L'ajuntament de Tortosa destina més de 350.000 euros a aquesta línia de subvencions directes pels sectors afectats pel tancament durant l'estat d'alarma
L'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, acompanyada del tinent d'alcaldia i regidor de promoció econòmica, Sisco Pepió, ha comparegut aquest matí per donar a conéixer que les ajudes directes al sector comercial i de serveis per fer front a les despeses generades durant el període de vigència de l'estat d'alarma es poden solicitar a partir de demà, divendres 31 de juliol.
Amb aquestes ajudes, l'ajuntament de Tortosa desitna més de 350.000 euros a seguir reactivant la ciutat després de la Covid-19. Les subvencions preveuen una aportació de fins a 400 euros a comerciants, empresaris i autònoms que hagin vist aturada la seua activitat (de forma total o parcial) durant el confinament.
Per tal de fer la sol·licitud s'haurà de presentar una instància genèrica fent referència a la convocatòria per a la concessió de subvencions directes al sector comercial i empresarial del municipi de Tortosa arran de la Covid-19. Es pot presentar per via telemàtica amb certificat digital o presencialment a l'Ajuntament de Tortosa demanant cita prèvia al telèfon 667 278 864.
QUI S'EN POT BENEFICIAR I QUINES SÓN LES DESPESES SUBVENCIONABLES:
Se'n poden beneficiar aquelles activitats dels àmbits comercial, educatiu, hostaleria i restauració, turisme i altres addicionals, amb domicili fiscal a Tortosa, l'activitat de les quals haja quedat suspesa presencialment o pel tancament al públic per l'entrada en vigor de l'estat d'alarma.
Els conceptes subvencionables són:
- lloguer o despeses hipotecàries associades a l'establiment comercial.
- quotes d'autònoms i seguretat social a càrrec de l'empresa, en el cas de tindre assalariats.
- interessos d'un préstec concedit en el marc de les ajudes de finançament en situació de la Covid-19.
- despeses relacionades amb la digitalització del negoci per establir el comerç en línia o per adquirir equipament informàtic, entre d'altres.
- despeses per a la protecció de la plantilla laboral i la clientel·la (mampares de protecció, EPIs,...)
- campanyes de màrqueting i publicitat en el període de l'estat d'alarma o posterior.
- despeses de subministraments energètics i telecomunicacions.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada