortosa, i que està pensada per fer-la a peu o en bicicleta amb una durada aproximada de mig dia.

Una proposta que, una vegada més, mostra el compromís de l’arquitecte Antoni López en la difusió i la defensa del nostre patrimoni als que sempre ens té acostumats, i de la que ja tindrem ocasió de que ell mateix ens faci de guia amb el seu saber fer, l’esperem amb ganes.

El recorregut evoca el temps en què el riu, fèrtil via de comunicació, abocada de comerç i de vida, esdevenia el principal carrer de la ciutat. Seguint l’Ebre al seu pas per Tortosa ens deixem acompanyar per les façanes del Passeig de l’Ebre i, particularment, de la Rambla Felip Pedrell, on treuen el cap edificacions que han pugnat per trobar-hi plaça i significar-se a primera línia de riu.

La ruta comença a l’edifici Llotja, obra d’Agustí Bartlett, i recorre diferents ubicacions, des del mateix parc municipal que expulsà les històriques drassanes cap a la vora de Ferreries, fins a l’antic escorxador modernista, obrat guanyant terreny al riu, i passant pels controvertits mercats municipals totes elles han cercat el privilegi, panoràmic i narcisista, d’emmirallar-se a l’Ebre.

Podem recórrer carrers enlairats, com diu López, que connecten les dues ribes, el pont del ferrocarril i el de l’Estat acoten aquest aparador arquitectònic, salpebrat d’intervencions de diverses tendències i pretensions, que amb el punt final al Pavelló Firal, obra de Mariano Corea, permet llegir i entendre l’evolució urbanística d’aquesta ciutat que naix i creix al llarg del riu.

Un recorregut que, en plena celebració de l’Any Bartlett, ens permetrà gaudir d’algunes de les seves obres i de la seva visió de la ciutat ja que, com diu el company i autor de la ruta Toni López, Bartlett va ser “l’arquitecte que va modernitzar la ciutat de Tortosa” després de la devastació ocasionada per la Guerra Civil.

Podeu consultar més detalls de la ruta a https://editorial.arquitecturacatalana.cat/rutes/tortosa-una-barana-al-riu/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada