divendres, 8 de setembre del 2023

La Demarcació de l’Ebre del COAC presenta les activitats que ha organitzat al voltant de la celebració del Dia Mundial de l’Arquitectura

 Del 28 de setembre al 8 d’octubre exposicions, rutes arquitectòniques, presentacions de llibres, visites guiades i intervencions efímeres aproparan l’Arquitectura a la ciutadania

La Junta de la Demarcació de l’Ebre del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya ha presentat les activitats que han programat per celebrar el Dia Mundial de l’Arquitectura, el proper 2 d’octubre de 2023. Es tracta de tot un seguit d’actes que pretenen apropar l’Arquitectura a la ciutadania, refermant el seu paper social.

“I en esta funció social de l’Arquitectura entenem que els col·legis professionals, més enllà del merament gremial i de donar servei als col·legiats, han de donar suport i servei a la ciutadania i al territori. Suport i servei en aspectes com el foment de l’Arquitectura, el Patrimoni i la Cultura entre altres a través d’activitats com les que avui presentem” ha explicat la presidenta de la Demarcació, Elena Rosales, en la presentació dels actes amb motiu del Dia Mundial de l’Arquitectura, algunes d’elles centrades en l’any Bartlett 2023 - 2024, centrades en la figura del qui va ser arquitecte municipal de Tortosa i autor d’edificis com el Mercat del Peix o el Col·legi Teresià.

La vocal de la Demarcació, Lourdes Rubio, ha explicat l’origen del Dia Mundial de l’Arquitectura i ha destacat que, “assistir a les activitats que se celebren al seu voltant és una grata experiència molt apropiada per participar de la celebració d'aquest dia, en què es pot apreciar la creativitat i el talent de l’Arquitectura a través de diferents propostes.” Així mateix ha explicat que al llarg de l’any Bartlett es duran a terme diverses accions formatives al voltant de l’urbanisme ja que a més d’arquitecte municipal, Bartlett va ser mestre i un important divulgador.

Per la seva banda, el secretari de la Demarcació, Enric Roig, ha explicat les activitats que es durant a terme entre el dijous 28 de setembre i el diumenge 8 d’octubre i que inclouen exposicions, rutes arquitectòniques, presentacions de llibres o intervencions efímeres al festival A Cel Obert.

Les activitats començaran dijous 28 de setembre amb la inauguració de l’exposició “Mirades fotogràfiques: l’aigua modeladora del paisatge” del fotògraf Mariano Cebolla que es podrà visitar fins el 3 de novembre a la seu de la demarcació, a la Casa Bau, amb obres “en les que l’autor difon perfectament l’extraordinari patrimoni humà i natural de les Terres de l’Ebre”  ha explicat Roig.

#Arquivolta_Ebre2023 és una altra de les activitats destacades. Iniciades el 2016 sota el nom de Arquitectour_Ebre, la demarcació de l’Ebre torna a organitzar estes rutes arquitectòniques “pensades per donar visibilitat al patrimoni arquitectònic ebrenc accedint a espais habitualment no visibles” explica Roig. L’edició d’enguany, la 7a, se centrarà en la figura d’Agustí Bartlett, qui fou arquitecte municipal de Tortosa entre 1923 i 1962, i que suposarà el tret de sortida dels actes de celebració de l’any Bartlett, el 2023 i 2024. Les visites tindran lloc dissabte 30 de setembre, diumenge 1 d’octubre i dissabte 7 d’octubre.

A la visita del dissabte 7 d’octubre es procedirà a la col·locació de la placa “Docomomo Ibérico” a l’antic Mercat del Peix, obra de Bartlett, en reconeixement dels seus valors patrimonials. Com ha explicat Roig “Docomomo és  una organització internacional creada el 1990 amb objectiu d'inventariar, divulgar i protegir el patrimoni arquitectònic del Moviment Modern, pel que creiem que la ubicació d’esta placa és un important reconeixement per a l’arquitecte i la seva obra.”

Dilluns 2 d’octubre, coincidint amb el Dia Mundial de l’Arquitectura, a la seu del Col·legi tindrà lloc la presentació de l’exposició virtual de fotografies Català - Roca. Retrats, amb obres procedents de l’Arxiu Fotogràfic del COAC, que recull retrats de grans noms de l’art i i la cultura, així com de la vida quotidiana d’este gran fotògraf de la postguerra. L’exposició restarà oberta fins el 31 de desembre.

Una altra de les activitats programades és la presentació del llibre Escrits a una ciutat ben murada un assaig de l’arquitecte Antoni López Daufí, gran estudiós i defensor del patrimoni, que tindrà lloc dijous 5 d’octubre a càrrec del mestre de mestres Manel Ollé.

Les activitats programades conclouen amb la participació al festival d’intervencions efímeres A Cel Obert. La Demarcació de l’Ebre tindrà especial rellevància en esta 10a edició ja que esdevé patrocinador i acollirà dos intervencions. Es tracta d’Oculus de l’estudi 27 Lletres, que es podrà veure a la Casa Bau, i del mural del pati del Palau Capmany realitzat pels alumnes de secundària, que es podrà veure al magatzem de l’Antiga Fàbrica d’Olis Bau. Les intervencions es podran visitar dels divendres 6 al diumenge 8 d’octubre i hi hauran dues visites guiades.

“Totes estes activitats les hem preparat amb moltes ganes i il·lusió i amb l’objectiu d’apropar el Col·legi, l’Arquitectura i la seva funció social a la ciutadania i amb la clara voluntat de treballar per difondre i preservar el nostre patrimoni cultural i arquitectònic” ha reblat Roig.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada