dimecres, 18 de setembre del 2019

El Grup Municipal del PSC de Tortosa presenta al Ple una moció en resposta a les amenaces d'Endesa a les administracions locals en relació al deute relatiu a les factures energètiques de les famílies vulnerables.

La moció reitera i reforça el paper que el Partit Socialista i molts dels seus alcaldes, alcaldesses, regidors i regidores duen a terme en la seva lluita contra la pobresa energètica

El Grup Municipal del PSC de Tortosa ha presentat per al seu debat al proper ple del mes d’octubre una moció amb motiu de la carta que l’elèctrica ENDESA ha enviat als ajuntaments en la què els reclama el pagament del 50% del deute de les factures elèctriques i on s’amenaça amb tallar els subministraments a les famílies a partir de l’1 d’octubre si no s’efectua aquest pagament.

Segons explica el portaveu socialista, Enric Roig, “l'objectiu d'aquesta moció és sumar la majoria d'ajuntaments possibles, hagin rebut o no aquesta carta, per tal d'assolir una àmplia resposta institucional municipalista, i donar recolzament a les accions que les institucions competents han de portar a terme per fer front a aquesta situació, conjuntament amb l’Aliança contra la Pobresa Energètica i la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya.”

Actualment hi ha 600 municipis amb factures pendents, Endesa va avisar als 400 que tenen un deute superior a 10.000 euros. En total, la suma reclamada per Endesa s'elevava al juliol a 21 milions d'euros (però cada mes se suma un milió més) dels que la companyia estaria disposada a assumir la meitat.

Amb la moció presentada es vol que els ajuntaments actuïn de forma unitària i donin una resposta coordinada i conjunta a les reclamacions que han rebut d’Endesa. També es demana la retirada de l’amenaça d’efectuar talls de subministraments a partir de l’1 d’octubre a les persones endeutades en situació de vulnerabilitat com a primera condició per iniciar una negociació amb l’empresa amb un clima de cooperació i diàleg; establir una taula de treball amb les diferents administracions públiques i les entitats socials per a elaborar un protocol i reglament de desplegament de la Llei 24/2015; i sol·licitar la formalització de convenis amb les companyies subministradores.

Es reconeix un deute amb les elèctriques, però cal que tinguem ben present que cap normativa autonòmica o estatal obliga als Ens Locals a pagar el 50% del deute de les famílies en situació de vulnerabilitat. La Generalitat és qui té les competències per negociar i establir un fons per satisfer aquests recursos.

Roig ha lamentat aquesta situació, especialment tenint en compte “el to i les formes de l’escrit d’Endesa, enviat a l’estiu als 400 ajuntaments, tot just després de la constitució dels nous consistoris, en compte de fer-ho de manera centralitzada a la Generalitat, i amb l’amenaça de talls de subministrament a l’octubre als afectats per la pobresa energètica si no se soluciona aquest tema.”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada