dilluns, 20 de desembre del 2021

Intervenció en l'acte de cloenda de Tortosa Capital de la Cultura Catalana 2021

Ens trobem avui al teatre Auditori Felip Pedrell de Tortosa en la cloenda d’este gran Projecte de Ciutat, que és Tortosa Capital de la Cultura Catalana 2021, i per donar-hi el relleu a la ciutat d’Igualada.

Hi ha nombroses raons per les quals podem afirmar que la Cultura té un gran poder com a recurs i motor generador per a la creació de ciutats més inclusives, creatives i sostenibles i la capitalitat de la Cultura Catalana 2021 ho ha posat de manifest a Tortosa.

Fa un any mos preguntàvem com tiraríem endavant i com viuríem la capitalitat cultural de la ciutat en un moment d’incertesa total i de restriccions. Avui puc afirmar que Tortosa ha viscut intensament la Capital de la Cultura Catalana, perquè hem fet una aposta molt forta perquè la Cultura sigui motor indiscutible en la recuperació social i econòmica de la ciutat.

El passat febrer inauguràvem la capitalitat de la Cultura Catalana de Tortosa 2021 amb l’esperit de mostrar el que fem, reforçar el que som, transmetre i compartir el nostre dia a dia, les nostres maneres de parlar, ballar, menjar, xalar, treballar i relacionar-nos amb el territori, compartir la Cultura que Vivim, centrant l’atenció de tota Catalunya sobre Tortosa. La Cultura que Vivim, l’eix vertebrador del nostre gran projecte de Tortosa Capital de la Cultura Catalana.

Ho fèiem amb tota la il·lusió i les ganes de posar en valor el nostre patrimoni i costums, i les dones i els homes que han universalitzat la nostra cultura. 

I ho hem fet apostant per reconèixer la feina dels nostres creadors, que porten el nom de Tortosa i de l’Ebre arreu del món, i també la dels més joves, el nostre futur i l’estendard de la nostra cultura, uns dels principals protagonistes de la Capital, tal com vam vore a l’acte inaugural del mes de febrer.

La Cultura que Vivim, el lema de la capitalitat tortosina, ha estat una porta oberta a definir i transmetre el concepte de Cultura a partir de les relacions quotidianes, dels usos i formes de fer ciutat, de parlar, de treballar, de xalar, d’expressar-se artística, corporal i musicalment, de menjar, de creure.

Tortosa i els tortosins i tortosines així ho hem entès i així ho hem fet nostre i hem volgut participar i compartir esta Cultura que Vivim aconseguint plenament els 4 objectius que definien la Capitalitat de la Cultura Catalana de Tortosa.

La consecució d’estos objectius ha fet que la Capital de la Cultura Catalana esdevingui una veritable oportunitat per a la ciutat i per a la seua renovació i reactivació a través de la Cultura.

En primer lloc hem posat de relleu i hem donat a conèixer allò que tenim, els trets que ens identifiquen i que formen part de la cultura de Tortosa: la jota, la música de banda, el bestiari, els gegants, la gastronomia i el patrimoni. 

Ho estem veient en este acte en el que mos han rebut los Gegants de Tortosa i los de Catalunya, com a ciutat gegantera que som, hem escoltat el toc de dolçaina i tabal i hem vist ballar la jota i hem recordat Gerard Vergés.

Aquest any hem donat visibilitat a aquelles dones i homes que al llarg de la nostra història han treballat i cultivat la cultura, la literatura, la música, la pintura, l’escultura, el folklore o el patrimoni.

I ho hem fet incidint de manera especial en les escoles i en els i les joves, en la tasca educativa de la Cultura. Elles i ells són el nostre futur, el nostre potencial i han de preservar, continuar i modernitzar les nostres arrels i els nostre patrimoni material i immaterial, allò que ens fa sentir orgullosos de ser tortosins i tortosines, de ser gent de l’Ebre.

Hem posat en valor els nostres talents, tortosins i ebrencs, i hem fet florir nous talents, donant l’oportunitat de visibilitzar-se i demostrant l’enorme potencial que tenim a casa nostra, creant noves produccions, nous projectes i reivindicant les nostres arrels i la nostra cultura arreu del món.

I per això avui hem fet un reconeixement als i les grans mestres de mestres de Tortosa que porten tota la seua vida treballant per la cultura a la nostra ciutat i arreu del món i que són els nostres representants. Gràcies Anna Mª Bel, Zoraida Burgos, Roberto Escoda, Rossend Aymí, Ramon Balagué, Cinta Sabaté, Jordi Angelats, Jaume Rocamora, Joan Panisello i Cèsar Estrany. Gràcies a totes i tots per la vostra faena.

Hem apropat a la ciutadania un concepte de Cultura àmplia, dinàmica i propera, esta “Cultura que Vivim” dia a dia en els actes més quotidians.

I ho hem fet a través de totes les formes de la Cultura, des de les expressions artístiques fins al menjar, el treball, la creença o el fet d’habitar la ciutat i el medi.

Perquè tot és i tot fa Cultura, i hem aprofitat totes estes formes per arribar a tothom, menuts i grans, nouvinguts, turistes, estudiosos, institucions, a tothom.

Hem donat a conèixer Tortosa i l’hem posat en l’epicentre de la Cultura tant a nivell territorial, compartint experiències amb altres ciutats, o sent seu de trobades, congressos i altres esdeveniments de moltes grans institucions del país que han vingut a Tortosa a celebrar les seves trobades i congressos en tots els àmbits: literatura, art, periodisme, folklore, bestiari, onomàstica, etc posant en valor la situació estratègica de Tortosa a nivell territorial.

La Capitalitat Cultural i l’acompliment dels seus objectius han reafirmat el potencial i el paper que té la Cultura com a motor generador de sinèrgies capaç de transformar i regenerar les nostres vides.

Vam aprendre-ho en plena pandèmia, el 2020 quan vam apostar pels actes culturals com a element de dinamització i reactivació per sortir d’esta nova crisi, i este 2021 ho hem refermat amb escreix i demostrant que la Cultura és Segura, i s’entén com un dels pilars de l’Estat del Benestar, perquè gràcies a la Cultura i a les més de 500 activitats i actes que hem organitzat, hem contribuït a la regeneració i a sortir poc a poc de la crisi en que ens ha deixat la pandèmia.

Com a regidor de Cultura me sento molt orgullós d’haver pogut ser part activa d’este projecte assumit i reconegut per consens pel consistori i pel ric teixit social, associatiu i participatiu de Tortosa. 

I voldria, amb tots els respectes, parafrasejar al gran arquitecte Rafael Moneo que va dir “Dono gràcies a l’Arquitectura perquè m’ha permès veure a través dels seus ulls el món”. Jo dic “Dono gràcies a la Cultura perquè a Tortosa m’ha ensenyat a veure a través dels seus ulls la vida.”

Gràcies a la Comissió Organitzadora, Comitè d’Expertesa, Grups de Treball per fer-ho possible, gràcies també als regidors de Cultura que m’han precedit, Dolors Queralt i Ximo Martorell, per posar-ne les bases d’este gran projecte de territori.

Gràcies també a les entitats i associacions de la ciutat per la vostra implicació i participació, sense l’associacionisme, la Cultura no seria res, perquè des del seu voluntariat i la seva vocació per la Cultura, han fet i fan possible que el nostre llegat es mantingui i es transmeti cap a les noves generacions i no es perdi.

Moltes gràcies també a tota l’organització de l’Ajuntament i els seus Serveis Municipals, al personal del Departament de Cultura i del Departament de Difusió i a totes i tots els treballadors i treballadores que han treballat durant tot l’any per tirar endavant este esdeveniment i arribar al màxim de ciutadania amb la implicació i el treball conjunt de totes les àrees (turisme, promoció econòmica, festes, Festa del Renaixement)

I entre tots elles vull fer un especial agraïment a dos persones, sense les quals tot això no hagués estat possible, el Comissionat de la Capital de la Cultura Tortosa 2021, Marc Ballester i la Cap del Departament de Cultura, Mª José Lorenzo.

Per a tots i totes ells i elles us demano un fort aplaudiment. 

I també donar gràcies a tota la ciutadania per la magnífica resposta i acollida que han tingut a totes les activitats i actes programats i per contribuir a fer visible la nostra cultura, les nostres arrels i el nostre potencial com a poble i territori. Gràcies per viure intensament la Capital de la Cultura Catalana.

Al llarg d’este any hem posat en valor els aspectes més importants de la nostra Cultura. Perquè Cultura és Paraula, Cultura és Treball, Cultura és Festa, Cultura és Menjar, Cultura és Creença, Cultura és Expressió Artística, Cultura és Expressió Corporal i Musical, Cultura és Habitar la Ciutat i el Medi. Estos han estat els 8 eixos que han definit i mostrat esta Cultura que Vivim.

8 eixos que es veuen reflectits en les 8 puntes del logo de la Capital, que el dissenyador va basar en un element del nostre patrimoni com una peça de la cresteria de l’edifici modernista de l’antic Escorxador, que avui acull equipaments culturals i turístics.

Hem mostrat la Cultura que Vivim amb moltes i diverses activitats i projectes, que no relacionaré ara, però que s’inicien amb el primer d’ells i que vull destacar. El llibre dels 7 Tresors del Patrimoni Cultural de Tortosa.

Un llibre que recull els 7 tresors escollits per votació popular i que representen perfectament la nostra cultura i patrimoni material i immaterial. Un projecte que és Art, que és Treball, que és Música, que és Paraula, que és Festa, que és Menjar, que és Creença, que és Ciutat 

Hem produït projectes propis de la Capital de la Cultura, amb els que hem donat a conèixer la nostra forma de ser, les nostres tradicions i les nostres arrels i la nostra avantguarda.

Projectes llavor, creats a partir de la capitalitat gràcies a la voluntat i l’interès de joves creadors i associacions que han vist en la capitalitat una oportunitat per mostrar el potencial que tenim i que tindran continuïtat. 

Este any que ve continuarem amb la celebració de l’Any Pedrell i dels 750 anys del Llibre de les Costums de Tortosa, o la Medalla Gimeno, perquè, com diu el Sr. Tudela, Tortosa serà per sempre Capital de la Cultura Catalana i l’any que ve continuarem treballant i vivint intensament la nostra cultura.

Projectes transversals i territorials, en col•laboració amb altres entitats i ciutats, perquè la capitalitat no s’ha quedat a Tortosa, ha anat molt més enllà i ha volgut ser present a altres poblacions que han integrat Tortosa en les seves programacions i els seus projectes compartint Cultura i Capitalitat. 

Projecte solidaris, perquè la Cultura és una potent eina que ha de servir per arribar a tothom i per ajudar en lo possible a la vida dels ciutadans i ciutadanes.

Vull agrair la Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a la Diputació de Tarragona i a totes aquelles institucions, empreses i ens que han donat el seu suport per poder desenvolupar estos projectes, així com a les entitats que han col•laborat desenvolupant les seves activitats sota l’aixopluc de la Capital de la Cultura Catalana.

I també vull agrair als mitjans de comunicació (ràdio, TV, premsa escrita i mitjans digitals) que hagin estat la veu i l’antena de la Capital de la Cultura Catalana, que han transmès a tot el país el nostre potencial i la nostra cultura.

En esta Capital de la Cultura Catalana hem volgut anat més enllà. Quan vam iniciar l’any de la capitalitat érem conscients que, a banda de fer activitats i esdeveniments diversos, havia de ser un any per la trobada, la reflexió i el diàleg. 

Per això calia generar espais on poder parlar, divulgar i reflexionar sobre “la Cultura que Vivim” i proposar què esperem del fet cultural més enllà del 2021.

I així hem creat els Col•loquis de la Capital, espais de debat on professionals, estudiosos, associacions i entitats hem dialogat, reflexionat i compartit experiències i inquietuds, en un ric debat al voltant de cadascun dels 8 eixos de la Cultura que Vivim a Tortosa i Terres de l’Ebre, per tal de definir cap a on volem que vagi la cultura a partir d’ara i quin és el seu paper futur.

Ara fa un any, a finals de desembre de 2020 vam rebre el relleu del Vendrell de la Capital de la Cultura Catalana. Ho recollíem conscients de l’oportunitat que suposava per a la ciutat de Tortosa, i amb el clar objectiu de contribuir a ampliar la difusió, l’ús i el prestigi social de la nostra cultura, i crec que ho hem aconseguit i hem aprofitat aquesta gran oportunitat.

Ara és el moment de donar el relleu a la ciutat d’Igualada, nascuda de la mil•lenària Aqualata, a través d’este testimoni.

Sr. Tudela aquí li lliuro el testimoni desitjant-vos, alcalde i regidor tot lo millor per a Igualada i per a Catalunya en la vostra capitalitat. Sabeu que ens tindreu sempre al vostre costat.

I per acabar us encoratjo a totes i a tots a seguir treballant per la Cultura, perquè la Cultura mos empodera, mos dona identitat, mos enriquix com a societat i mos agermana i, sense dubte, és l’essència d’una ciutat i d’un territori.

I acabo amb el darrer vers de Tortosa, l’himne de la Capital de la Cultura Catalana 2021 que resumeix tot el que hem fet i queda per fer

Enmig de gents i terres unides pel parlar 

hi ha molt per caminar...


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada