dilluns, 12 d’abril del 2021

La Setmana de la Memòria Històrica ressegueix la petja dels evaquats que van haver de deixar Tortosa pels bombardejos

Del 14 al 19 d'abril es duran a terme conferències, presentacions de llibres i exposicions per recordar la memòria de l'exili forçat per la Guerra Civil

El 15 d'abril del 1938, Tortosa va viure el bombardeig més cruent a càrrec de l'aviació feixista italiana mentre la ciutat va ser front de guerra. En total hi van caure més de vint tones de bombes, una xifra superior a la que va assolar la població basca de Guernica. Aquell dia era Divendres Sant, i des d'aleshores es recorda com el Divendres de Sang per les tràgiques conseqüències que el bombardeig va comportar sobre la ciutat.

Per recordar-ho, l'Ajuntament de Tortosa ha organitzat del 14 al 19 d'abril la segona Setmana de la Memòria Històrica. Comptarà amb conferències, presentacions de llibres i exposicions que volen ajudar a aprofundir en alguns aspectes d'aquella etapa. Un dels més destacats d'esta edició és l'exili forçós al qual es van veure obligats els tortosins de l'època. Per saber-ne més, dimecres 14, a les 19 h, tindrà lloc la conferència 'Desplaçats de Tortosa, arrelats a Vic', que vol resseguir el camí que va recórrer la comunitat tortosina que es va assentar a la capital d'Osona. "Sabem que van ser moltes persones de la ciutat que van haver de refugiar-se a Vic, i per això comptarem amb la dissertació de l'historiador osonenc Xavier Cateura, que ha fet un treball de recerca sobre els exiliats tortosins a Vic", ha detallat la regidora de Memòria Històrica, Dolors Bel, durant la presentació dels actes previstos. Esta conferència comptarà també amb una primera introducció a càrrec del periodista i investigador local Andreu Caralt, que servirà per contextualitzar el moment de l'èxode viscut a la ciutat, incidint en els aspectes socials de l'època. La conferència es podrà seguir per les xarxes socials de l'Ajuntament de Tortosa.

Dijous 15, el club de lectura de la biblioteca Marcel·lí Domingo estarà centrat en el reconegut còmic 'Maus', guanyador d'un premi Pulitzer, que narra amb il·lustracions el suplici de la comunitat jueva a l'Alemanya nazi. L'acte, a les 19 h, té accés limitat per les mesures covid i cal reservar lloc a l'adreça bmd@tortosa.cat o al 977 445 566. Posteriorment, a les 19.30 h a l'aula didàctica del Museu de Tortosa, tindrà lloc el lliurament dels segons premis Petjades, que reconeixen els treballs de recerca de memòria històrica fets pels estudiants dels instituts de les Terres de l'Ebre.


L'endemà divendres, està prevista la presentació del llibre 'Ens van robar la joventut', a càrrec del seu autor, l'escriptor Víctor Amela, que pren com a protagonistes els integrants de la Lleva del Biberó. La presentació, a les 18 h, tindrà lloc a la biblioteca Marcel·lí Domingo i és necessària la reserva d'espai davant la capacitat limitada. Finalment, dissabte a les 12 h tindrà lloc la inauguració de l'exposició 'Perseguits i Salvats', organitzada per Amics i Amigues de l'Ebre al Museu de l'Ebre. Una mostra que torna a posar la mirada en el periple dels evaquats, a través de les rutes de fugida dels exiliats durant la Guerra Civil, que posteriorment també van servir com a rutes d'arribada per als jueus que cercaven refugi enmig de la persecució que van patir durant la Segona Guerra Mundial.

La regidora Dolors Bel ha remarcat que "és important conèixer la nostra història i aprofundir en allò que ha passat al nostre entorn, als nostres avantpassats", motiu pel qual l'any passat es va organitzar per primera vegada la Setmana de la Memòria Històrica, que es va haver de fer íntegrament de manera telemàtica a causa del confinament total de fa un any.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada