divendres, 5 de gener del 2024

Col•lectiu Arts. Més de 10 anys treballant per la cultura

El passat mes de novembre, a la Sala Arts de Tortosa, vam poder gaudir del magnífic concert “l’Art del Tango” a càrrec de Marcelo Mercadante, una de les figures internacionals més reconegudes del tango. Es tractava d’un concert més que organitza el col•lectiu ARTS en la seva tasca per difondre i divulgar la Cultura. Una tasca importantíssima, de la que sempre he estat defensor, i en la que participo activament ja que entenc que la Cultura és el motor transformador de les ciutats i territoris i cal treballar en este important actiu.

Això és el que des de fa anys fa el col•lectiu ARTS a Tortosa. Fundat amb esta finalitat per l’artista Cecília Aymí, recollint brillantment el testimoni de la defensa de la cultura que ha fet el seu pare, el mestre de mestres Rossend Aymí, el col•lectiu ARTS està conformat per un conjunt d’amants i activistes de la cultura i les arts escèniques que donen tot de si per la preservació, ensenyament i difusió de la cultura i les arts.

Una feina que fan des de l’Escola d’Arts Escèniques, que porta més de 10 anys de tasca pedagògica oferint una oferta que ha permès descobrir els talents que tenim a casa nostra, així com a través de la programació de concerts i activitats des de fa 5 anys a la sala ARTS, un espai al bell mig del nucli antic de Tortosa que ofereix la possibilitat de gaudir de la música local, nacional i internacional en totes les seves vessants, i que es caracteritza per una programació molt diversificada que avarca tots els gèneres musicals i escènics. 

La recuperació i reivindicació del nostre patrimoni musical i de figures com la del mestre Felip Pedrell, és un dels preceptes d’ARTS, aconseguint fites com la representació de l’òpera “la Matinada” per primera vegada al segle XXI i a Tortosa, després d’un intens treball per recuperar les partitures i adaptar-les per tornar a ser interpretades, o la interpretació per primera vegada del poema simfònic Ramon Llull, visions de Randa del mateix Pedrell, o de la peça “En la clara nit” escrita el 31 de juliol de 2020 i estrenada al Museu de Tortosa cent anys després, el juliol de 2020. 

També ho han fet amb la creació de formacions de música clàssica i antiga com el quartet Accent Ensemble que realitzen una tasca encomiable tant en la recuperació de peces desaparegudes com en la interpretació d’altres d’inèdites gràcies a un magnífic i complicat treball d’investigació, que s’ha vist reflectit en l’edició, el novembre de 2022, del disc “Felip Pedrell. Lais, intimitat i exaltació”, que recull un seguit de les seves composicions, algunes totalment inèdites, essent l’únic CD que hi ha a Espanya amb la música de Felip Pedrell.

Un esforç i un treball que els ha arribat a organitzar esdeveniments de talla internacional com el festival Proto. Nascut amb el suport de l’Ajuntament de Tortosa aprofitant la sinèrgia del l’any de la Capital de la Cultura Catalana de Tortosa, Proto és un certamen que en només tres edicions ja ha aconseguit consolidar-se com un festival de referència a nivell nacional i internacional, tant per la seva vesant pedagògica, que compta amb classes impartides per prestigioses figures internacionals, com per la seva excel•lent programació que, de ben segur, el portarà a posicionar-se com un referent mundial.

En esta lluita per la recuperació del nostre patrimoni, ARTS incideixen en aspectes com la reivindicació de la música d’orgue, amb concerts com “la música de la cort de Felip II” a càrrec de l’organista titular de la basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona, del que vam poder gaudir el passat juliol dintre del festival Proto, i que serveixen per manifestar la seva voluntat per comptar amb un nou orgue per a la Catedral de Tortosa, tasca no gens fàcil, però que cal dur a terme per recuperar l’orgue desaparegut després de la guerra civil, així com la recuperació i restauració d’alguns d’aquests instruments emblemàtics i avui gairebé en desús, gràcies a la col•laboració dels mestre de mestres Rossend Aymí. 

Enhorabona per estos anys de passió per la música i la cultura, pels seus creadors i intèrprets. Felicitats per la vostra feina i encoratjar-vos a seguir treballant amb la mateixa passió que poseu sempre per les arts escèniques i per la cultura. Per posar Tortosa i les Terres de l’Ebre a l’epicentre de la cultura a nivell nacional i internacional gràcies a l’aposta pels nostres talents, així com a la producció de projectes tan reconeguts com el festival Proto.

Gràcies per apostar per la cultura com un dels principals actius de la nostra ciutat i per a que sigui motor transformador del Tortosa i de Terres de l’Ebre fent-los més inclusius, creatius, identitaris i rics com a societat. En mi sempre tindreu un suport per desenvolupar estos i tots aquells nous projectes que teniu en ment.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada