El passat febrer inauguràvem la capitalitat de la Cultura Catalana de Tortosa 2021 amb l’esperit de mostrar el que fem, reforçar el que som, transmetre i compartir el nostre dia a dia, les nostres maneres de parlar, ballar, menjar, treballar i relacionar-nos amb el territori, compartir la Cultura que Vivim, centrant l’atenció de tota Catalunya sobre Tortosa.
Ho fèiem amb tota la il·lusió i les ganes de posar en valor el nostre patrimoni i costums, i els personatges que han universalitzat la nostra cultura. Apostant per reconèixer la feina dels nostres creadors, que porten el nom de Tortosa i de l’Ebre arreu del món, i també la dels més joves, el nostre futur i l’estendard de la nostra cultura, uns dels principals protagonistes de la Capital. Però també ho fèiem amb la incertesa que ens permetrien fer les restriccions ocasionades per la pandèmia.
Tortosa, de nou, està vivint l’estiu intensament amb la Capital de la Cultura Catalana. Ara, en les acaballes de l’estiu, encarrilem la recta final de la Capitalitat amb la satisfacció de la feina feta, tot i les adversitats de la covid-19. I és que en aquests 8 mesos de capitalitat hem estat capaços de desenvolupar multitud d’activitats que han demostrat que la Cultura és segura i que els ciutadans i ciutadanes són totalment receptius a les activitats culturals.
Així ha quedat demostrat amb els èxits de participació de les accions, espectacles, activitats i participacions que s’han dut a terme fins ara: Sant Jordi, els cicles Cada mes un Mos, la setmana de la Memòria Històrica, els 25 anys del Teatre Auditori Felip Pedrell amb l’obra Terra Baixa, les Jornades del Patrimoni Literari Ebrenc reivindicant les nostres slletres, el Cinema a la Fresca, la 28a Mostra de Jazz, el festival MonFilmat, el Festival de música clàssica Proto-, nascut arran de la capitalitat, present a la Universitat Catalana d’Estiu de Prada de Conflent, el Delta Chamber Festival, el festival Simfònic, el festival Eufònic, les diferents exposicions entre les quals destaca la de la Capital de la Cultura Catalana, actualment itinerant per Catalunya, els Col·loquis de la Capital, entre moltes altres.
Ara, a les portes de les Festes de la Cinta, la Capital de la Cultura Catalana se suma als actes programats per contribuir a fer gran la festa amb activitats com el concert de la Banda Municipal de Música, que inaugurarà la renovada plaça d’Espanya; la representació de nou de Terra Baixa, a càrrec de la Companyia, amb actors sorgits de l’Escola Municipal de Teatre; les 49es Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya, la presentació dels nous gegantons de la ciutat o una exposició amb obres inèdites de Cèsar Estrany.
Amb aquestes activitats la Capital Cultural donarà pas a la resta d’activitats programades en el 3r trimestre de l’any, que començaran amb la programació d’arts escèniques del Teatre Auditori Felip Pedrell, els actes de la 33a Ciutat Gegantera de Catalunya, la participació al 33è Aplec Internacional Adifolk a la ciutat de l’Alguer, Arteria, el festival de dansa, ciència i tecnologia, la resta de Col·loquis de la Capital, el Festival de Música Felip Pedrell, amb un concert inaugural d’Arturo Gaya presentant el seu disc Bonaire 12 i la recuperació de l’òpera La Matinada de Felip Pedrell, el festival A Cel Obert, les Jornades Europees del Patrimoni, un concert amb l’Orfeó Català i el Cor Tyrichae o l’espectacle Tortosa, Totrosa, Sortosa creat expressament per a la Capital de la Cultura a partir d’un procés participatiu, que conjuga diferents referents de la nostra identitat col·lectiva, la jota, el ball, la banda de música, el seguici o el riu i que tindrà lloc al nou espai públic entre la Catedral i el riu Ebre, un espai que també acollirà l’espai cultural i arqueològic Cota 0, o la interpretació de l’himne de la Capital, una important aposta amb la participació de Quico el Célio, la Banda Municipal, les corals de la ciutat i els centres escolars, així com moltes altres activitats relacionades amb els diferents eixos de la capitalitat fins a donar el relleu a Igualada, Capital Cultural el 2022.
Fa un any ens preguntàvem com tiraríem endavant i com viuríem la capitalitat cultural de la ciutat en un moment d’incertesa total i de restriccions. Avui puc afirmar que Tortosa viu intensament la Capital de la Cultura Catalana, i ho fa perquè des de l’Ajuntament hem fet una aposta molt forta perquè la Cultura sigui motor indiscutible en la recuperació social i econòmica de la ciutat. Com a regidor de Cultura me sento molt orgullós de desenvolupar este projecte assumit i reconegut per consens pel consistori i pel ric teixit social, associatiu i participatiu de Tortosa. I agraeixo a la Comissió Organitzadora, Comitè d’Experts, Grups de Treball, Comissionat i entitats per fer-ho possible.
En aquest treball diari seguirem prioritzant la Cultura com un dels principals actius de la nostra ciutat. Tortosa som cruïlla dels antics territoris de la Corona d’Aragó i terra de mestissatge, i això mos ha de servir per posicionar-nos, ara i sempre, com a veritable Capital Cultural de Catalunya i de la Mediterrània i ser referent, tal com vam ser el 1977, quan vam acollir i organitzar el Congrés de Cultura Catalana, que va assentar les bases culturals de la Catalunya democràtica, perquè aquest 2021 la Cultura està sent clau en la renovació de la ciutat amb un projecte de transformació que consolidarà Tortosa com a ciutat inclusiva, creativa i sostenible, perquè la Cultura mos empodera, mos dona identitat, mos enriquix com a societat i mos agermana.
Publicat a Setmanari l'Ebre el diumenge 29 d'agost de 2021
https://setmanarilebre.cat/tortosa-viu-intensament-la-capital-de-la-cultura-catalana/
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada