diumenge, 28 de febrer del 2021

‘La Cultura mos empodera, mos dona identitat i mos enriquix’

Hem inaugurat aquest mes de febrer la capitalitat de la Cultura Catalana de Tortosa 2021. I ho hem fet amb un acte multidisciplinar i multicultural en el que passat, present i futur es donen la mà i es mesclen en consonància amb l’esperit amb què hem preparat aquesta capitalitat: mostrar el que fem, reforçar el que som, transmetre i compartir el nostre dia a dia, les nostres maneres de parlar, ballar, menjar, treballar i relacionar-nos amb el territori. Compartir la Cultura que Vivim.

L’acte inaugural va conjugar al damunt de l’escenari referents culturals de Tortosa amb algunes de les figures emergents a l’actualitat. Una mescla que posa de relleu la nostra cultura, entesa en el sentit més ampli, perquè la Cultura és Festa, és Paraula, és Expressió Artística, és Menjar, és Expressió Corporal i Musical, és Treball, és Espai Públic, Habitar la Ciutat, és Creença. I aquests són els eixos sobre els que s’ha programat les activitats d’aquest esdeveniment. 

Un fet que hem de destacar és que la Cultura que Vivim centrarà l’atenció de tota Catalunya sobre Tortosa, posant en valor el nostre patrimoni i costums, i els personatges que han universalitzat la nostra cultura. Apostant per reconèixer la feina dels nostres creadors, que porten el nom de Tortosa i de l’Ebre arreu del món, i també la dels més joves, el nostre futur i l’estendard de la nostra cultura, uns dels principals protagonistes de la Capital. Obrim una important finestra des de Tortosa cap a la resta del món.


Des de l’Ajuntament de Tortosa hem fet una aposta forta perquè la cultura sigui motor indiscutible en la recuperació social i econòmica de la ciutat. Com a regidor de Cultura me sento molt orgullós de desenvolupar este projecte assumit i reconegut per consens pel consistori i pel ric teixit social, associatiu i participatiu de Tortosa. I agraeixo a la Comissió Organitzadora, Comitè d’Experts, Grups de Treball, Comissionat i entitats per fer-ho possible.

Treballar per la Cultura és democratitzar un territori i aprofitar el seu poder com a recurs estratègic per a crear territoris més oberts i ciutats més inclusives, creatives i sostenibles. La Cultura ocupa i ha d’ocupar un lloc central en la renovació i la innovació urbana, per tant la Capitalitat de la Cultura és un veritable Projecte de Ciutat per a Tortosa.

I ho fem, perquè des del PSC creiem que cal entendre que la Cultura és una prioritat. Malauradament molts equips de govern no ho tenen tan clar i posen el món cultural en segon terme. Per això, necessitem governs que apostin fermament per la Cultura, governs progressistes com el de Salvador Illa, guanyador indiscutible de les eleccions a Catalunya, amb gairebé 653.000 vots. Un resultat que ens situa com a primera força política, gràcies a la confiança d’uns catalans i catalanes que volen un canvi després de deu anys de desgovern. 

A Tortosa els resultats també han seguit aquesta línia i som l’únic partit que incrementa el nombre de vots respecte als comicis de 2017, aconseguint 1.834 vots. Vull expressar l’agraïment a la fidelitat de totes les veïnes i tots els veïns de Tortosa que novament ens heu fet confiança. Els resultats de les eleccions ens deixen un panorama complicat que no preveu una fàcil solució, però passi el que passi natros continuarem treballant com ho estem fent, deixant-nos la pell per solucionar els problemes reals i el dia a dia de totes i tots els catalans i catalanes, de totes i tots els tortosins i tortosines. Volem continuar demostrant que la nostra prioritat és Tortosa.

I en aquest treball diari seguirem prioritzant la Cultura com un dels principals actius de la nostra ciutat. Tortosa som cruïlla dels antics territoris de la Corona d’Aragó, som terra de mestissatge, i això mos ha de servir per posicionar-nos com a veritable Capital Cultural de Catalunya i de la Mediterrània i ser referent, tal com vam ser el 1977, quan vam acollir i organitzar el Congrés de Cultura Catalana, que va sentar les bases culturals de la Catalunya democràtica, perquè aquest 2021 la Cultura serà clau en la renovació de la ciutat amb un projecte de transformació que consolidarà Tortosa com a ciutat inclusiva, creativa i sostenible, perquè la Cultura mos empodera, mos dona identitat, mos enriquix com a societat i mos agermana. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada