dijous, 13 d’abril del 2017

Efial va fer una "elevada facturació" a Gumtsa, segons 'El País'

L’Ajuntament de Tortosa ha sortit al pas de les informacions que ha publicat el diari ‘El País’ en les quals vincula el consistori a través de l’empresa municipal Gumtsa amb una trama per afavorir l’empresa Efial. El govern local remarca que la creació de Gumtsa correspon a un govern anterior, d’un altre color polític. L’oposició exigeix explicacions de l’alcalde.

La informació publicada pel diari ‘El País’ assenyala que l’Ajuntament de Tortosa va influir, presumptament, per beneficiar l’empresa Acsa-Sorigué a través de l’empresa municipal Gumtsa. Segons apunten, a les converses telefòniques intervingudes en el marc de la investigació del ‘cas Térmyca’, de suposades comissions urbanístiques il·legals a càrrec de Convergència i Unió, directius d’Acsa i Efial, la principal consultora investigada, parlen de la manera d’obtindre finançament per a la construcció de la piscina projectada pel consistori tortosí. A més, les investigacions haurien constatat “elevades facturacions” d’Efial a l’empresa pública municipal.

L’Ajuntament ha emès un comunicat en el qual puntualitza que la creació de Gumtsa és anterior al govern de Convergència i Unió, en etapa del PSC. D’altra banda, insisteix que Antoni Martos (fundador i responsable d’Efial) va ser contractat per l’Ajuntament de Tortosa per prestar serveis d’assessorament també en etapa de govern socialista.

Un fet que ha dut el PSC tortosí a respondre amb un altre comunicat en el qual qualifica de “mesquina” aquesta vinculació. Si bé sí que reconeixen haver creat la Gumtsa al 2001, assenyalen que no va ser fins al 2008, amb govern ja de Ferran Bel, que es va fer la primera factura amb Efial. D’altra banda, matisen que al 2006 van contractar els serveis de l’empresa Oliver i Camps (en la qual treballava com a assessor Antoni Martos), molt abans que creés Efial al 2007.

Qui també ha carregat contra el govern convergent de Bel és el grup de Movem Tortosa, que recorda que al 2013 ja van denunciar a la Sindicatura de Comptes suposades irregularitats a partir de l’informe d’intervenció municipal, on s’alertava del maquillatge dels comptes reals i de la realització de l’auditoria de GUMTSA per una persona professionalment vinculada a l’empresa municipal, fet totalment fora de la normativa.

El juliol del 2016, agents de la Guàrdia Civil van entrar a l’Ajuntament de Tortosa per recollir la documentació que vincula l’empresa Gumtsa amb Efial, en un escorcoll que es va allargar durant hores i que es va reproduir el mateix dia a una vintena d’ajuntaments de l’Estat.

Publicat el dijous 13 d'abril de 2017 a ebredigital.cat


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada