dilluns, 28 de febrer del 2022

‘El nou Hospital de Terres de l’Ebre a Tortosa, diguem les veritats’

 En els darrers temps la construcció del nou hospital de Terres de l’Ebre està sent novament motiu de debat i sembla ser que, aquells que sempre l’hem defensat, podrem veure fructificats els nostres esforços. Ara es torna a plantejar allò que és més raonable, la construcció d’un nou equipament, per davant d’ampliacions i reformes, tal i com s’està fent a altres poblacions i territoris. I en tot aquest assumpte cal dir la veritat, perquè…

És veritat que mentre la Generalitat sí ha apostat per la construcció de nous hospitals a Tarragona, Olot, Girona o Viladecans, a Tortosa ha plantejat una ampliació inviable, relegant les Terres de l’Ebre a una regió sanitària de segona.

És veritat que, davant d’aquesta situació, calia una plataforma ciutadana que aglutinés el veritable sentiment i clam de totes i tots els veïns i veïnes de Terres de l’Ebre que reclamen la construcció del nou hospital. Una plataforma que va iniciar les primeres converses el 2020, que va fructificar el passat 2021, i que ja està duent a terme les primeres tasques en la defensa del nou equipament.

És veritat que el mes de febrer al Parlament de Catalunya s’havia de debatre una proposta de resolució presentada pel PSC, consensuadament amb la CUP i En Comú Podem, per aconseguir la construcció del nou hospital. Esperem que aquest debat no es demori i que la proposta sigui àmpliament aprovada per la majoria de grups al Parlament. Una proposta que insta al Govern a garantir els recursos econòmics per construir de forma urgent un nou Hospital de les Terres de l’Ebre a Tortosa, com a centre hospitalari de nivell 2 al nostre territori, en un espai amb bona accessibilitat i mobilitat, i que tingui garantida qualsevol necessitat de creixement futur.

És veritat que el PSC, des de la dècada del 2000, no ha parat mai de treballar per la construcció del nou Hospital i ho ha fet presentat esmenes als pressupostos de la Generalitat del 2020, per aconseguir una partida de 100.000 euros per a l’estudi de viabilitat. Una partida que, tot i aconseguir que fos aprovada, finalment mai no es va executar.

És veritat que el 14 d’agost del 2006, la consellera de Salut, Marina Geli, anunciava que les Terres de l’Ebre tindrien un nou hospital a Tortosa. També que el febrer de 2007 la unitat de projectes del Servei Català de Salut elabora un informe d’idoneïtat dels terrenys proposats per l’Ajuntament. Que l’abril del 2007 s’aprova el Pla Director del Nou Hospital elaborat amb la col·laboració dels professionals de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, i que el febrer de 2008 se signava el “Conveni de Compromís per la cessió de terrenys per a la construcció d’un nou centre hospitalari a la ciutat de Tortosa”, pel que tots els alcaldes de torn han estat a favor de la construcció del nou hospital i de cedir terrenys per fer-lo.

És veritat que si la Generalitat expressa el seu compromís ferm de procedir a la construcció del nou Hospital, serà imprescindible que sol·liciti els terrenys per ubicar-lo i l’Ajuntament procedirà a la cessió dels terrenys, com es fa amb altres equipaments i sense cap cost per a les arques municipals. De fet, al març del 2010, el ple de l’Ajuntament de Tortosa va aprovar la proposta d’acord d’oferiment al Servei Català de la Salut d’uns terrenys ubicats a l’àmbit del Pla Parcial “la Farinera”. Existeix un projecte d’urbanització i una junta de compensació dels propietaris dels terrenys, que no van tirar endavant arran de la marxa enrere del Govern de la Generalitat a la construcció del nou hospital.

És veritat que al pressupost del 2022 el govern de la Generalitat no ha inclòs cap partida, ni per ampliació del Verge de la Cinta ni per al nou hospital a Tortosa. Un pressupost que va comptar amb el suport d’En Comú Podem, que han acceptat que no hi hagi dotació pressupostària per a l’hospital.

És veritat que en tot aquest procés han passat més de 15 anys i la situació encara continua estancada, en una clara discriminació negativa cap a les Terres de l’Ebre, fent prevaldre sempre l’ampliació d’un Hospital de Tortosa Verge de la Cinta al límit de les seves capacitats, que s’aguanta gràcies a la professionalitat i responsabilitat dels seus treballadors, i que no és la solució al problema.

És veritat que ara el Govern de la Generalitat sembla ser que comença a obrir els ulls i a adonar-se’n que el que realment necessitem és un nou hospital, i ho fa gràcies a la pressió popular, a l’opinió unànime de col·legis professionals, a la incansable tasca dels i les socialistes, i la ja discutida inviabilitat d’una ampliació de l’Hospital Verge de la Cinta. 

És veritat que és necessari reformar l’actual Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, però no necessàriament ha de ser una ampliació. Per tant, és factible compatibilitzar la construcció d’un nou hospital amb la reforma de l’actual, fent-ho per fases, tal i com estava previst a l’avantprojecte inicial.

És veritat que estem vivint temps molt complicats, en els que necessitem seguretats, i que el govern de la  Generalitat no les està donant. No volem més discriminacions. Necessitem un govern que aposti fermament per un nou hospital. Per a natros el centre de les nostres polítiques són les persones, per això ens preocupen els i les pacients i usuàries de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, que són qui acaben patint les conseqüències d’aquest desgovern que intenta afegir pedaços allà on necessitem solucions reals.

És veritat que la construcció del Nou Hospital de les Terres de l’Ebre a Tortosa és imprescindible, necessària i urgent, per tal de disposar d’un equipament públic sanitari innovador que asseguri un servei públic de qualitat als ebrencs i ebrenques, els mecanismes i eines de recerca i innovació i que sigui capaç d’atraure nous talents i estudiants que vulguin treballar, ampliar o finalitzar la seva formació en un centre de referència.

Arribada l’hora de la veritat, s’ha de dir que des del Partit dels Socialistes de Catalunya sempre ho hem defensat i no hem deixat mai de treballar per que el nou hospital sigui una realitat. La nostra posició respecte a la necessitat de construcció d’un nou hospital a Tortosa sempre ha estat i serà ferma, meridiana, contundent, constant i reclamada. Esperem que el debat de la proposta de resolució es faci en breu i que serveixi per fer reaccionar al govern de la Generalitat donant resposta a la demanda de tot un territori.

https://www.marfanta.com/2022/02/27/el-nou-hospital-de-terres-de-lebre-a-tortosa-diguem-les-veritats-per-enric-roig/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada