dilluns, 16 de desembre del 2019

No volem el trasllat del servei de radioteràpia i volem el nou hospital

Esperem que el Govern de la Generalitat mantingui l'accelerador lineal i la unitat de radioteràpia al complex de l'Hospital de la Santa Creu de Jesús, tal com demana la moció que el Grup Municipal del PSC vam portar a debat al ple de desembre arran de la baralla mediàtica entre l'Ajuntament de Tortosa i els Serveis Territorials de Salut que estem vivint les darreres setmanes, i que va ser votada a favor de tots els grups, amb l'excepció dels republicans.

I ho vam fer des del més absolut respecte als malalts i en pro del seu benestar, defugint de tacticismes polítics i d'actituds personalistes, com les del Sr. Vallespí, de Movem Tortosa, que sembla que vol fer d'aquests temes una qüestió pròpia i personal.

A la moció reiterem en el que vam defensar el ple del passat gener del 2019, en què vam votar en contra de la modificació puntual per traslladar la unitat de radioteràpia del complex de l'Hospital de la Santa Creu al Verge de la Cinta, entenent que aquest trasllat respon a un model d'Hospital que no és el que nosaltres voldríem, ni creiem que sigui el que necessita Tortosa i les Terres de l'Ebre, és afegir més problemes i gastar diners en va.
Actualment, el recinte hospitalari de Jesús reuneix les condicions idònies d'aparcament i d'accés i els pacients es troben amb un espai exclusiu per a ells, i si no, que els ho preguntin als usuaris. Una instal·lació que va dur a terme el govern progressista encapçalat pel president Josep Montilla i la consellera Marina Geli, amb el consens dels professionals mèdics i de les associacions de lluita contra el càncer.

En canvi, amb la nova ubicació s'agreujarà el problema dels accessos i de l'aparcament i els pacients hauran de compartir espais d'accés amb altres serveis, i es perdrà part de l'actual privacitat que ara gaudeixen. Podem arribar a entendre que la unitat de quimioteràpia hagi d'estar junt amb el servei d'oncologia perquè estan directament lligades, però aquest no és el cas actual de la unitat de radioteràpia, que ja compta amb el seu servei mèdic específic; en qualsevol cas es podria plantejar a l'hora de fer un nou hospital.

Amb la moció aprovada es demanarà mantenir l'accelerador lineal i la unitat de radioteràpia al complex de l'Hospital de la Santa Creu a Jesús, fins que no es resolguin els temes d'accessibilitat i aparcament a l'Hospital Verge de la Cinta o fins que es construeixi el nou hospital de les Terres de l'Ebre a Tortosa, i que s'instal·li i posi en funcionament el nou accelerador lineal donat per la Fundació Amancio Ortega l'any 2017, per tal d'oferir un millor servei als usuaris. Perquè, en aquests dos anys que portem batallant el nou accelerador ja estaria en funcionament i no faria falta que alguns pacients es desplacessin a Reus o que el nou accelerador quedi obsolet. No volem que es gastin més diners dels necessaris en un hospital vell.

Aquesta moció ha tornat a posar damunt la taula el problema sanitari que patim a Tortosa i les Terres de l'Ebre, un problema que s'ha vist agreujat per l'actitud erràtica del Departament de Salut en els darrers mesos en temes com el trasllat d'especialistes al CAP de Roquetes, la manca de pediatria al CAP de Ferreries, la reducció d'horaris als consultoris dels pobles petits o les darreres declaracions de la directora dels Serveis Sanitaris a l'Ebre, la Sra. Mar Lleixà, que diu que no està clar que es pugui construir el tan anunciat nou aparcament a l'Hospital Verge de la Cinta, i que estan analitzant altres alternatives. 

Ara sembla que les tornes han canviat i que, davant l'evidència dels nombrosos problemes que resten sense solucionar, la mateixa Sra. Mar Lleixà, després de dotze anys, no descarta la construcció d'un nou hospital, que des del PSC sempre hem defensat i que esperem que ben aviat sigui una realitat. Perquè un nou hospital sempre porta millores, noves tecnologies, nous avenços i pot ser un al·licient perquè nous professionals s'estableixin a les Terres de l'Ebre, davant de la manca d'especialistes i metges que patim.

Tortosa i les Terres de l'Ebre no volem ser una regió sanitària de segona, volem que la Generalitat faci com a Tarragona, Olot, Girona o Viladecans, ciutats on sí que ha apostat per un nou hospital.

Però mentre esperem, mantenim els serveis actuals que tenim i que estan funcionant perfectament, fem que el nou accelerador lineal funcioni al més aviat possible i solucionem els problemes del Verge de la Cinta en comptes d'afegir-ne de nous i tan aviat com sigui possible, perquè els pacients de Tortosa i de les Terres de l'Ebre s'ho mereixen.

Publicat el divendres 13 de desembre de 2019 a setmanarilebre.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada