divendres, 9 de febrer del 2024

Ara fa 3 anys, Tortosa Capital de la Cultura Catalana

Ara fa just 3 anys, el 19 de febrer de 2021, inauguràvem al Teatre Auditori Felip Pedrell l’any de Tortosa Capital de la Cultura Catalana. I ho fèiem amb un acte multidisciplinar, multicultural, integrador i innovador que apuntava quina era la direcció cap a on anava aquesta capitalitat: convertir Tortosa en motor generador de la cultura, clau en la renovació de la ciutat amb un projecte de transformació que consolidés Tortosa com a ciutat inclusiva, creativa i sostenible i que tornés a ser referent, com vam ser el 1977, quan vam acollir i organitzar el Congrés de Cultura Catalana, que va sentar les bases culturals de la Catalunya democràtica.

Ho fèiem amb mascareta i precedits per la triple crisi del coronavirus, sanitària, econòmica i social, que ens va obligar a canviar els hàbits de vida i a prendre mesures mai plantejades i que van afectar especialment el món de la Cultura.

El confinament, les mesures de seguretat i els nous rebrots van obligar a suspendre gairebé totes les activitats lúdiques i culturals previstes per a l’estiu del 2020, però des del govern municipal vam pensar que Tortosa havia de viure l’estiu. I així va ser, vam apostar per la Cultura i pels nostres creadors entenent que calia donar-los una oportunitat per una reactivació que tanta falta ens feia especialment de cara al 2021, any de la Capital de la Cultura Catalana.

Tot i la incertesa del moment, avui puc afirmar que Tortosa va viure intensament la Capital de la Cultura Catalana, perquè vam fer una aposta molt forta perquè la Cultura fos motor indiscutible en la recuperació social i econòmica de la ciutat.

“La Cultura que Vivim”, el lema de la capitalitat tortosina, ha estat una porta oberta a definir i transmetre el concepte de Cultura a partir de les relacions quotidianes, usos i formes de fer ciutat, de parlar, de treballar, de xalar, d’expressar-se artística, corporal i musicalment, de menjar, de creure. 

Tortosa i els tortosins i tortosines així ho vam entendre i ho vam fer nostre, posant de relleu i mostrant allò que tenim, allò que ens identifica i que forma part de la nostra: la jota, la música de banda, el bestiari, els gegants, la gastronomia i el patrimoni; posant en valor els nostres talents, tortosins i ebrencs, i fent florir nous talents, especialment les joves proeses, donant l’oportunitat de visibilitzar-se i demostrant l’enorme potencial que tenim a casa nostra, creant noves produccions, nous projectes i reivindicant les nostres arrels i la nostra cultura arreu del món.

Hem posat Tortosa a l’epicentre de la Cultura compartint experiències amb altres ciutats, sent seu de trobades, festivals, congressos, exposicions, mostres de teatre i altres esdeveniments de grans institucions en tots els àmbits: literatura, art, periodisme, folklore, bestiari, onomàstica, etc; hem acollit certàmens nous o d’àmbit territorial com el Deltachamber; hem donat lloc a festivals i projectes innovadors com Proto i l’interdisciplinar Artèria Tortosa; vam iniciar l’Any Pedrell, recuperant el seu llegat gràcies a entitats com el col•lectiu Arts o Joventuts Musicals.

Per aquells que eren escèptics i que, des de diversos sectors de la cultura i la política, pensaven si seria possible que un regidor socialista impliqués a tota la ciutadania i la fes partícip d’este gran projecte de ciutat, puc dir amb orgull socialista que ho vam aconseguir. Vam apropar a la ciutadania un concepte de Cultura àmplia, dinàmica i propera, esta “Cultura que Vivim” dia a dia en els actes més quotidians.

Ara, tres anys després, podem afirmar que la Capitalitat Cultural de Tortosa i l’acompliment dels seus objectius han reafirmat el potencial i el paper que té la Cultura com a motor generador de sinèrgies capaç de transformar i regenerar les nostres vides i la nostra ciutat. 

Ja vaig dir que la Capital de la Cultura no acabava el 31 de desembre, i això s’ha vist clar en aspectes com la continuïtat de festivals internacionals com el Proto o Artèria; sentant les bases per a la recuperació del nostre patrimoni com les muralles i per a la millora, ampliació i creació d’equipaments com el Teatre Auditori, l’Espai Moreira o el Museu de Tortosa; o amb noous esdeveniments i produccions com l’exposició l’Empremta de Pedrell al museu, entre molts altres.

Tortosa serà per sempre Capital de la Cultura Catalana i continua avançant i treballant per una Cultura que mos ha situat en el centre de la cruïlla de Catalunya, País Valencià i l’Aragó i que mos empodera, mos dona identitat, mos enriquix com a societat i mos agermana.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada