divendres, 22 de novembre del 2024

22N · Dia dels Músics


Avui és Santa Cecília, patrona dels músics.
Moltes felicitats a totes i tots els músics i moltes gràcies per apropar-nos i fer-nos sentir 
la #música ara i sempre!
#22n #santacecilia #diadelsmusics #tortosa #terresdelebre

La música és una de les manifestacions culturals més antigues que coneixem. Ha format part de la història de l'home des dels inicis i és molt difícil establir-ne l'origen. Per això, són molts els que asseguren que la música és tan vella com la Humanitat mateixa. 

Al llarg dels segles, la música ha jugat tota mena de papers, sempre prenent rols relacionats amb l'art, la cultura i la religió que han anat des de la transmissió de valors educatius a la cohesió social passant per la creació d'una identitat nacional o col·lectiva, les manifestacions purament religioses o els ritus més profans. En tot cas la música és, sobretot, una manifestació cultural d'índole universal.

A tota la geografia espanyola per commemorar la festivitat de Santa Cecília les Bandes de Música i Associacions Musicals realitzen concerts i recitals especials en què tant els músics consagrats com els nous tenen protagonisme.

Per què és Santa Cecília la Patrona de la música segons la tradició cristiana?

Segons els textos bíblics, va ser el martiri d'aquesta dona pertanyent a una família patrícia de la Roma de l'Imperi i el seu exalçament com a dona cristiana que va abraçar la virginitat i va patir el martiri el que la va convertir a Santa Cecília en una de les santes més populars de l´Església de Roma. 

Segons la tradició, Santa Cecília havia decidit lliurar la seva vida a Déu, però el seu pare va decidir casar-la amb un marit pagà. Durant les noces i mentre els músics tocaven, diuen que ella cantava Déu al seu cor i que en aquest cant se li va aparèixer el seu àngel custodi. 

La santa va revelar el seu marit, Valeriano, que podia veure el seu àngel, que vetllava per la seva virginitat, i li va prometre que si ell es batejava, també el podria veure. Així ho va fer juntament amb el seu germà, Tiburcio. Convertits tots tres, van ajudar molts altres a convertir-se al cristianisme, cosa que va originar que fossin durant perseguits i torturats. Santa Cecília va ser condemnada a morir sufocada a casa seva pels gasos d'un forn. 

A partir de l'Edat Mitjana Santa Cecília apareix iconogràficament representada portant diferents instruments musicals i especialment per tres: l'orgue, el clavicordi i el llaüt. Aquesta representació té dos motius: el primer és que és molt probable que Cecília, per pertànyer a una classe social elevada, tingués coneixements musicals i, de fet, certa fama i destresa amb alguns instruments de corda típics de la noblesa romana com l'arpa o la cítara; el segon fa al·lusió a una part de les actes de santa Cecília, un document escrit en llatí i aparegut l'any 480 i que reflectia una sèrie de textos d'un còdex anterior. 

En tot cas, la vinculació de Santa Cecília amb la música va més enllà d'aquest moment concret de la seva vida, d'una data o de possibles traduccions errònies, i aquí és on surt a llum un concepte molt més profund que tot músic i amant de la música entén. 

Si ressalta res de la vida i mort de Santa Cecília és el seu compromís i la seva virtut. La virtut està directament relacionada amb el virtuosisme i, per tant, amb l'execució virtuosa, que proclama la música com a quintaessència de les arts i que és l'objectiu final de tot compositor, director, músic o intèrpret.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada