dimarts, 31 d’agost del 2021

Tortosa reobre a la ciutadania la renovada plaça de l'Ajuntament, reconvertida en una gran zona de vianants

Els treballs han creat un espai diàfan per acollir multitud d'activitats, i també han comportat la supressió de barreres i la plantació de nou arbrat

Des d'esta setmana, la plaça de l'Ajuntament de Tortosa, així com els carrers de Pescadors i de Manuel Vilà, ja han quedat oberts a la ciutadania després de les obres d'arranjament que s'hi han fet. Els treballs han consistit en l'habilitació de tota la zona al voltant de l'ajuntament com a espai destinat als vianants, situant el terra a un sol nivell, fet que ha comportat la supressió de barreres arquitectòniques.

El disseny de la plaça ha permès crear una gran zona diàfana, després que la font central fos traslladada al parc Teodor Gonzàlez, on ja és en funcionament en un espai destacat del passeig principal. Este fet permetrà, a partir d'ara, que la nova plaça de l'Ajuntament puga acollir tota mena d'activitats de gran format: la primera tindrà lloc en el marc de les festes de la Cinta, amb el concert de la Banda Municipal de Música de Tortosa el divendres 3 a les 20.30 h. A esta actuació se n'ha afegit una segona dins de festes, el diumenge 5 a les 19 h.

Este matí, l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, acompanyada del regidor d'Urbanisme, Enric Roig, i de l'arquitecte responsable del projecte, Ramon Valls, han visitat el resultat de l'actuació. Han destacat que les obres han permès transformar tot l'entorn des de diferents vessants: urbanísticament, amb una gran actuació que també s'ha estès als carrers del voltant; socialment, ja que la plaça esdevindrà un punt de trobada; i també amb un component mediambiental. En este sentit, ha recordat que l'Ajuntament de Tortosa ha fet seus els Objectius de Desenvolupament Sostenible fixats per la Unió Europea per a l'horitzó 2030, i que això comporta, entre altres exemples, accions per ampliar les zones lliures de vehicles als centres de les ciutats, com és este cas. A la vegada, l'actuació també ha suposat la plantació de nou arbrat i la instal·lació d'enllumenat de tecnologia LED, energèticament més eficient. De la mateixa manera, la plaça també compta amb l'element de l'aigua gràcies a dos files de brolladors situats a terra, que permeten fer jocs d'aigua amb diferents alçades i que també permetran jugar amb diferents tonalitats de colors.


Després de reobrir la plaça de l'Ajuntament, els carrers de Pescadors i Doctor Vilà, i un primer tram del carrer Na Perona, ara els treballs segueixen als carrers d'Enric Bayerri, de Lluís Millet i travessia de Santa Teresa, obres que està previst que finalitzen abans del 30 de setembre.

Ramon Valls, arquitecte responsable del projecte, ha recordat que el disseny de la plaça permet recordar –amb l'alineació de les canals de desaigüe, unes peces de paviment de color diferenciat i diversos punts de llum al terra– la traça que seguien les façanes de les edificacions que hi havia a l'antic barri dels Pescadors. L'afectació que hi van provocar els bombardejos de la Guerra Civil van fer que la majoria d'edificis fossen declarats en ruïna i fossen enderrocats, i que, en la reconstrucció de la zona, es projectés l'edifici de l'Ajuntament així com la resta d'edificis que conformen la plaça.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada