divendres, 27 de setembre del 2019

El grup comarcal del PSC - CP presenta quatre mocions per debatre al Ple de setembre del Consell Comarcal del Baix Ebre

Les mocions fan referència la declaració d’emergència climàtica, la plaga de mosca negra, la cobertura per part dels mitjans públics catalans i l’amenaça d’Endesa als afectats per la pobresa energètica

Avui divendres el Ple del Consell Comarcal del Baix Ebre portarà a debat les quatre mocions que el grup comarcal PSC - Candidatura de Progrés ha presentat a tal efecte. El portaveu del grup, Enric Roig, ha destacat que “es tracta de mocions per treballar pel Baix Ebre i per la seva gent i pels problemes que realment els preocupen en el seu dia a dia.”

Proposta per declarar el Baix Ebre en situació d’emergència climàtica i ambiental

La primera de les mocions s’ha presentat coincidint amb els actes i concentracions organitzades aquesta setmana global d’acció pel clima amb motiu de la lluita contra el canvi climàtic. Amb ella es pretén conscienciar d’aquesta lluita declarant l’estat d’emergència climàtica i ambiental al Baix Ebre i, entre altres, demana mesures per contribuir a la reducció del consum energètic, garantir la reducció dels gasos d’efecte hivernacle, accelerar l’abandonament de l’ús de combustibles fòssils, incentivar l’ús de tecnologies d’alt rendiment energètic i dur a terme accions educatives i de conscienciació sobre a urgència de frenar i revertir l’escalfament global. A més es dona suport als actes organitzats per la Plataforma en Defensa de l’Ebre amb aquest motiu.

Segons ha explicat Roig, “l’emergència climàtica és una realitat i creiem que avui, 27 de setembre, ha de ser el veritable punt d’inflexió que marqui un abans i un després en la consecució d’un país capdavanter en la lluita contra el canvi climàtic. Una lluita de la que no podem defugir”

Proposta per reclamar accions per al control de la plaga de la mosca negra

La segona de les mocions presentades fa referència al greu problema que suposa la plaga de la mosca negra que fa tretze anys que pateixen les Terres de l’Ebre. Roig ha explicat que els retards amb què van començar els tractaments, conseqüència d'entrebancs administratius, ha complicat reduir la població adulta de l’insecte.

Tal i com ha recordat Roig, “la presència de la mosca negra incideix molt negativament tant en la qualitat de vida dels ciutadans, com en alguns sectors productius de l’Ebre tant importants com ara l’agricultura o el turisme, i, tenint en compte el grau de despoblament de les nostres comarques, el problema es veu multiplicat. Per això és imprescindible que les administracions actuïn per eradicar aquesta plaga.”

La proposta demana a la Generalitat que garanteixi el tractament de la mosca negra amb la dotació pressupostària corresponent perquè es puguin realitzar els tractaments, a signar un conveni plurianual i a reunir de forma periòdica la Comissió de Seguiment, a elaborar un estudi sobre la plaga i el seu tractament i la seva prevenció i s’insta al Consell Comarcal del Baix Ebre a adherir-se a la Plataforma d'Afectats per la Mosca Negra.

Proposta per reclamar a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals una adequada cobertura informativa de Tortosa i Terres de l’Ebre

La tercera moció presentada fa referència a la queixa que fa la ciutadania de les Terres de l’Ebre de la poca cobertura que la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals fa d’aquelles activitats de promoció del territori, així com aquelles de caràcter lúdic, cultural, esportiu i festiu que a elles es desenvolupen, com ara els recentment celebrats CSIT World Sport Games, la Festa del Renaixement, la Mostra de Jazz o Deltebre Dansa, que han tingut una cobertura gairebé testimonial.

La moció vol instar a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals a donar una adequada cobertura informativa a Tortosa i a les Terres de l’Ebre en totes aquelles activitats de promoció del territori, així com aquelles de caràcter lúdic, cultural, esportiu i festiu que a elles es desenvolupen, a l’igual que es fa en moltes altres de la resta de Catalunya.

Segons ha exposat Roig, “aquesta és una situació que la ciutadania reivindica contínuament. La gent de Tortosa i les Terres de l’Ebre es consideren els grans oblidats per part dels mitjans de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i sembla que només se’n recorden d’ells amb temes que generen polèmica.“

Proposta en resposta a les amenaces d'Endesa a les administracions locals en relació al deute relatiu a les factures energètiques de les famílies vulnerables

La darrera de les mocions respon a l’amenaça duta a terme per la companyia Endesa de tallar el subministrament elèctric a partir de l’1 d’octubre a les famílies en situació de pobresa energètica que tinguin deutes pendents. L’amenaça s’ha fet en forma de carta, enviada aquest estiu als Ajuntaments amb habitants que acumulen deutes superiors a 10.000 € i a més reclama als ens locals el pagament del 50% d’aquest deute.

Amb aquesta proposta es demana la retirada de l’amenaça d’ENDESA per tal de poder iniciar una negociació amb un clima de cooperació i diàleg liderat per la Generalitat de Catalunya per a l’elaboració d’un conveni que permeti regular la gestió del deute i garantir que ni les famílies en situació de vulnerabilitat ni les administracions locals hauran de fer front al deute.

Roig ha explicat que “parlar de l’accés als subministraments energètics, ara, en ple segle XXI, és parlar d’un dret bàsic de ciutadania que cal garantir, tal i com diu la Llei 24/2015. Per això, davant d’aquesta amenaça d’Endesa, no podem permetre que el deute recaigui tot plegat en les famílies que més pateixen ni tampoc en les administracions locals, les que sempre han estat més a prop de les seves necessitats i que no han parat d’assumir-les en tots els casos. Treballem i treballarem perquè qui ha d’assumir les seves responsabilitats ho faci.”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada