Avui 5 de maig de 2020, des de la Regidoria de Memoria Històrica de l’Ajuntament de Tortosa, volem recordar aquesta data especialment.
Avui es compleixen 75 anys de l’alliberament del camp de concentració de Mauthaussen. Un camp, que, com tants d’altres arreu d’Europa, van construir els nazis per empresonar i assassinar a milions de persones per raons tant diverses com, ideología política, raça, nacionalitat, condició sexual, etc….
Concretament el camp de concentració de Mauthaussen va ser construit a Austria al 1938. Un camp que va ser ampliat posteriorment amb subcamps (Gussen I i Gussen II), en funció de les necessitats de capacitat d’encabir presoners i de les indústries que es situaven al voltant d’estos camps. D’este camp concretament és malauradament famosa la temible gravera on milers de presoners eren obligats a treballar fins a l’extenuació, pujant i baixant cada dia els 186 esglaons que tenia, carregant pedres de grans dimensions.
I conegut és també este camp i els seus subcamps per la gran quantitat d’espanyols que van anar a parar allí. Entre estos hi havia un nombre significatiu de catalans i evidentment d’ebrencs ( uns dos cents ).
Entre estos ebrencs hi havia una trentena de tortosins, i entre ells un home que seria clau en els judicis de Nuremberg ( judici que es va fer al finalitzar la Segona Guerra mundial a la ciutat de Nuremberg, on es va jutjar alguns alts càrrecs de la cúpula nazi ).
Este home era Antoni Garcia Alonso. Un Jove fotògraf tortosí que va anar a parar al camp de concentració de Mauthaussen i que va treballar a l’estudi de fotografia que els nazis tenien dintre del camp. Amb les còpies de les fotografies que va poder anar guardant va recopilar un material valuosíssim que un cop acabada la guerra va servir per poder mostrar al mon la magnitud de la barbarie perpetrada pels nazis i va servir com a prova dels crims comesos.
L’Ajuntament de Tortosa, el 13 d’abril de 2007, va batejar la sala d’exposicions de l’antic escorxador (Museu de Tortosa), amb el seu nom.
Des de la regidoria de Memoria Històrica no voliem deixar passar aquesta data, tot i la situació actual que estem vivint, per fer un recordatori a totes les persones que en unes circumstàncies tant tràgiques van lluitar, van patir, i fins i tot van deixar la seva vida.
Per què és important mantenir viva la memoria, per què cal recordar per no oblidar.
Documental Los últimos españoles en Mauthausen, pots vuere'l aquí
Per més informació us recomanem aquests llibres
- Els catalans als camps nazis de Montserrat Roig. Edicions 62
- Los últimos españoles en Mauthausen de Carlos Hernandez.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada