dimecres, 26 de maig del 2021

Tortosa adjudica el projecte Cota 0 per fer visitables les restes arqueològiques de la plaça de la catedral

Els treballs per museïtzar els vestigis corresponents a més de quinze segles d'història coincidiran amb el final de la construcció de la plaça elevada

L'Ajuntament de Tortosa ha adjudicat el projecte museogràfic de l'espai Cota 0 a l'empresa Grop Exposicions Museogràfiques SL per un import de 216.057,52 euros. Els treballs continuaran les tasques que s'estan duent a terme en este l'espai per a la construcció de la plaça elevada situada al davant de la façana principal de la catedral. De fet, la museïtzació de l'espai Cota 0 està previst que puga coincidir amb el tram final de les obres.

El projecte Cota 0 suposa poder fer visitables les restes arqueològiques aparegudes durant les excavacions realitzades en l'espai entre la catedral i el riu. Vestigis d'elevada trascendència ja que abasten més de quinze segles d'història de Tortosa a través de les diferents etapes de la ciutat: des de restes romanes del segle I i també un important tram de muralla del segle V, de 55 metres de llargada, que permeten documentar la ciutat de Dertosa; vestigis d'una fàbrica de salaons del segle V; l'absis d'una edificació de caràcter religiós d'època visigòtica (s. VI), possiblement la primera basílica cristiana de la ciutat; fins a arribar a la façana fluvial de l'època del Renaixement (s. XVI), documentada en un dibuix del pintor flamenc Anton van den Wyngaerde.

L'equipament comptarà amb diversos elements explicatius de cada un dels períodes històrics, que es podran seguir en quatre idiomes i també en braille. Hi haurà una combinació d'elements estàtics amb altres de dinàmics amb l'ús de tecnologia, i destaca la presència d'una pantalla de grans dimensions ubicada al centre de la sala, on es projectaran part dels materials audiovisuals que conformen la visita.

El projecte compta amb finançament de la Unió Europea, a través del programa operatiu FEDER, dins del projecte 'Dertosa-Turtuxa-Tortosa: una ciutat, tres noms i 2.000 anys'.


La plaça ja mostra les dimensions finals

Mentrestant, les obres de la plaça de la catedral segueixen avançant: este dimarts ha quedat cobert l'espai central amb l'estructura que farà transitable tot l'entorn. Dos grues de grans dimensions han situat les bigues a la seua ubicació final, fet que permet visualitzar la forma que tindrà la plaça una vegada estiga acabada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada