dijous, 22 de juny del 2023

L'Arquiescola a l'Ebre

El programa educatiu impulsat pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) que fomenta el pensament crític de l’espai habitat

La Demarcació de l’Ebre del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya ha posat en marxa, a l’Escola de la Mercè de Tortosa, la prova pilot del programa educatiu ARQUIESCOLA, que pretén afavorir la construcció participada dels entorns urbans dels més joves, estimular el seu criteri per decidir sobre els espais que habiten i crear consciència sobre la influència de l’Arquitectura en la nostra salut i benestar entre d’altres.


I és que al llarg de la nostra vida ens acompanya l'entorn construït: ens emociona, genera relacions i dinàmiques, redueix les diferències socials... Conscients d'aquest paper vital, el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya fa anys que impulsa activament el coneixement de l'arquitectura entre els infants i joves.

En aquesta línia, amb l'aprovació el 2017 de la Llei de l’Arquitectura - que preveu la promoció de l’arquitectura a les escoles -, el COAC va impulsar la creació d'un programa educatiu per apropar l'arquitectura a les aules. D'aquesta convicció neix ArquiEscola, el programa educatiu d'arquitectura del COAC, un projecte curricular i transversal a totes les matèries per apropar l'arquitectura a partir de les noves estratègiques pedagògiques d'ensenyament significatiu i treball per projectes.


ArquiEscola va adreçat als centres de primària i secundària i compta amb el suport del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona, es basa en cinc conceptes bàsics: dimensió, llum, forma, materials i ús; tres fases: observar, pensar i fer i quatre conceptes transversals: perspectiva de gènere, diversitat funcional i cultural, sostenibilitat i identitats.

Així, a l’Escola de la Mercè de Tortosa, l’arquitecta i vocal de Formació de la Junta Directiva del COAC Ebre, Lourdes Rubio, des de 2019 col·labora amb l’alumnat de tercer de primària setmanalment amb sessions dinàmiques on s’experimenta conceptes bàsics com la dimensió, la forma, la llum, la matèria i l’ús, tot treballant aspectes transversals, com ara la perspectiva de gènere, diversitat funcional i cultural, la sostenibilitat i el vincle social. Una experiència molt profitosa iniciada a l’escola centenària de la Mercè amb la voluntat de poder ampliar l’experiència en altres centres educatius. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada