dijous, 28 d’abril del 2022

Treballem per la salut mental de les persones del territori

El PSC presenta al ple una moció per demanar la creació d’una unitat de trastorns de la conducta alimentària a les Terres de l’Ebre

Seguint la línia de treball centrada en les persones i el seu benestar, des del grup municipal del PSC a l’Ajuntament de Tortosa anunciem la presentació d’una moció per al ple del mes de maig pensada en millorar el dia a dia de les persones i, una vegada més, en la justícia territorial.

La moció presentada se centra en el tractament dels trastorns de la conducta alimentària, entenent que són un grup de trastorns mentals que es caracteritzen per alteracions del pensament i del comportament en relació amb l'alimentació, el pes o la figura, donant lloc a conseqüències en els àmbits nutricional, biològic, psicològic i social “que poden donar lloc a patologies físiques importants i, en casos molt extrems, poden arribar a provocar la mort, ja sigui per desnutrició com per suïcidi” explica el portaveu del grup socialista Enric Roig.

Tot i que de per si ja constitueixen un problema important, els Trastorns de Conducta Alimentària (TCA) s’han vist incrementats arrel de i les restriccions i el confinament que hem per la  COVID19, especialment en l’anorèxia i la bulímia, que s’han incrementat en un 27%. Actualment, segons l’Institut Català de la Salut, més de 400.000 persones pateixen algun tipus de TCA arreu de l’Estat Espanyol, “i calculem que a les Terres de l’Ebre entre 800 i 1000 adolescents pateixen aquesta malaltia” remarca Roig, que recorda que “estos trastorns afecten principalment a adolescents i dones joves”

El diagnòstic precoç i la intervenció prematura són clau i s’ha associat a un millor pronòstic i en ell  els professionals de l’atenció primària tenen un paper clau, pel que les consultes sanitàries constitueixen un context idoni per identificar comportaments de risc. Però, explicar Roig, “un cop detectat s’ha de derivar la persona a una unitat especialitzada”.

Actualment, a la província de Tarragona, la única unitat especialitzada de referència de Trastorns de conducta Alimentaris que dona una atenció amb programes intensius i estructurals a les persones amb TCA, depèn de l’Institut Pere Mata i es troba a Reus, el que denota de nou una manca de justícia territorial envers el nostre territori. És per aquest motiu que, amb aquesta moció, instem a la Generalitat de Catalunya a crear una unitat de Trastorns de Conducta Alimentaria a les Terres de l’Ebre. 

Des del PSC de Tortosa seguim treballant per les persones i pel territori, que són la nostra prioritat i en este sentit volem comptar a casa nostra amb els professionals necessaris per tractar els trastorns de la conducta alimentària i vetllar per la salut mental dels nostres conciutadans i conciutadanes.

http://tortosa.socialistes.cat/ca/noticia/treballem-per-la-salut-mental-de-les-persones-del-territori


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada