dilluns, 30 de maig del 2022

Intervenció en el lliurament del Premi Sant Blai 2022 a Roberto Escoda

Mos trobem avui de nou, una vegada més, en l’acte de lliurament del Premi Sant Blai 2022, que lliura l’Associació de Veïns del Centre - Nucli Antic de Tortosa i de presentació de les pubilles del 2022 en un dels espais més emblemàtics del barri, aquesta plaça de l’absis de la Catedral.


Este any ho podem fer amb absoluta normalitat després dels dos anys de pandèmia.

Vull tenir un record a totes les persones que s’han vist afectades directa o indirectament per esta triple crisi econòmica social i sanitària. També un record especial als veïns i veïnes del barri que ens han deixat en estos dos anys.

Un barri que, sense dubte, està sent un dels principals protagonistes d’este gran projecte de ciutat que estem desenvolupant a Tortosa, pel seu llegat, pel seu patrimoni i per la seva importància.

Un barri en el que estem treballant des del govern municipal i com a regidor del barri, colze a colze amb l’associació de veïns, amb qui mantenim una estreta relació, representats pel seu president, Sr. Serrato, a qui vull felicitar, a ell i a la nova junta, i a qui encoratjo a seguir treballant dia a dia pel barri, i els desitjo tots els encerts.

I ho hem vist en els moments de la pandèmia i amb la celebració de Tortosa Capital de la Cultura Catalana, en que el barri ha estat un dels grans protagonistes, acollint molts dels actes i activitats programats, refermant l’aposta de l’Ajuntament per dinamitzar el barri.

Com a regidor d’Urbanisme i Patrimoni estic molt satisfet pel treball en la transformació i revitalització del barri, en són alguns exemples:
  • La nova plaça de la Catedral, amb la nova imatge de la façana de la Catedral
  • L’espai museogràfic Cota 0 que, si encara no ho heu fet, podeu visitar este cap de setmana amb portes obertes, un equipament cultural i turístic de primer ordre.
  • La millora dels carrers Santa Anna i Costa Capellans i de la Rambla felip Pedrell
  • La remodelació de la plaça de l’Escorxador, dels pinets, i la il·luminació de les façanes del Museu, un museu que este any es veurà ampliat amb una nova sala dedicada a Gimeno, Casanova i Querol
  • El passeig de les Cultures que combina art, cultura i patrimoni
  • La remodelació de la plaça d’Espanya i el seu entorn
  • I l’actual remodelació del carrer Cervantes, que esdevindrà un nou bulevard per al barri
Tot amb la voluntat de millorar el nostre espai públic en un procés de regeneració urbana, econòmica i social del centre de la ciutat i una nova manera d’entendre la ciutat a partir de la situació que hem viscut amb la pandèmia.

Com a regidor d’Habitatge no puc oblidar la importància de l’habitatge en la regeneració urbana de la nostra ciutat. Tots coneixem la situació de molts edificis i habitatges del Nucli Històric, per això estem treballant en la realització del Pla Local d’Habitatge, que ens aportarà una diagnosi de la situació i les línies de treball per millorar el parc d’habitatges i garantir el seu dret en condicions.

Seguim treballaant colze a colze en la millora del dia a dia del barri per a que els veïns i veïnes puguem gaudir d’un barri que compti amb totes les condicions i serveis que l’impulsin i el facin el més atractiu possible, contribuint enormement a la seva recuperació i dinamització en tots els aspectes.

Des d’aquí vull donar-vos les gràcies a totes les veïnes i veïns del barri, per la paciència i demanar-los disculpes per les molèties, tots sabem lo que vol dir fer obres a casa, i en este cas als carrers i places del nostre barri, i també a la Junta i al seu president Tomàs pel treball conjunt i constant.


Una dinamització que avui es veu reflectida amb el lliurament del Premi Sant Blai 2022, que esta tarda ha estat precedida per l’animació del grup Clap, sorgit de l’Escola Municipal de Teatre de Tortosa, que està donant lloc a diverses companyies locals a qui desitgem molts triomfs i actuacions. Enhorabona a la seua directora i a tot el professorat. Moltes gràcies també a Albino Tena i Manel Miró.

Este any, el merescut guanyador del premi és Roberto Escoda, veí del meu carrer, un magnífic creador del barri que ha sabut conjugar perfectament la seva tasca de docent i difusor de l’art amb una sòlida i llarga trajectòria artística que encara perdura, ja que mai ha deixat de crear, dibuixar i pintar.

Les obres de Roberto Escoda, tant en dibuix, com en pintura o gravat, parlen de territori, paisatge i costums, i destaquen especialment les seves icòniques i poètiques oliveres que recullen perfectament el seu particular i característic traç i pinzellada.

Pel que fa a la seva tasca docent, particularment he tingut l’honor d’haver estat alumne seu de procediments pictòrics a l’Escola d’Art, de la que en va ser mestre i director, i estic molt satisfet i orgullós del que vaig poder aprendre d’este mestre de mestres.

La llarga trajectòria de Roberto Escoda ha estat incansable i ha estat sempre un ferm impulsor i defensor de la Cultura i l’Art, a l’igual que ho han fet la resta de mestres de mestres tortosins, a qui vam homenatjar en l’acte de cloenda de Tortosa Capital de la Cultura Catalana, i que porten tota la seua vida treballant per la cultura a la nostra ciutat i arreu del món i que, com Roberto, són els nostres representants.

Com a regidor de Cultura vull transmetre el reconeixement a la contribució que Roberto ha fet a la cultura i l’art del barri del Centre i Nucli Antic, de Tortosa, de les Terres de l’Ebre i de Catalunya. Gràcies, en nom de l’Ajuntament de Tortosa, Roberto, pel teu treball i pel teu compromís.


I gràcies també a la contribució dels premiats d’anys anteriors, no podem oblidar la feina que han fet pel barri i que els ha fet mereixedors d’este guardó. Gràcies a Mª Cinta Llasat, Presentación Teruel, Joaquín Valls, Mn. Isaïes Riba, Ramon Miravall, José Mª Alegret, Reinalda Badía, Alejandro Espuny, Mercedes Tejerina y família Canalda.

Felicitar també a les pubilles del barri per este 2022, dignes representants del barri a les Festes de la Cinta 2022 i que ostentareu la seua representació durant tot l’anys. Enhorabona Paula i Sagrario.

Sóc un ferm defensor que, des de l’administració pública, hem d’apostar per la regeneració urbana de l’espai públic, per la cultura, pels nostres barris i pels seus impulsors i defensors, perquè, gràcies a elles i a ells, a persones com Roberto Escoda, es contribueix al desenvolupament de les potencialitats individuals i col·lectives, i conseqüentment al progrés de la societat i a obrir noves vies per al seu desenvolupament.

Res més, desitjar-vos que gaudiu d’este acte i, sobretot, convidar-vos a totes i a tots a seguir treballant pel barri nostre, perquè com la Cultura, el nostre Barri mos empodera, mos dona identitat, mos enriquix com a societat i mos agermana i, sense dubte, és l’essència d’una ciutat, així és el nostre Barri del Centre i Nucli Històric.

Tortosa - Terres de l'Ebre, 28 de maig de 2022

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada