Al ple també es debatrà la moció del PSC en resposta a l’amenaça d’Endesa de tallar el subministrament elèctric a les famílies en situació de pobresa energètica
El Grup Municipal del PSC de Tortosa ha presentat avui les mocions que ha portat a debat al proper ple del dilluns 7 d’octubre i que fan referència a temes que preocupen als tortosins i tortosines i que estan recollides al Llibre Roig de Tortosa, el nostre Projecte de Ciutat per treballar per la Tortosa que tots i totes volem.
En aquest sentit s’ha presentat una moció en la que es demana la regulació de l’ús de patinets i altres vehicles elèctrics de mobilitat personal. El portaveu del grup socialista, Enric Roig, ha exposat que aquest tipus de vehicles estan proliferant als nostres carrers donat que es tracta de mitjans de transport ecològics, saludables i sostenibles.
“Estem d’acord en que cal potenciar aquests transports, però la creixent afluència dels mateixos fa necessària una regulació del seu ús a la via pública per garantir la seguretat i la convivència amb la resta d’usuaris de la via pública” ha explicat Roig, per això des del grup municipal del PSC s’ha presentat aquesta proposta.
Actualment, la Direcció General de Tràfic està treballant en una normativa específica al respecte, però no hi ha una situació legal, i l’Ordenança Municipal de Circulació tampoc recull cap regulació específica, “per això, entenent que és l’Ajuntament qui ha de trobar un equilibri entre els usuaris d’aquests vehicles i la resta de vehicles i vianants es presenta aquesta moció” ha explicat Roig.
La moció demana que s’elabori una nova regulació sobre l’ús d’aquests vehicles o bé que s’inclogui com a modificació de l’ordenança; que aquesta regulació sigui desenvolupada per un grup de treball dintre de la Comissió d’Espai Públic, on es puguin incorporar puntualment experts o agent socials que es cregui oportú; i que es duguin a terme campanyes de conscienciació, formació i sensibilització sobre l’ús d’aquests vehicles.
Roig ha defensat aquest tipus de mobilitat sostenible i ha recordat “el ferm i decidit compromís en la lluita contra el canvi climàtic i per a la transició ecològica. En la Cimera del Clima de les Nacions Unides de la setmana passada, el president Pedro Sánchez va posar de manifest el compromís d'Espanya per impulsar un marc estratègic d'energia i clima en l'horitzó de l'any 2050 i va anunciar que Espanya contribuirà amb 150 M € al Fons Verd del Clima en els pròxims anys.”
La moció en resposta a les amenaces d’Endesa inclourà la petició de condonació del deute pendent de les famílies en situació de pobresa energètica
L’altra moció que el Grup Socialista ha presentat per al seu debat al ple és amb motiu de la carta que l’elèctrica ENDESA ha enviat als ajuntaments en la què els reclama el pagament del 50% del deute de les factures elèctriques i on s’amenaça amb tallar els subministraments a les famílies a partir d’avui 1 d’octubre si no s’efectua aquest pagament.
Tot i que la moció ja va ser presentada la setmana passada el portaveu socialista, Enric Roig, ha volgut recordar que “l'objectiu d'aquesta moció és sumar la majoria d'ajuntaments possibles, hagin rebut o no aquesta carta, per tal d'assolir una àmplia resposta institucional municipalista, i donar recolzament a les accions que les institucions competents han de portar a terme per fer front a aquesta situació, conjuntament amb l’Aliança contra la Pobresa Energètica i la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya.”
Com a novetat, i a arrel de les darreres reunions que han tingut lloc aquests dies en diferents ens, com la Diputació de Barcelona, la moció inclourà un nou punt en el que es demana la condonació del deute pendent des de 2015, ja que la Generalitat ha manifestat que està disposada a negociar amb les companyies per evitar assumir aquesta pagament.
Per tant, amb la moció presentada es vol que els ajuntaments donin una resposta coordinada i conjunta a les reclamacions d’Endesa; es demana la retirada de l’amenaça d’efectuar talls de subministraments a partir de l’1 d’octubre a les persones endeutades en situació de vulnerabilitat; establir una taula de treball per a elaborar un protocol i reglament de desplegament de la Llei 24/2015; i sol·licitar la formalització de convenis amb les companyies subministradores.
Es reconeix un deute amb les elèctriques, però cal que tinguem ben present que cap normativa autonòmica o estatal obliga als Ens Locals a pagar el 50% del deute de les famílies en situació de vulnerabilitat. La Generalitat és qui té les competències per negociar i establir un fons per satisfer aquests recursos. En aquest sentit, Roig ha demanat al govern de la Generalitat “que governi i desenvolupi el reglament de la llei 24/2015 i definir clarament la gestió del deute. Una llei que el govern de Rajoy va intentar suspendre i que ara, ha estat defensada per tots els grups del Congrés i del Parlament amb excepció del PP.”
Declaració respecte les mocions en solidaritat amb els detinguts dels CDR
El portaveu socialista ha volgut manifestar l’opinió del grup municipal respecte a les mocions de suport als membres dels CDR detinguts recentment i ha dit que cal respectar, per damunt de tot, les decisions judicials i que cap decisió que no sigui una sentència no vulnera la presumpció d’innocència. Els fets investigats són de gravetat i cal condemnar tot tipus de violència, ja sigui exercida o planificada, sigui qui sigui qui la faci i sigui qui pugui ser-ne la víctima.
“Volem fer una crida a la serenor, al respecte i a la tolerància. Vivim des de fa un temps en una situació d’excepcionalitat que ens té el cor encongit i creiem que mocions com aquesta, en l’àmbit municipal, només busquen la confrontació i no contribueixen en absolut a millorar la convivència” ha reblat Roig.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada