dilluns, 28 de desembre del 2020

‘La Cultura que vivim! Una gran oportunitat per a Tortosa’

El dissabte 19 de desembre, al Vendrell, recollíem il·lusionats el testimoni de la Capital de la Cultura Catalana per al 2021. Tortosa inicia així la majoria d’edat de la capitalitat de la Cultura Catalana, una edició, la divuitena, que sota el lema “la Cultura que vivim!” suposa un repte i una oportunitat per tal de centrar la mirada del país en els trets significatius de la nostra ciutat i el nostre territori, i per posar en valor el nostre patrimoni material i immaterial, com ben bé va reflexar Cristòfol Despuig en els seus Col·loquis quan definia així Tortosa: “Bon clima, bon siti, molt comerci per la mar i per lo riu i també per la terra, dos ports a la mar, e igual distancia a les tres principals ciutats de la Corona, i en la mateixa està de la de Mallorca; molta còpia d’haveries, de sal i de peix major, de varietat i abundància de fruites, gran longitud i latitud de térmens, molta llibertat per sos privilegis”.

Aquestes qualitats que definia perfectament Despuig ens han de servir per posicionar-nos com a veritable Capital Cultural del sud de Catalunya i de tot l’Arc Mediterrani. I ho hem de fer amb valentia i avançant-nos, tot posant les nostres tradicions i els nostres trets distintius a l’avantguarda de la cultura, per tornar a ser referent i nus de cultures, tal i com ho vam ser el 1977 quan vam acollir el Congrés de Cultura Catalana que va establir les bases culturals de la Catalunya democràtica.

Aquest és el repte i l’oportunitat que tenim al davant. La de desenvolupar un veritable projecte de ciutat per a Tortosa, un projecte amb el que volem destacar, per davant de tot, el rol de la ciutadania i els diversos col·lectius en l’acció per definir la cultura i les cultures que caracteritzen i integren Tortosa. Per apropar a tothom la Cultura que vivim! I especialment, entre els més joves. Ells són els nostre futur i el futur de la Cultura, i ells n’han de formar part i han de ser els transmissors i regeneradors d’aquesta dinàmica.

Per això estem treballant en un gran procés participatiu de tota la ciutat, en el que més de 100 persones, entre col·laboradors, experts, tècnics, membres d’entitats i assessors proposaran, dialogaran i definiran aquest esdeveniment en diferents grups organitzats al voltant dels eixos temàtics d’aquesta Cultura que vivim i que són: la Cultura és Paraula, la Cultura és Memòria, la Cultura és Festa, la Cultura és Treball, la Cultura és Expressió Artística, la Cultura és Expressió Corporal i Musical, la Cultura és Creença, la Cultura és Menjar i la Cultura és Habitar la Ciutat i l’Espai Públic.

La ciutadania també està responent i ens han fet arribar les seves aportacions a una crida d’idees i propostes que, gràcies a la seva participació, han donat lloc a 85 projectes, al voltant dels que anirem treballant, i que després desenvoluparem al llarg de tot l’any, emmarcats segons els diferents eixos temàtics.

Els primers resultats d’aquests treballs ja s’estan desenvolupant en aspectes com la creació d’un vídeo promocional; la cançó himne, que suposarà un projecte educatiu i col·lectiu en el que participaran corals i centres escolars de Tortosa i les Terres de l’Ebre; una exposició itinerant que, entre altres, es podrà veure al maig al Palau Robert de Barcelona; l’acte inaugural, que haurem d’adaptar a les mesures COVID, i que esperem poder celebrar al febrer, o la presentació de la Ruta dels 7 Tresors del Patrimoni Cultural de Tortosa.

A banda, es treballa en projectes creats específicament per a la capitalitat cultural, com exposicions col·lectives i individuals d’artistes del territori; la celebració dels Col·loquis de la Capital, que suposaran 10 jornades en 10 espais de reflexió al voltant dels 10 eixos temàtics; les celebracions dels 25 anys del Teatre Auditori Felip Pedrell i de la Festa del Renaixement o dels 15 anys de la Biblioteca Marcel·lí Domingo; una exposició sobre la impremta al segle XVI, en tant en quant el tercer llibre imprès d’Espanya ho va ser a Tortosa; la commemoració dels 100 anys de la mort de Felip Pedrell amb l’estrena de l’òpera ‘La Matinada’; l’edició dels Col·loquis de Despuig; la creació d’espectacles amb motiu de la capitalitat, o l’acte de cloenda, en el que el nostre riu tindrà un especial protagonisme.

A més, el fet de ser Capital de la Cultura Catalana farà que a Tortosa puguem acollir altres esdeveniments con Recercat, la trobada de la coordinadora de centres de recerca; la subseu del Congrés de Jota, juntament amb Falset; les Jornades Europees del Patrimoni; el fet de ser Ciutat Gegantera de Catalunya 2021; el festival de bestiari festiu i de foc Bestiarium; la trobada de la secció filològica de l’Institut d’Estudis Catalans; el 50è festival VOC d’Òmnium Cultural; Adifolk, una proposta lligada a les festes de la Cinta, o el festival Simfònic, amb músics de tot Catalunya.

Però la Capitalitat de la Cultura implicarà també la creació de nous espais culturals i turístics a la ciutat, com ara l’Espai Cota 0 a la plaça de la Catedral; la segona fase del Passeig de les Cultures: un nou Espai d’Art al Museu de Tortosa; un mapping de la Catedral, o els espais de les Tres Cultures i el mausoleu romà a l’antic Balneari d’en Porcar. Espais que romandran i passaran a ampliar el nostre patrimoni històric.

De fet, ja hem començat, la capitalitat s’ha avançat en temes com l’exposició sobre els dibuixos preparatoris de Picasso per al ‘Guernica’ que es pot veure al Museu de Tortosa fins al febrer; la programació d’arts escèniques i música del Teatre Auditori Felip Pedrell, que apostarà pels creadors tortosins i ebrencs, i que comptarà amb la Banda i l’Escola Municipal de Música i l’Escola Municipal de Teatre, i que ja es pot gaudir amb la programació de tardor; o espectacles de renom d’àmbit cultural català com produccions del TNC o de la Companyia Nacional de Circ; o l’espectacle Teràpia Col·lectiva del grup Buhos, conjuntament amb Albert Pla, creat especialment per a que el públic pugui gaudir-lo mentre ha d’estar assegut per seguretat, i que podrem veure el proper 29 de gener.

Per tal de poder donar a conèixer tots aquests esdeveniments, totes les activitats, els espais, etc., hem presentat un nou web, tortosacultura.cat organitzat al voltant dels eixos temàtics, i que servirà de plataforma digital per recollir tota la presència de la capitalitat. També hem creat comptes a les principals xarxes socials, que serviran per visibilitzar, fins i tot en streaming, tots els continguts.

Tortosa, com a Capital de la Cultura Catalana, té el repte d’encarnar i representar tot allò que, des del punt de vista cultural, ens ha definit al llarg de la història i fins els nostres dies. La Cultura que vivim ha de ser un agent de dinamització social i de promoció econòmica, un element transformador, de cohesió social i innovador, ara més que mai, davant de la pandèmia de la COVID19.

Amb aquest repte i aquesta oportunitat, Tortosa torna a dir SÍ a la Cultura. Aquest és el nostre objectiu, perquè apostar per la cultura suposa un gran impuls social i democràtic i, com hem vist aquest estiu a Tortosa, hem aconseguit crear un nou model cultural que ens beneficia a totes i tots i, especialment, a la nostra ciutat. Estic convençut que la Capitalitat de la Cultura Catalana esdevindrà, sense dubte, un esdeveniment cabdal per a la nova recuperació social i econòmica de Tortosa. 

*ENRIC ROIG és primer tinent d’alcaldessa i regidor d’Urbanisme, Obres Públiques, Habitatge, Fires i Cultura de Tortosa.

Publicat el 28 de desembre de 2020 a marfanta.com i un Cop d'Ull

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada