dijous, 1 d’abril del 2021

Cultura és habitar la Ciutat i el Medi

Cultura és habitar la Ciutat i el Medi, és part de la Cultura que Vivim com a fet quotidià i així ho incorpora la Capital de la Cultura Catalana de Tortosa 2021 com un dels seus eixos, entenent que la Cultura ha de ser clau en la renovació i transformació de les ciutats, i aquesta capitalitat suposa un projecte que consolidarà Tortosa com a ciutat inclusiva, creativa i sostenible.

Habitar no és només un viure en un espai interior, un habitatge o un edifici, habitar és un fet cultural quotidià, a casa i a l’espai públic, un espai en el qual passem bona part de la nostra vida i que hem de considerar un bé comú on poder passejar, on trobar-nos i xerrar, on sentir-nos a gust. Aquest espai públic, aquest medi, aquest poble, aquesta ciutat on habitem i fem cultura han de ser agradables i contribuir a la convivència. I això passa per tenir una especial cura cap a ell i treballar per fer-lo atractiu, segur, accessible i mantenir-lo i cuidar-lo perquè forma part de la nostra acció d’habitar i viure, de la nostra cultura.

Des de l’Ajuntament de Tortosa treballem per la millora de l’espai públic. És una de les nostres prioritats amb accions com la millora de l’accessibilitat i senyalització, l’eliminació de barreres arquitectòniques als carrers del centre i nucli històric, l’arranjament de voreres i paviments a barris com Ferreries i el Temple, la renovació d’espais infantils i d’esbarjo al Parc Municipal o l’arranjament de camins al barri de Sant Llàtzer, entre altres. També estem treballant en la creació de nous espais i àgores de convivència com la remodelació de la plaça de l’Ajuntament i el seu entorn, la nova plaça de la Catedral, que incorporarà l’espai museogràfic Cota 0 on contemplar part del que va ser l’espai públic de Tortosa en el passat, o la millora de la Costa del Castell com a punt d’accés a les muralles i fortificacions que també seran objecte de millores i transformació com ara la muralla del Rastre, Tenasses o Bonete. Accions que continuaran i s’incrementaran gràcies a la modificació pressupostària que hem presentat per a aquest 2021, centrada en l’atenció a les persones, amb un increment de la despesa social; la reactivació econòmica; una clara aposta per la Cultura i el Patrimoni i actuacions a l’espai públic i a tots els barris i pobles del municipi, com a elements clau per a la recuperació econòmica i la transformació de la ciutat i el medi.

Una modificació que incorpora importants accions en l’habitatge i l’accés digne a l’habitatge. Aquest any iniciarem una de les nostres grans apostes com és la creació del Pla local d’habitatge de Tortosa. Un Pla amb el qual, partint de l’anàlisi i la diagnosi de la situació actual i de les condicions socioeconòmiques i urbanístiques podrem definir estratègies i propostes per aconseguir el dret dels ciutadans a gaudir d’un habitatge digne en condicions assequibles. Des de la regidoria d’Urbanisme fa temps que estem treballant en aquest sentit, i la modificació del pressupost ens permetrà la compra de solars i edificis al centre històric i la rehabilitació d’habitatges per a habitatge social, continuar oferint ajuts a la rehabilitació amb la finalitat de fomentar la millora de l’eficiència energètica i la sostenibilitat, la conservació, la millora de la seguretat d’utilització i de l’accessibilitat, i ajuts al lloguer per a persones grans i impulsar l’Oficina Local d’Habitatge com a element clau per desenvolupar les nostres polítiques d’habitatge.

La cultura és habitar la ciutat i el medi. La Cultura entesa com a element transformador de les nostres ciutats, del nostre espai públic com a espai de trobada i del seu desenvolupament sostenible. Traçat urbà, habitatges, béns immobles civils i religiosos, equipaments, parcs, places, muralles i sistemes defensius, carrers i voreres, tots formen la ciutat i el medi i tots són part de la Cultura que Vivim. Treballem totes i tots junts per millorar-los, cuidar-los, fer-los assequibles i accessibles a tothom i sentir-nos orgullosos d’ells, orgullosos de Tortosa com a ciutat, espai i medi, orgullosos de la Tortosa per Viure, de la Tortosa que tu vols.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada