dimecres, 15 d’abril del 2020

L'Ajuntament de Tortosa trasllada a la web les activitats previstes dins la Setmana de la Memòria Històrica

El confinament pel coronavirus ha impedit que es duguessen a terme segons el previst la presentació d'un llibre o una exposició sobre els bombardejos feixistes

Del 14 al 19 d'abril, l'Ajuntament de Tortosa tenia previst dur a terme la Setmana de la Memòria Històrica, amb un seguit d'activitats per recordar els estralls que va provocar la Guerra Civil a la ciutat, i que van tindre el punt àlgid el 15 d'abril del 1938, Divendres Sant, amb el més cruent de tot el seguit de bombardejos amb els quals l'aviació feixista italiana, aliada amb les tropes sublevades del general Franco, va atacar Tortosa. El confinament per la pandèmia de coronavirus ha provocat que aquesta fos una altra de les activitats previstes que no s'han pogut dur a terme segons estava previst inicialment. Però la regidoria de Memòria Històrica ha mantingut les activitats, a través de www.tortosa.cat.

Precisament, els bombardejos feixistes italians són uns dels protagonistes principals de la Setmana de la Memòria Històrica. L'exposició programada conjuntament des de l'Ajuntament de Tortosa i els serveis territorials de Cultura de la Generalitat, i que havia de quedar instal·lada al palau Oliver de Boteller, es pot veure digitalment a l'apartat d'agenda de la web municipal. La mostra, anomenada 'Fu la Spagna', és produïda pel Museu d'Història de Catalunya i ofereix una visió de la participació dels feixistes italians en la Guerra Civil espanyola. En la seua estada a Tortosa, l'exposició també tenia prevista una finalitat educativa, amb la visita de diversos escolars de la ciutat.

Una altra de les activitats programades a la Setmana de la Memòria Històrica era la presentació del llibre de Víctor Amela 'Ens van robar la joventut. Memòria viva de la Lleva del Biberó', prevista pel 17 d'abril al Museu de Tortosa. El treball s'endinsa en el relat de les vivències de 25 biberons que van ser cridat a combatre a la Batalla de l'Ebre. A la web se'n pot llegir una àmplia crítica.

Juntament amb aquests actes, i coincidint amb l'efemèride del 15 d'abril, també es pot veure a Internet el documental 'A les fosques', produït per Terra Enllà i Bluverd Comunicació. En aquest cas, el documental només es podrà veure durant 24 hores. Recull els testimonis de 12 supervivents dels bombardejos de Tortosa, que expliquen en primera persona les vivències que van patir quan la ciutat va ser front de guerra. A l'apartat d'agenda del web municipal s'adjunta la sinopsi i l'enllaç per veure el vídeo a Vimeo.

La regidora de Memòria Històrica, Dolors Bel, explica que amb aquestes activitats volien "donar a conèixer dates i efemèrides importants d'una part de la nostra història local, emmarcada en el període històric de la Guerra Civil". Tot i que no s'hagen pogut fer físicament, tal com estaven previstes, Dolors Bel assenyala que "no volíem deixar passar l'oportunitat per aprofundir en aquells fets, i per això hem volgut oferir-ne un tastet mitjançant la web. L'objectiu és que el confinament no ature ni la memòria ni el record", ha apuntat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada