dijous, 1 d’abril del 2021

L’Ajuntament aprova una modificació pressupostària per a 2021 basada en l’atenció a les persones, la reactivació econòmica i actuacions als barris i pobles de Tortosa

La modificació incorpora un romanent de tresoreria de més de 6 M€ i preveu inversions per valor de més de 9,6 M€ que permetran incrementar les actuals accions i projectes que s'estan realitzant a la ciutat amb altres importants actuacions

El ple de l’Ajuntament de Tortosa ha aprovat avui la modificació pressupostària que permetrà tirar endavant el pressupost prorrogat de 2019 per aquest exercici 2021, gràcies als vots favorables de Junts x Tortosa, i PSC i l’abstenció de Ciutadans. Una modificació de més de 14 milions d’Euros que vol continuar la línia d’actuacions endegada el 2020 amb uns objectius molt clars: l’increment en despesa social, la reactivació econòmica, una clara aposta per la Cultura, el Patrimoni i l’espai públic, i l’equilibri territorial, i que suposa comptar amb una inversió de més de 9,6 milions d’Euros.

El primer dels objectius d’aquesta modificació és la despesa en acció social per, tal com explica el portaveu del grup socialista i 1r tinent d’alcalde, Enric Roig, “no deixar ningú enrere, doblant la despesa en l’atenció a les persones, la lluita contra la pobresa energètica, els ajuts a la dependència i el servei d’atenció domiciliària, entre altres”, a més s’implementarà els plans d’igualtat i LGTBI i es doblen els ajuts a entitats socials, culturals i esportives respecte l’any anterior.

En el capítol de reactivació econòmica, la proposta aprovada preveu projectes per dinamitzar i incentivar el comerç i l’economia locals, amb bons i campanyes que suposaran una repercussió de 1,2 M€, millores al Mercat Municipal i ajuts i suport al teixit econòmic i associatiu.

Pel que fa a les actuacions als barris i pobles aquestes se centren especialment en l’espai i la via pública en aspectes com la senyalització, les voreres, la millora de l’enllumenat viari i de l’enllumenat ornamental, l’eliminació de barreres arquitectòniques, l’arranjament de camins o l’increment i millora dels carrils bici, amb un nou accés a la Via Verda des de Ferreries, i la inversió en parcs infantils i de salut i de les zones verdes de la ciutat i els pobles, com el Parc Municipal, la plaça Jaume I o el Parc de la Fira, juntament amb un nou contracte de manteniment de jardineria.

 Una altra de les grans apostes de la modificació aprovada se centra en els apartats d’obres públiques i urbanització, patrimoni i habitatge. Pel que fa al primer punt destaquen especialment la urbanització de diversos carrers entre els que destaquen el carrer Cervantes, l’actuació al Temple, un passeig per vianants a la Simpàtica i el projecte de remodelació de la plaça d’Alfons XII que es preveu executar el proper exercici, així com la finalització de les obres de remodelació de la plaça d’Espanya.

També es contempla el centre sociocultural a l’antiga Indo de Ferreries, amb una nova sala per a 300 persones, la millora de les instal•lacions en els equipaments municipals i la inversió en millores d’eficiència energètica

En quant a patrimoni cal destacar la finalització de la millora de la Costa del Castell i de la plaça de la Catedral com a punts d’accés a les muralles i fortificacions que també seran objecte de millores i transformació com ara la muralla del Rastre, que connectarà el barri amb el turó de l’hospital, el castell de Tenasses o el fortí del Bonete o la rehabilitació de la sinagoga del Call Jueu.

I pel que fa a l’habitatge, la modificació permetrà l’adquisició de béns immobles per un import de 400.000 € al centre històric, la inversió en rehabilitació d’habitatges per destinar-los a vivenda social, continuar oferint ajuts a la rehabilitació d’edificis al centre amb la finalitat de fomentar la millora de l'eficiència energètica i la sostenibilitat, la conservació, la millora de la seguretat d'utilització i de l'accessibilitat, i ajuts al lloguer per a persones grans i impulsar l’Oficina Local d’Habitatge com a element clau per desenvolupar les nostres polítiques d’habitatge. “A més, aquest any iniciarem una de les nostres grans apostes com és la creació del Pla Local d’Habitatge de Tortosa. Un Pla amb el que, partint de l’anàlisi i la diagnosi de la situació actual i de les condicions socioeconòmiques i urbanístiques podrem definir estratègies i propostes per aconseguir el dret dels ciutadans a gaudir d’un habitatge digne en condicions assequibles” ha explicat Roig.

L’altra de les grans apostes d’aquesta modificació del pressupost és la Cultura. Per una banda s’aposta per la millora i ampliació del Museu de Tortosa, amb l’adquisició de nous béns per al fons i la urbanització de la plaça dels “pinets” i l’enllumenat del conjunt monumental de l’edifici.

Els actes de la Capital de la Cultura Catalana i de la Ciutat Gegantera de Catalunya tenen partides importants, a més s’invertirà en la creació noves peces de la imagineria popular, com gegants i gegantons, l’adquisició de material per l’Escola de Música i, per primera vegada, s’estableix una partida per activitats de Memòria Històrica.

A banda hi ha altres temes directament relacionats amb el Turisme i la Cultura com ara l’espai Cota 0 a la nova plaça de la Catedral, que permetrà contemplar les troballes arqueològiques del que va ser l’espai públic de Tortosa en el passat, el mapping de la Catedral o la renovació de l’exposició permanent de l’Espai Sant Domènec.

Finalment, pel que fa als pobles i EMD’s, es preveuen actuacions de millora als Reguers, amb la renovació dels jocs infantils i del local d’hivern i a Vinallop amb la urbanització de la plaça de l’Església i la instal•lació de circuits biosaludables. A més de l'aplicació dels nous convenis a les EMD's de Jesús, Campredó i Bítem que suposen un increment en inversió i un augment de competències.

Roig ha destacat que “es tracta d’una modificació que suposa una important inversió en temps de pandèmia pensada per fer front a la triple crisi econòmica, sanitària i social i encarada a no deixar a ningú enrere i a dinamitzar la ciutat i els seus pobles gràcies a una inversió de més de 9,6 M€ i a un romanent de tresoreria de més de 6 M€, que ara es poden tenir i poder l’any que ve no, i que faran possible que Tortosa continuï avançant aquest 2021, i que treballem pels tortosins i tortosines, perquè Tortosa és la nostra prioritat.”


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada