dilluns, 3 de gener del 2022

La Cultura. la gran oportunitat per a Tortosa

El passat dissabte 18 de desembre traspassàvem la Capital de la Cultura Catalana a la ciutat d’Igualada, i ho fèiem amb un acte carregat de sentiment i reconeixement al nostre talent, amb un homenatge als i les grans mestres de mestres de Tortosa que porten tota la seua vida treballant per la Cultura a la nostra ciutat, arreu del món i són els nostres representants. Un acte que va finalitzar amb un petit abanderat, Marc, que encarna el nostre potent futur i, que referma que, tal com vaig dir en acabar la meva intervenció, “enmig de gents i terres unides pel parlar hi ha molt per caminar…”




Fa un any, iniciàvem la Capital de la Cultura Catalana Tortosa 2021 conscients de l’oportunitat que suposava per a la nostra ciutat, amb el clar objectiu de contribuir a ampliar la difusió, l’ús i el prestigi social de la nostra cultura. Avui estic convençut que ho hem aconseguit, hem aprofitat esta gran oportunitat.

Hi ha nombroses raons per les quals podem afirmar que la Cultura té un gran poder com a recurs i motor generador per a la creació de ciutats més inclusives, creatives i sostenibles i així s’ha posat de manifest a la ciutat. Tortosa ho ha aprofitat i ha viscut intensament esta capitalitat, que ha esdevingut motor indiscutible en la recuperació social i econòmica de la ciutat.

Tortosa i els tortosins i tortosines així ho hem entès i així ho hem fet nostre. Hem posat de relleu i hem donat a conèixer allò que tenim, els trets que ens identifiquen i formen part de la nostra cultura, hem donat visibilitat a aquelles dones i homes que al llarg de la nostra història han treballat i cultivat la Cultura. I ho hem fet incidint de manera especial en les escoles i en els i les joves, en la tasca educativa de la Cultura. Elles i ells són el nostre futur i el nostre potencial.

Hem posat en valor els nostres talents, tortosins i ebrencs, i hem fet florir de nous, demostrant l’enorme potencial que tenim a casa nostra. Hem apropat a la ciutadania un concepte de Cultura àmplia, dinàmica i propera, esta Cultura que Vivim dia a dia en els actes més quotidians a través de totes les seves formes, des de les expressions artístiques, corporals i musicals fins al menjar, el treball, la creença o el fet d’habitar la ciutat i el medi.

Hem donat a conèixer Tortosa i l’hem posat en l’epicentre de la Cultura tant a nivell territorial, compartint experiències amb altres ciutats, o sent seu de trobades, congressos i altres esdeveniments de moltes grans institucions del país.

Com a regidor de Cultura me sento molt orgullós d’haver pogut ser part activa d’este projecte assumit i reconegut per consens pel consistori, pel ric teixit social, associatiu i participatiu de Tortosa i per tota la ciutadania, a totes i tots moltes gràcies per la vostra participació i implicació.

Una oportunitat per produir projectes propis de la Capital de la Cultura, amb els que hem donat a conèixer la nostra forma de ser, les nostres tradicions, les nostres arrels i la nostra avantguarda. Projectes llavor sorgits de la voluntat i interès de joves creadors i associacions que han vist en la capitalitat una oportunitat per mostrar el potencial que tenim. Projectes transversals i territorials, en col·laboració amb altres entitats i ciutats i projecte solidaris, perquè la Cultura és una potent eina que ha de servir per arribar a tothom i per ajudar en lo possible a la vida dels ciutadans i ciutadanes.

I en esta Capital de la Cultura Catalana hem volgut anar més enllà creant els Col·loquis de la Capital, espais de debat on professionals, estudiosos, associacions i entitats hem dialogat, reflexionat i compartit experiències i inquietuds per tal de definir cap a on volem que vagi la cultura a partir d’ara i quin és el seu paper futur.

Este any que ve continuarem treballant per la Cultura perquè Tortosa serà per sempre Capital de la Cultura Catalana, celebrarem l’Any Pedrell, els 750 anys del Llibre de les Costums de Tortosa, o la Medalla Gimeno, entre altres, i la Cultura ens permetrà seguir treballant per la recuperació, reactivació i regeneració de Tortosa, perquè la Cultura mos empodera, mos dona identitat, mos enriquix com a societat i mos agermana i és, sense dubte, l’essència d’una ciutat i d’un territori.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada