dilluns, 2 de maig del 2016

El nou engany de les piscines

TOT I QUE PENSÀVEM que, després de llargues reivindicacions, Tortosa tornaria a tenir piscines, després de set estius sense tenir-ne, veiem que això no serà així. Hem pogut accedir finalment a l’estudi previ del complex esportiu, i hem pogut veure que no inclou piscina d’estiu, amb el que Tortosa continuarà sense una piscina recreativa que permeti el bany i el gaudi dels tortosins i tortosines a l’estiu. Un nou engany! 

FENT UNA MICA d’història voldria recordar que, tot just abans de començar la campanya de les eleccions municipals del 2011, l’alcalde Bel, en el que ha estat la més gran presa de pèl a la que hem assistit en l’últim mig quart de segle a Tortosa, va fer veure que iniciava les obres de construcció de les piscines a l’estadi municipal. D’això ja fa gairebé cinc anys i, fins ara, tot ha estat un cúmul de despropòsits i de falses promeses, als quals se li va sumar una polèmica resolució del contracte amb una empresa que va incomplir la seva part, que va deixar sense fer l’aparcament del Rastre però sí que va endur-se el benefici de dos anys de gestió de l’explotació de la zona blava i la seva ampliació.

DESPROPÒSITS perquè va ser al passat ple del 7 de març quan es va portar a aprovació una plurianualitat per a la construcció de les piscines per al 2016, 2017 i 2018, així com una modificació pressupostària on hi consta una partida per a l’any 2016 de 607.780,00 € per al complex de les piscines. I tot això després de que el 30 de novembre passat s’aprovés el pressupost de l’Ajuntament per al 2016 i en què no hi consta cap partida ni menció per a les piscines, amb excepció de la referència a la memòria de l’alcalde. 

I FALSES PROMESES perquè en plena campanya electoral CiU va presentar un projecte de piscines, fet a l’Ajuntament, en què els socialistes vam considerar una utilització partidista dels recursos municipals, en presentar un projecte a les associacions esportives de la ciutat i no als grups polítics, alguns dels quals (ERC, PP PxC) van donar suport sense fissures i, suposadament van consensuar, evidenciant el xec en blanc al govern. 

EN DEFINITIVA, un llarg camí en el que s’ha passat d’un projecte inicial de 22 milions i finalment 17 milions d’euros amb la fórmula de concessió administrativa, amb aportacions anuals de 1,2 milions durant 25 anys, a un projecte de 5,5 milions d’euros amb endeutament. 

EN CANVI, el grup municipal del PSC, un any abans de la resolució del contracte, a l’agost de 2013, va posar a disposició del govern un projecte de piscines realista i adaptat a les necessitats reals dels ciutadans que, a diferència del projecte pressupostat en 22 milions d’euros, valoràvem en 3 milions d’euros. Així mateix vam fer una oferta de consens per treballar conjuntament en el projecte i vam oferir una proposta de gestió pública però a través d’una concessió administrativa que suposés un cost zero per a les arques municipals. Però se’ns va dir que això no podia ser i, en canvi, és una fórmula habitual utilitzada per les administracions, tal i com es dóna en els casos dels aparcaments de la plaça d’Alfons XII, del Carrilet o del carrer Montcada, i ningú no dubta que són equipaments públics. 

A BANDA d’aquests temes de gestió i pressupostaris, els socialistes denunciem que, consultada la documentació tècnica, el nou projecte de piscines no contempla cap piscina descoberta, en canvi sí que hi ha una piscina gran i una petita coberta; una zona d’espà; quatre pistes de pàdel, i tota una sèrie de sales d’activitat física i fitness a la planta primera. Això s’aproxima més al gran projecte promès per Bel el 2011, però s’allunya de la realitat dels tortosins i tortosines, que novament s’hauran de desplaçar a l’estiu per gaudir d’un piscina descoberta i d’una zona d’esbarjo a l’aire lliure. Això sí, tindrem quatre pistes de pàdel, quan Tortosa sí que disposa d’oferta per a la pràctica d’aquest esport, però no de piscina descoberta. Suposadament aquestes pistes de pàdel s’havien de fer al velòdrom que ara continua sense estar preparat per acollir proves i competicions oficials. Recordem que, ara fa 10 anys, el govern progressista de Joan Sabaté va presentar un projecte de piscines que no es va poder desenvolupar per les pressions sobre el velòdrom. I ara què tenim: res, ni piscines ni velòdrom en condicions. 

RESULTEN ridícules les declaracions del govern al respecte d’aquest tema, quan diuen que els pobles ja ofereixen el servei de piscina d’estiu, o que hi ha un solàrium connectat amb la piscina coberta, amb què et banyes a cobert i t’asseques al sol. Davant d’aquesta situació des del PSC volem manifestar novament que aquest no és el model de complex esportiu i de piscines que els tortosins i tortosines necessiten, volen i es mereixen. Ens trobem novament davant d’una altra imposició del govern de Bel, amb el suport dels Republicans de Tortosa, i ara també de Movem Tortosa i sense pensar en els tortosins i tortosines. Dubtem molt d’aquest nou projecte, i de la seva temporalització, ja que mentre l’alcalde diu que les obres començaran a finals de 2016, la regidora d’Urbanisme ho posa en qüestió; i del seu cost i forma de finançament i ja veurem quan podem gaudir finalment d’unes piscines que no són les que Tortosa es mereix i, per tant, creiem que el projecte s’ha de replantejar des del principi, encabint-hi una piscina i zona d’esbarjo descoberta.

Enric Roig Montagut
Portaveu del PSC a l’Ajuntament de Tortosa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada