dilluns, 30 de setembre del 2019

Els Socialistes de l’Ebre defensem les festes amb correbous com a patrimoni etnogràfic

El bou capllaçat, els bous al carrer, les habilitats a la plaça, el bou embolat i les vaquetes marquen tot el ritme festiu d’un esdeveniment extraordinari, propi de les arrels més profundes de Catalunya i les Terres de l’Ebre.

El flux econòmic que aquesta tradició reporta, els llocs de treball que genera i el patrimoni genètic incommensurable de la cria i selecció que els humans fem d’aquests animals motiven que aquest esdeveniment sigui únic.

Les primeres referències escrites sobre la festa dels bous, a la comarca del Montsià, les trobem al voltant del 1650 a Ulldecona i al 1882 a Amposta. La nostra gent conviu en la cultura de la festa dels bous, a més formen part de la nostra activitat econòmica contribuint a transformar erms, terrenys pantanosos i aiguamolls en terra apta per al cultiu, generant activitat econòmica i formant part de la nostra festa major o de les celebracions.

"Els bous a les Terres formen part de la nostra cultura popular i tradicional i han estat sempre molt vinculats a la vida de les persones, formen part de la nostra identitat com a poble, de les nostres festes majors, o de les celebracions, Per això cal preservar i garantir la seva pervivència", ha argumentat Manel de la Vega, Primer Secretari del PSC a les Terres de l’Ebre.

Cal tenir present que la Direcció General de Cultura Popular i Tradicional Catalana de la Generalitat de Catalunya l’any 2016 va portar a terme la redacció de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre. L’equip tècnic format per antropòlegs i altres professionals de la Generalitat de Catalunya, de l’Institut Ramón Muntaner i del Museu de les Terres de l’Ebre i amb l’assessorament científic de l’OAC, van analitzar la festa dels bous que, a més de ser una de les celebracions més massives de les Terres de l’Ebre i un dels espais que representa una major presència de gent de totes les edats, complia totes les exigències per formar part de l’esmentat inventari. Així, només resta pendent que en un futur, la UNESCO declari aquest inventari (i per tant les festes amb bous), Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat a Catalunya.

Aquest dijous s’ha aprovat al Parlament de Catalunya una votació per abolir la festa dels bous, els socialistes de l’Ebre hem de dir que hi estem totalment en contra d’aquesta votació ja que no atén la realitat del nostre territori perquè estimem els bous, els cuidem i respectem. El nostre és un clar exemple d’adaptació, atesa la gran quantitat de canvis que al llarg dels anys s’han produït per convertir aquesta festa amb una festa més segura per tots els agents participants.

″Així mateix reconeixem que cal adaptar la Festa dels bous als nous temps, per això cal treballar en benefici de la mateixa i en la salvaguarda del benestar dels animals. Cal fer un front institucional, per això els socialistes de l’Ebre emplacem a tots els grups polítics a fer un front comú institucional en defensa de la festa dels bous. Volem posar de manifest el nostre compromís amb la continuïtat de la celebració de les festes tradicionals amb bous, en totes les modalitats recollides a la llei 34/2010, inclosos els bou embolat i el bou capllaçat″, ha reblat Manel de la Vega.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada