dissabte, 18 d’abril del 2020

Dissabte 18 d'Abril de 2020 · Dia Europeu dels Drets dels Pacients

📅 Avui 18 d'abril és el Dia Europeu dels Drets dels Pacients. 

La salut és un dret de ciutadania i més en els temps actuals. Defensem un model equitatiu que garanteixi l’accés universal i ho faci en condicions d’igualtat, qualitat i eficàcia. 

#DíaEuropeudelsDretsdelsPacients


El Dia Europeu dels Drets dels Pacients se celebra el 18 d'abril de cada any i va ser decretat gràcies a la iniciativa de l'Active Citizenship Network. L'objectiu de commemorar aquest dia, és promocionar la participació dels ciutadans europeus per aconseguir millores en tot el referent a la seva salut integral a través del debat i la informació. 

L'origen del Dia Europeu dels Drets dels Pacients neix gràcies a l'Organització denominada Xarxa de Ciutadania Activa, que a partir d'l'any 2002 a través de la Carta dels Drets dels Pacients promulgar els catorze drets que han de tenir els pacients de tota Europa i els quals han de ser degudament acatats i complerts per tots els centres de salut com hospitals, clíniques, etc. Amb això es busca que els serveis d'atenció mèdica siguin equitatius i igualitaris per a tots els ciutadans europeus. Va ser a partir de l'any 2007 que el Parlament Europeu va aconseguir que aquesta data passés a formar part de l'calendari oficial. D'altra banda, es busca crear majors aliances perquè el sistema sanitari de tot el continent aquest millor dotat amb els equips essencials per a l'atenció dels pacients.

D'acord a la Carta Europea de Drets de Pacients es va establir que totes les persones tenen el dret a la prevenció de la malaltia, així com poder accedir als serveis de salut quan ho requereixin. També tenen el dret a estar informats, a l'previ consentiment i a la lliure elecció, deixant de banda tot tipus de discriminació. D'altra banda, tindran dret a la intimitat, confidencialitat, respecte i seguretat de l'pacient, evitant amb això el dolor i sofriment, a un tracte més humà i just, molt més personalitzat, on pugui reclamar els seus drets i rebi la deguda atenció. Incompliment dels drets i les seves possibles conseqüències Si els drets dels pacients arribessin a ser vulnerats d'alguna manera, es podrà recórrer a la Comunitat autònoma. A través d'aquest organisme, es pot presentar la denúncia, on es buscarà una sortida que sigui favorable a la part afectada per, d'alguna manera, reparar el dany. 

La humanització dels serveis sanitaris és una prioritat Perquè els serveis sanitaris tinguin un paper més humà i sigui accessible a un major nombre de persones a Europa, es va crear l'anomenat Big-Data, un sistema informàtic, que a Espanya com la resta de continent europeu, busca una millor i major inclusió dels pacients i amb això es pugui aconseguir millores en el sector salut. Amb la implementació d'aquest nou sistema tecnològic, es pretendre resoldre i agilitar tràmits de tot tipus, que faciliti tant als pacients com a el personal mèdic un intercanvi més efectiu tant de tractament, atenció i resultats de la medicina que és aplicada. Això, sense cap dubte contribuirà a què el sistema de salut sigui més eficient. 

Com celebrar el Dia Europeu de el Dret dels Pacients? 

Per celebrar el Dia Europeu de el Dret dels Pacients, pots donar la teva petita aportació compartint alguna informació valuosa o potser la teva experiència familiar sobre aquest interessant tema, la qual pots fer pública a través de les xarxes socials, amb la idea de sensibilitzar i crear consciència de el dret a la salut que han de gaudir totes les persones, utilitzant per a això l'etiqueta #DíaEuropeudelsDretsdelsPacients

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada