dijous, 31 d’agost del 2017

No és un pont per a tots i totes

ELS ELEMENTS de l'espai públic determinen i configuren la imatge d'una ciutat. Per això una ciutat que es preocupa pel seu espai públic crea una sensació positiva entre el ciutadans i ciutadanes. En canvi, una ciutat poc cuidada i menystinguda, no fa més que generar una sensació de deixadesa i d’inseguretat entre els veïns i veïnes. I això és el que està passant a Tortosa, i les obres del Pont de l'Estat han posat de manifest, una vegada més, la manca de cura de l'espai públic del govern de Bel. 

L’ESPAI PÚBLIC ha de ser agradable, harmònic, ben configurat, segur i accessible per a tots i totes. I el pont, com a element de l'espai públic, també ho ha de ser. Malauradament ara, a les acaballes de les obres de reforma del Pont de l'Estat, s'ha posat de manifest que aquest pont no és segur ni accessible per a tots i totes. 

TOTS CONEIXEM el procés que han viscut aquestes obres, començant per la seva adjudicació, fruit d'un concurs a corre cuita, a una empresa amb problemes de solvència econòmica, el que va provocar una aturada de les obres i un increment de costos per temes no previstos inicialment, però que tan obvis com les xarxes per evitar que la pintura caigui al riu, les excavacions arqueològiques o el canvi de mesures de l'estació elèctrica. 

UNA OBRA que havia de durar nou mesos i finalitzar el 2 de març i que, tot i el retard de més de sis mesos, sembla ser que està pròxima a acabar, benvingut sigui. Això denota un fracàs en la planificació de l'obra que ha ocasionat malestar i queixes entre els comerciants, que han vist caure les seves vendes, i entre els ciutadans que han hagut de patir importants problemes de trànsit que han causat accidents, han provocat retards i han suposat un sobrecost en benzina, i tot sense que el govern posés solucions tot i ser un clam popular. La prova és que en el temps en què el pont ha estat obert en els dos sentits de circulació, els comerciants han reconegut un increment en les vendes. 

PERÒ EL PITJOR és que aquestes obres i la seva deficient execució estan provocant caigudes entre tots els usuaris que troben dificultats a l'hora de circular-hi, i no només entre aquells que tenen dificultats de mobilitat, en aspectes com les juntes de les lloses prefabricades que no estan ben resoltes i provoquen ensopegades. 

I, COM JA S’HA DIT, a aquests problemes cal sumar el fet de que aquest pont no dona compliment ni al Codi d’Accessibilitat de Catalunya ni al Codi Tècnic de l’Edificació en qüestions d’accessibilitat. Hem demostrat, amb mesures in situ, que una de les rampes d'accés té un pendent del 9,40%, que supera el 8% que estableix el Codi d’Accessibilitat i el 6 % que marca el Codi Tècnic; que salva una longitud de 63,18 metres sense cap replà intermedi, quan les normatives estableixen un màxim de 20 metres, i que no té passamans a cap dels dos costats. Per tant, contràriament a les declaracions fetes per l’alcalde, es confirma que el pont no compleix amb les normatives i no és accessible i igualment vam demostrar que el projecte no està visat per cap col·legi professional. Ens preguntem per què el govern no compleix amb allò que obliga a fer als ciutadans que demanen un permís d'obra. 

PERÒ AQUESTS no són els únics problemes que presenta aquesta reforma en la que s’ha primat més l’espectacularitat que la utilitat i la funcionalitat. Així, hem de lamentar la pèrdua de determinats elements patrimonials, com les baranes d'estil racionalista, els fanals o les escales de pedra tallada, enderrocades sense tenir en compte el seu possible valor i que s’haguessin pogut recuperar i mantindre. D’altra banda sembla molt desafortunat el fet d'haver tapat elements de soldadura amb unes planxes per tapar els leds que il·luminen les arcades, ja que aquest pont, dissenyat per l’enginyer Eduardo Torroja, va ser el primer de l’estat en què es va fer servir soldadura elèctrica. Entenem que com a part del patrimoni de la nostra ciutat el govern hauria de ser més curós en qualsevol intervenció, com s'hauria de fer en qualsevol espai públic. 

FINALMENT, el fet de que part de la reforma s'hagi fet per facilitar l’ús de la bicicleta, que hagués sigut més fàcil derivar cap al Pont Roig, no ha estat encertat ja que: la configuració del pont fa que la circulació compartida de vehicles, vianants i bicicletes provoqui un coll d’ampolla a la part de Ferreries; la incorporació de les bicicletes pot donar lloc a accidents amb els vehicles que també hi accedeixen; l’espai per bicicletes és més estret i elevat que el dels vianants i això pot fer que els ciclistes caiguin sobre els vianants; i la confluència de les bicicletes amb els vianants a l'alçada de l'antiga "Comercial Suiza" acaba en un perillós triangle. 

PENSO QUE l’execució no està sent la que hauria de ser; a banda del problema de les juntes de les lloses, les baranes s’estan obrint a les juntes, les bicicletes han de salvar la rigola en sortir del seu carril, no es van mantenir les juntes de dilatació a l'asfalt i aquest ja s'havia trencat, i així podríem enumerar moltes més deficiències. Una pena en una obra que ens costarà tants diners als tortosins i tortosines. 

ESTÀ CLAR que l'obra no està acabada, però de moment l'altra rampa és pitjor pel que fa a accessibilitat, i ja veurem com seran les escales de caragol per accedir al pont a la part de Ferreries, ja que aquesta tipologia d’escala també ha de complir determinades condicions i no creiem que sigui la solució més encertada, tenint en compte que molts usuaris són gent gran. Confiem en que el disseny sigui l'adequat. 

TOT PLEGAT, una improvisació i una mala gestió d’aquesta obra per part del govern que se suma al fracàs de los obres de les piscines i a la contínua manca de cura per l’espai públic i evidencia que la seva millora no és una prioritat per al govern de Ferran Bel. Per això cal recuperar la idea d'un model de ciutat clar i hem de redibuixar Tortosa per a que torni a ser una ciutat que es preocupa i té cura de les persones, del seu patrimoni i de facilitar la vida dels seus habitants i del seu espai públic com a lloc de convivència i interrelació i que és una veritable ciutat de les oportunitats per tots i totes.

Publicat el dimecres 30 d'agost de 2017 a marfanta.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada