dimecres, 1 d’agost del 2018

La Festa del Renaixement ens ha de tornar a seduir!

L'AGOST de 2015 vaig escriure un article que començava dient “quan Tortosa obria les portes a la ciutat del segle XVI, amb motiu de la Festa del Renaixement, un angelet baixava del portal del Romeu i donava les claus de la ciutat al procurador en cap, sota una pluja de flors. Com deia la cançó... Què se n'ha fet d'aquelles flors? Aquelles flors i el seu olor s'han perdut, com s'ha perdut l'olor de la Festa i com s'ha perdut gran part del rigor històric i la qualitat que va caracteritzar la Festa del Renaixement i que sembla que amb cada nova edició va minvant". Han passat tres anys, ha acabat una nova Festa del Renaixement i les flors i l’olor continuen sense estar-hi. 

PER AIXÒ, torno a escriure sobre la Festa. Per això i per dos fets singulars que han passat aquest any: d’una banda el clam popular de desencant per part de la ciutadania i els sectors econòmics, i d’altra banda, la politització que s’ha fet de la Festa per part dels independentistes del govern de Junts X NO. 

PERÒ, abans de tot, és just i necessari fer un reconeixement i un agraïment a totes les persones i col·lectius que participen a la Festa: treballadors i tècnics municipals, voluntaris, associacions i entitats, col·lectius de nobles, comerciants, restauradors, pastissers i forners, botigues i artistes, espònsors, participants de la Festa que es vesteixen d’època i, com no, a tots els regidors de la Festa, des de Ramon Cardús, actual president honorífic, fins a Domingo Tomàs, ell i jo sabem ben bé el que costa fer gran la Festa. 

ÉS EVIDENT el clam popular entre ciutadans, restaurants, bars, comerços de que la Festa ja no ens sedueix, ja no atrau a la gent que atreia abans, que és més del mateix des de fa anys, i que ha arribat a convertir-se en un mercat d’època com altres festes medievals. 

PASSEJANT per la Festa i mirant el programa veiem amb tristor que campanyes com Mengeu de Festa, les Llepolies de la Festa o el Taulell al carrer estan sota mínims; veiem que cada vegada hi ha menys espectacles pel carrer i més d’aforament limitat; que és complicat accedir als espais de la Festa perquè s’hipotequen espais de comunicació per fer espectacles tancats; que es desaprofiten espais amb grans muntatges com la plaça d’Espanya per a dos actes; que a partir de les dotze i mitja de la nit tot es deriva cap a les Avançades de Sant Joan; o que la Ruta de la Saboga s’ha convertit en la “ruta de la paella i el mojito”. 

TOT AIXÒ, a més, ha anat acompanyat aquest any d’una clara politització de la Festa en tant en quant s’han permès i s’han portat símbols independentistes amb llaços grocs damunt dels vestits d’època; no han retirat el cartells independentistes dels polítics presos, fet que va fer que els regidors socialistes participéssim en la desfilada i en l’acte inaugural, però no al balcó ni a l’escenari de la plaça. A això cal sumar la visita del president Torra qui, si vol vindre a conèixer la Festa, hauria d’integrar-se a la mateixa i no utilitzar-la amb actituds que el van portar a acaparar el Taulell al Carrer amb un espectacle populista i propagandista quan la Festa és de tots i totes, de tota la ciutadania, sense exclusions. 

SOM CONSCIENTS que tot esdeveniment com la Festa té les seves anades i tornades; que la crisi econòmica ha fet que no s’hagin destinat els recursos que el govern municipal segur que volia destinar; que no tots els anys hi ha fets històrics remarcables dels quals es pugui fer el centre de la Festa. Tot i això ja avancem que el 2019 és el 500 aniversari de la mort de Leonardo de Vinci, o que s’està preparant el 500 aniversari de dos personatges clau al Renaixement a les Terres de l’Ebre, el mecenes Antoni Agustí i el mestre d’obres Jaume Amigó. I si no tenim efemèrides donem-li un sentit a l’esplendor de la ciutat al segle XVI. Així, recomano la visita a la senzilla i magnífica exposició que l’Arxiu Històric Comarcal ens ofereix, “Els funerals d’un Rei”. 

TINC MOLT CLAR que la Festa és un projecte de ciutat i una important eina de promoció econòmica, però també crec fermament que la Festa ha perdut ambició, que se segueixin patrons de fa molts anys que no canvien, que s’han perdut esdeveniments i rigor històric i s’ha renunciat a continuar investigant i difonent la història i el patrimoni renaixentista de la ciutat. Per això cal renovar-la i es fan necessari aplicar una sèrie de mecanismes estructurals que permetin donar-li la volta i que ens torni a seduir. 

EN PRIMER LLOC, cal una direcció política clara i separada d’una direcció tècnica, ara inexistent, diferenciada de la política i que tinguin clar el model a seguir per a que la Festa sigui una eina de promoció econòmica i de projecció de la ciutat a l’exterior i fer-la sostenible amb la incorporació de grans espònsors. En segon lloc, cal crear una ordenança específica de la Festa que reguli aspectes com l’atretzo, el vestuari, la música, els productes a oferir, etc., i que inclogui les campanyes del Taulell al Carrer, Mengeu de Festa, les Llepolies de la Festa, la Ruta de la Saboga ja que, malauradament elements com les paelles o els mojitos estan envaint la Festa. Així mateix, cal una revisió dels preus de l’ordenança d’ocupació de la via pública, per facilitar, augmentar i fomentar la participació de comerciants, restaurants i bars de la ciutat. 

A NIVELL POLÍTIC és del tot necessari obrir un debat per definir entre tot el consistori cap a on volem que vagi la Festa com a projecte de ciutat que és. 

CAL TAMBÉ recuperar el rigor històric amb el que va néixer la Festa tant a nivell patrimonial, com d’engalanament i d’espectacles i, especialment, els Col·loquis de la Festa del Renaixement de Tortosa. 

I, FINALMENT, recuperar i fomentar la participació ciutadana amb les associacions, entitats i col·lectius i gremis que ara s’ha perdut, i així renovar el nostre compromís amb la ciutadania que és qui ha de fer gran la Festa i donar a conèixer el seu esplendor a aquells que ens visiten. 

REIVINDICO novament que cal renovar la Festa i cal fer-ho ja. I en aquest sentit, des del PSC, ens posem a disposició del govern amb humilitat, sense retrovisors, amb l’estima que la Festa ens mereix i amb ganes de treballar colze a colze en aquest projecte de ciutat per a que la 24a Festa sigui el punt d’inflexió per recuperar l’esplendor de la nostra Festa i de la ciutat del segle XVI i que als 25 anys ens torni a seduir plenament. Fem gran la Festa!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada