La majoria de consultes es van fer sobre fons notarials i de l'administració local i s'ha incrementat les consultes telemàtiques
Un total de 690 persones, principalment investigadors, van consultar presencialment, durant el 2015, unitats documentals del fons de l'Arxiu Comarcal del Baix Ebre (ACBE). Aquest és el balanç que es desprèn de l'informe anual d'aquesta institució que gestiona el Consell Comarcal del Baix Ebre i que s'engloba dins la Xarxa d'Arxius Comarcals (XAC) que pertany a la Generalitat. Del total de 1.768 documents consultats, la majoria, 1.240, corresponen a fons notarials i 423 a l'administració local. L'ACBE destaca l'alt increment de les consultes telemàtiques. Per altra banda, des de l'ens comarcal s'insisteix en la falta d'espai per ingressar nova documentació i que s'està treballant per resoldre-ho.
L'ACBE custòdia actualment 2.701,5 metres de documentació però en el 2015 només va poder ingressar 11,5 metres de documentació nova perquè no hi ha suficient espai. De fet, només es va rebre documentació del serveis territorials d'Urbanisme de les Terres de l'Ebre (d'entre 1978 i 1990) i del Districte notarial de Tortosa (de l'any 1914). El vicepresident del Consell Comarcal del Baix Ebre i conseller de Cultura, Enric Roig, ha indicat que l'ens comarcal és conscient del problema de la falta d'espai que té actualment l'ACBE i que es treballa per trobar la solució més adient. Roig també ha valorat el treball que es desenvolupa des de l'Arxiu Comarcal tenint en compte els pocs recursos humans que té aquesta institució que recull, custòdia i divulga el patrimoni documental de la comarca.En relació al tractaments de fons, l'any passat es va procedir a la catalogació a l'ACBE de la correspondència del fons familiar Wenetz amb 2.152 unitats (datades entre 1830 i 1936). Es va continuar amb l'inventari del fons personal d'Enrique Bayerri Bertomeu (d'entre 1923 i 1958) i es va inventariar el fons de l'escola de Remolins (documents recollits entre 1912 i 2004). A part, l'ACBE va publicar el catàleg 'Francesc Bas i el cartellisme de postguerra a Tortosa', el tercer número 'Finestres al Passat' - dedicat al fotògraf i farmacèutic Gerard Vergés-, i el número 16 de la revista d'investigació històrica 'Recerca'. També es van fer dues exposicions: 'Una panoràmica de la Tortosa renaixentista. Wyngaerde 1563' i '100 anys del vapor Anita (1915-2015)'. Finalment, també es va dur a terme una nova edició del taller didàctic a l'entorn de la figura d'Innocent Pauli per a alumnes de batxillerat, una pràctica que formava part de la feina dels seus treball de recerca, i es va impulsar una nova edició de 'Descobrim Tortosa' amb taller i visita a les instal·lacions de l'Arxiu Comarcal. L'ACBE va registrar 3.460 visites al xacpremsa, l'hemeroteca històrica de la premsa, entre les que destaquen un total de 205.197 planes consultades. Durant el 2015 es va poder dur a terme la tercera fase de la digitalització del Diario de Tortosa amb 7.000 pàgines noves.
Publicat a aldia.cat el dimecres 18 de maig de 2016
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada