dilluns, 11 de maig del 2020

Entrevista amb Enric Roig, publicada a La Rosa de Tortosa

L'últim cop que em vaig trobar amb Enric Roig va ser el desembre de 2018, ara, un any i mig després, les circumstàncies actuals i el fet que estigui al govern de Tortosa ens han fet tornar a xerrar una estona, aquest cop, però, per videoconferència.

-Hola Antonio, què tal, com va tot? Em pregunta. Li responc que tot bé dintre del que cap. ell es mostra, com sempre, optimista i em referma un -ànim, que segur que ens en sortirem!

El 2020 començava amb la incorporació del PSC al govern de Tortosa. Fent un recompte, en només quatre mesos hem viscut fets d'una magnitud tan impactant com la pandèmia del Coronavirus, el temporal Glòria, i també a nivell polític, amb la impossibilitat de tirar endavant uns nous pressupostos i les tensions viscudes en alguns plens. Ningú podrà dir-li mai que va començar tranquil.lament el mandat.

- Efectivament, vam entrar al govern el 8 de gener i en aquests mesos ens hem trobat de tot però des del nostre grup municipal ho hem assumit amb total responsabilitat. Perquè governar és això, és assumir responsabilitats i gestionar les complexitats del dia a dia. És el què fem i seguirem fent per treballar per Tortosa i pels tortosins i tortosines siguin quines siguin les circumstàncies.

Anem per parts. Primer, i evidentment, li he de preguntar per la pandèmia del Coronavirus. L'Ajuntament de Tortosa està treballant aquests dies intensament per afrontar l'emergència sanitària i per evitar que la crisi arrossegui als que sempre són els col.lectius més vulnerables. Són moltes les accions i per qüestions d'espai no li puc preguntar per totes, però, quines destacaria?

-Tal com diu hi ha moltes però sense dubte destacaria, en primer lloc, aquelles per protegir la gent que pitjor ho està passant com ara el reforçament dels serveis socials; la creació d'un servei d'ajuda per a persones que no poden sortir de casa; el repartiment de targetes per adquirir aliments a famílies amb beques menjador; o garantir el subministrament dels serveis bàsics. D'altra banda també vull destacar aquelles de caire econòmic per ajudar als comerços, empreses i autònoms que han hagut de tancar els seus negocis aquests dies, com l'ajornament o la congelació del pagament d'impostos i devolució o reducció de taxes.

Hem parlat a nivell general de l'Ajuntament, però vostè a més de ser el primer tinent d'alcalde és regidor de Cultura. Hem viscut precisament una diada de Sant Jordi (on sempre la cultura és protagonista) confinats, però no per això s'han deixat d'organitzar activitats. És també una prioritat per a vostè mantenir la cultura viva aquests dies a la ciutat?

-Evidentment, el confinament ens ha fet treballar molt per no aturar la cultura i canviar la manera de fer-la arribar a la gent. Així hem creat l'Agenda Cultural Virtual, que recull iniciatives culturals públiques i privades per que puguin ser gaudits per la ciutadania sense sortir de casa, al temps que són una plataforma per creadors i artistes que així no deixen de treballar. Pel que fa a Sant Jordi, aquest any vam fer una diada virtual, amb activitats online per intentar no perdre l'esperit de la festivitat i l'interès per la Cultura, entre elles destaquen una marató amb 100 autors ebrencs i un homentage a Gerard Vergés, desaparegut tot just ara fa 6 anys, en col.laboració amb la Biblioteca Marcel.lí Domingo i altres col.lectius. En total vam rebre més de 300 visites virtuals. I també podem destacar el concurs de cartells de la Mostra de Jazz que esperem es pugui dur a terme més endavant en funció de les circumstàncies.

També hem de tenir en compte que el 2021 serà l'any que Tortosa serà Capital de la Cultura Catalana.

Si, estem treballant dia a dia de cara a aquest fet, que ha de situar a Tortosa al centre de la producció cultural del país. Precisament aquests dies la Capital de la Cultura Catalana, en col·laboració amb l'Ajuntament de Tortosa, ha engegat la consulta popular 7 Tresors del Patrimoni Cultural de Tortosa per promoure i divulgar la nostra riquesa patrimonial de manera didàctica, pedagògica, lúdica i motivar la visita als llocs escollits, campanya que forma part de les activitats prèvies a la capitalitat cultural.

Parlem també de qüestions de política municipal, perquè hi ha vida més enllà del Coronavirus. Diferents grups de l'oposició han demanat aquests darrers dies uns nous pressupostos per a Tortosa, per replantejar com s'aborda la crisi a la ciutat. Veu possible la cooperació de l'oposició aquest cop, després de les tensions viscudes ara fa uns mesos?

-Jo espero i desitjo que si. El PSC sempre ens hem mostrat com un partit de diàleg, de mà estesa, de tendir ponts i de col.laboració. I en aquest sentit vull recordar que, quan estàvem a l'oposició, vam ser l'únic grup que va votar a favor dels pressupostos, perquè entenem que una ciutat no pot avançar ni desenvolupar-se sense tenir un pressupost. Ara, des del govern, tornem a estendre la mà a l'oposició per poder arribar a grans acords de ciutat, que ara són més necessaris que mai, i esperem que l'oposició sigui responsable i estigui també disposada a cercar aquests consensos pel bé de Tortosa i dels tortosins i tortosines

M'agradaria, per acabar, demanar-li acabar amb un missatge d'ànim. Vol dedicar algunes paraules per als tortosins i tortosines?

-Voldria dir-los que estic segur que ens en sortirem. Ens esperen temps difícils i decisions complicades però hem d'afrontar aquesta situació entre tots i totes amb responsabilitat, amb seny i amb sentit comú. Des del govern de l'Ajuntament de Tortosa treballem dia a dia per acompanyar als tortosins i tortosines i estem al seu costat per al que necessitin. Aquest virus el parem units, la millor vacuna som natros i, tal i com l’he dit al principi, estic segur de que ens en sortirem!

Xerrem una estona més i desconnectem perquè em diu que avui encara li queden vàries videoreunions. Treball, treballa i més treball, aquest és Enric Roig! 

Antoni López, formador

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada