diumenge, 2 de maig del 2021

L’espectacle ha de continuar, salconduit cultural ja!

La pandèmia de la covid-19 ens ha immers en una triple crisi sanitària econòmica i social que ens està fent viure temps molt complicats, especialment per a determinats sectors com el de la restauració, el comerç, l’oci i la cultura que han vist com la seva activitat s’ha hagut d’aturar o de reduir a mínims a causa de les mesures establertes per les autoritats sanitàries en la lluita contra el virus i la malaltia, fet que ha donat lloc a una forta afectació en aquests sectors i en l’economia local. 

Vagi per endavant que estic d’acord i sempre he defensat que cal actuar de forma coordinada, coherent i acceptant les decisions que en qualsevol moment prenguin les autoritats sanitàries competents. Tot i això, algunes de les mesures aplicades per part del Govern de la Generalitat, com ara el confinament comarcal, han tingut una clara afectació per a aquests sectors, però especialment per al sector de la Cultura, un dels sectors més castigats, ja que ha fet que molta gent no hagi pogut assistir als espectacles tot i disposar de les entrades.

Per això, sense entrar a qüestionar aquestes mesures preses pel Govern de la Generalitat, creiem que és la nostra obligació intentar que el seu impacte al món de la Cultura sigui al menys perjudicial possible. Recordem que el 6% de les empreses de Catalunya que han presentat un ERTO són del sector de la cultura i que ha afectat 52.095 treballadors. Estem, per tant, davant d’una emergència cultural que exigeix més recursos públics i una estreta col·laboració entre administracions i sectors culturals.

Des de l’Ajuntament de Tortosa i des de la Regidoria de Cultura sempre hem estat al costat del sector cultural i hem apostat per la Cultura Segura, entenent que la Cultura, juntament amb l’oci, el comerç i la restauració són elements claus per generar riquesa i cohesionar el territori. Ho vam fer aquest estiu amb la programació Tortosa, Viu l’Estiu, apostant i donant suport als creadors i artistes locals, que va ser tot un èxit i va demostrar que la Cultura és Segura. Ara, en plena capitalitat de la Cultura Catalana, també estem fent el possible per mantindre una programació cultural, estable i continuada, i seguim apostant pels nostre actius locals en tots els àmbits de la Cultura, però mesures com aquesta només fan que perjudicar molts dels actes programats. 

Com a Capital de la Cultura Catalana hem de poder rebre espectadors d’altres zones i poder desenvolupar adequadament aquelles activitats que comporten un intercanvi cultural, que és un dels principals objectius de la capitalitat cultural, per això són imprescindibles mesures que afavoreixin la mobilitat com el salconduit cultural. 

El món de la Cultura ja ha manifestat que els confinaments territorials perjudiquen el sector, més concretament des del sector de les arts escèniques i sector de la música en viu i han demanat solucions per pal·liar aquest perjudici, per tant, atenent a aquestes circumstàncies es fa palesa la necessitat d’establir un salconduit cultural, per part de la Generalitat de Catalunya, per tal de facilitar l’assistència a qualsevol esdeveniment cultural mentre hi hagi la possibilitat d’aplicar restriccions tant de mobilitat com d’horaris i així ho hem demanat en forma de moció al ple de maig a l’Ajuntament de Tortosa en la qual hem instat la Generalitat que permeti que les entrades a espectacles culturals esdevinguin salconduits culturals que, davant de qualsevol tipus de mesures que afectin la mobilitat, permetin la lliure circulació per poder assistir-hi als espectacles.  

La Cultura és un bé essencial, és un servei públic, un dret de la persona, una eina de convivència, un element fonamental de l’estat del benestar, com a eina d’integració, cohesió social i igualtat d’oportunitats i clau per generar riquesa i cohesionar el territori. 

Ho hem vist al llarg del confinament gràcies a aquells que ens van entretenir amb les seves propostes culturals. Per això cal reconèixer i mostrar tot el nostre suport a l’esforç de totes i tots els que estan fent possible que el vincle amb la cultura no es perdi, esforçant-se i innovant per adaptar i condicionar els espais per tal que ens hi sentim més segurs, establint mesures com el salconduit cultural.

L’espectacle ha de continuar i el sector cultural sempre ens tindrà al seu costat perquè així sigui.

Publicat el 2 de maig de 2021 a Setmanari l'Ebre

https://www.setmanarilebre.cat/opinio/137117/lespectacle-ha-de-continuar-salconduit-cultural-ja

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada