Avui en el Dia Internacional per l'Erradicació de la Pobresa es recorda la necessitat d'acabar amb una #pobresa cada vegada més agreujada i i lluitar contra l'increment de les desigualtats promovent una economia centrada en el benestar humà i ambiental com estableix el 1r primer #ODS de l'#Agenda2030
El 17 d'octubre se celebra el Dia Internacional per a l'Eradicació de la Pobresa, amb el repte d'assolir el primer Objectiu de Desenvolupament Sostenible, que és ni més ni menys que “posar fi a la pobresa en totes les seves formes i arreu del món”.
El tema del Dia Internacional de l'Erradicació de la Pobresa 2024 és: “Acabar amb el maltractament social i institucional”.
La pobresa té moltes cares, algunes de visibles i d'altres més difícils de detectar, però totes estan connectades. Aquest any es ressalta una de les facetes menys visibles: el "maltractament social i institucional" que pateixen els qui viuen en la pobresa.
Les persones en situació de pobresa enfronten actituds hostils, sent estigmatitzades, discriminades i jutjades per aspectes com la seva aparença, la seva manera de parlar o fins i tot per la manca de paraules. Sovint, se'ls culpa de la seva situació i se'ls manca al respecte.
Aquest maltractament social també genera un maltractament institucional, amb polítiques i pràctiques discriminatòries que els neguen drets essencials com l'atenció mèdica, l'educació, l'habitatge o l'accés a una identitat legal. Totes dues formes de violència es retroalimenten, perpetuant la injustícia.
La situació s'agreuja encara més per als que ja pateixen altres tipus de discriminació, com per gènere, orientació sexual, raça o ètnia.
Entendre la pobresa significa també reconèixer com aquestes diferents formes de violència s'entrellacen, afectant profundament els qui la pateixen. Viure diàriament amb aquesta deshumanització i el maltractament mina l'autoestima, destrueix l'autonomia personal i priva de la dignitat. En definitiva, aquest maltractament representa una gran pèrdua de potencial humà per a la societat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada