dimarts, 30 de juny del 2015

TORTOSA, O EL NO ESPLENDOR DE LA POLÍTICA AL SEGLE XXI

Tot just acabem d’encetar un nou mandat municipal encara marcat pel desencís i desafecció de la ciutadania envers la política. Els ciutadans demanen a crits una regeneració democràtica en totes les esferes. La ciutadania creu que hi ha una altra manera de fer política i la gent vol participar de forma més activa. Tot i això molts polítics es resisteixen a canviar i cauen en un immobilisme que paralitza la nostra societat.

A Tortosa, lo mateix de sempre, a un mes de la Festa del Renaixement sembla que ja ens hem endinsat en l’època, 500 anys enrere quan, a finals del segle XV, les dificultats econòmiques van donar lloc a l’aparició a Barcelona de dos moviments polític-socials clarament diferenciats: La Biga i La Busca.

La Biga, integrada per l’oligarquia urbana i els grans mercaders, tenia el control del poder municipal i s’oposava a l’economia productiva.

La Busca, agrupà principalment mercaders, artistes i menestrals i aspirava a la democratització del govern municipal per fer complir lleis de la ciutat, superar la crisi econòmica i aplicar mesures de creixement econòmic.

Han passat més de 500 anys i a Tortosa assistim a un nou episodi del NO esplendor de la Política al segle XXI. Lluny de propiciar un Renaixement de la Política Municipal, amb governs progressistes com la Busca, que lluitin per una altra manera de fer política, tenim un govern conservador com la Biga. Avui, a Tortosa, qui són els de la Biga i qui són els de la Busca?

Els resultats electorals del 24 de maig van evidenciar una derrota de CiU amb la pèrdua de 4 regidors. Els ciutadans han castigat un govern que ha perdut la il·lusió, que no ha sabut governar per a tothom, que no ha sabut administrar amb generositat la seua majoria absoluta. Han castigat la Biga.

Gràcies al suport dels Republicans de Tortosa, que amb els seus 4 regidors conformen una nova majoria absoluta de 12, ens trobem novament davant la continuïtat de quatre anys perduts. Un govern conservador, com la Biga, que ha funcionat aplicant, amb crispació, el rodet de la seva majoria, volent fer veure que la culpa del mal funcionament de la ciutat és de tothom menys seua. S’ha fet realitat que a Tortosa votar ERC era votar CiU, i que els Republicans de Tortosa són la crossa de CDC i UDC (ex CiU).

I perquè a Tortosa no ha estat possible una Busca, un pacte entre forces progressistes, quan en molts altres Ajuntaments i administracions, com els Consells Comarcals del Montsià i del Baix Ebre, sí que ha estat possible? Tortosa ha perdut una nova oportunitat de canvi, el de la Busca, tot i tenir una majoria suficient entre ERC, Movem i PSC.

És evident que amb ERC ens uneixen més coincidències que discrepàncies, i és per això que no s’entén perquè els Republicans no han volgut liderar un govern de progrés a Tortosa; perquè han preferit donar suport, legítim però decebedor, a una nova Biga (govern conservador) en lloc de fer-ho a una nova Busca (govern progressista).

La ciutadania ha votat canvi però, lamentablement, no ha estat possible perquè qui podia encapçalar aquest canvi ha demostrat la seva incapacitat per liderar un projecte alternatiu a les polítiques conservadores de CiU a Tortosa, i ara s’ha demostrat que els Republicans de Tortosa són, com als EEUU, un partit conservador.

La veritable regeneració política passa per assumir responsabilitats i sembla que alguns no estan disposats a fer-ho. És la segona vegada que el Sr. Monclús s’ha presentat a unes eleccions i després no ha volgut ser alcalde, no votant-se ell mateix. I passa per ser conseqüent amb les decisions que es prenen i, per damunt de tot, per dir la veritat i no ser la crossa de ningú amb falsedats i manca de transparència. Els Republicans han de dir les veritables raons per no pactar amb Movem (els d’Iniciativa) i per no fer-ho amb el PSC, i no per una suposada qüestió sobiranista.

La nostra ha estat una posició de coherència amb el relat dels darrers quatre anys; honesta, generosa i responsable. Perquè, quina millor garantia podia oferir el PSC als Republicans apostant durant 4 anys per un alcalde independentista? Perquè nosaltres sempre posem per davant de les banderes i dels interessos dels partits, les persones, els tortosins i tortosines. Les nostres línies roges són l’honestedat i la responsabilitat, són els nostres valors basats en la llibertat, la justícia social i la igualtat d’oportunitats.

Avui a Tortosa el PSC és sinònim de treball, i continuarem treballant per recuperar la confiança dels tortosins i tortosines, defugint sempre de la vella manera de fer política, mancada de transparència i faltant a la veritat. Crec que és just i necessari treballar pel Renaixement de la Política i estic absolutament convençut que una altra Tortosa és possible.

M’hagués agradat celebrar el XXè aniversari de la Festa amb La Busca al govern de ciutat, però lamentablement tenim La Biga, i tot gràcies als Republicans de Tortosa. Avui a les portes de la Festa del Renaixement està molt clar a Tortosa qui són els de la Biga i qui són els de la Busca!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada