divendres, 28 de juny del 2024

55 rutes per descobrir el patrimoni arquitectònic de Catalunya

El passat 19 de juny, el Col•legi d’Arquitectes de Catalunya, a través del Centre Obert d'Arquitectura va presentar un total de 55 “Rutes d’Arquitectura” per descobrir el nostre patrimoni arquitectònic a Catalunya.

Es tracta d’unes rutes per fer turisme de proximitat a peu, en bicicleta o en cotxe, que recorren tot el territori i que conviden la ciutadania a tocar l'arquitectura que ens envolta al voltant d'una temàtica concreta, un autor, efemèrides històriques o una àrea geogràfica. Accions que s’emmarquen en els objectius de les rutes guiades #Arquitectour_Ebre que organitzem cada any a la Demarcació de l’Ebre.

La iniciativa forma part de l’espai digital l'espai digital més extens sobre arquitectura moderna i contemporània del país, la plataforma arquitecturacatalana.cat, i s'ha elaborat amb la col•laboració de totes les demarcacions del Col·legi d’Arquitectes. 

Vol convertir-se en un eina de referència a l’hora de planificar rutes d’arquitectura a Catalunya per tal que la ciutadania pugui visitar i veure, de primera mà, l’arquitectura moderna i contemporània de Catalunya. 

Les rutes estaran disponibles també traduïdes al castellà i l’anglès i l’objectiu és arribar a publicar-ne fins a 200 de cara al 2026, any de la Capitalitat Mundial de l’Arquitectura i del Congrés Mundial de la Unió Internacional d’Arquitectes que tindrà lloc a Barcelona.

Actualment hi ha 55 rutes disponibles que abracen tot el territori i que s’han plantejat al voltant d’una temàtica concreta, un autor o una àrea geogràfica. Així, s’hi poden trobar propostes sobre Gaudí, el Modernisme, Jujol, la Barcelona Olímpica i també d’altres més alternatives. S’incorporen, també, rutes que toquen l’art, el cinema i la literatura, amb itineraris basats en la vida i obra de Picasso i Miró a Barcelona o llocs cinematogràfics, i també itineraris a les Terres de l’Ebre, creats a partir de propostes d’arquitectes de la nostra demarcació.

A les Terres de l’Ebre hi ha tres rutes. “El Calafat brutalista d'Emili Donato” que mostra algunes obres de la urbanització costanera Calafat, depenent del municipi de l’Ametlla de Mar, que va iniciar la seva construcció a principis dels anys 60 a l’estela de l’incipient boom turístic de tota la costa espanyola, i vol posar de manifest l’interès d’aquestes primeres obres de l’arquitecte Emili Donato.

“Tortosa, una barana al riu”, és una ruta que ens ofereix un Itinerari urbà per les arquitectures que trobem a les vores del riu Ebre, al seu pas per Tortosa, evocant el temps en què aquesta via de comunicació constituïa el principal carrer de la ciutat, on podem gaudir d’intervencions de diverses tendències que ens faran entendre una mica més l’evolució urbanística d’aquesta ciutat que naix i creix al llarg del riu. La ruta és una proposta del company arxiver Antoni López.

Finalment, la meva proposta és “Patrimoni modern a la vora de l’Ebre” la tercera ruta de l’Ebre que naix de la celebració, el 2024, de l’Any Bartlett, que commemora els 100 anys en què inicià la seua trajectòria com a arquitecte municipal de Tortosa, modernitzant la ciutat després de la Guerra Civil, els estralls de la qual van obligar a reconstruir ciutats i edificis amb una arquitectura de postguerra en molts casos menystinguda, sobre la que aquesta ruta posa llum. 

Ja tindrem temps de desenvolupar amb més detall cadascuna d’aquestes rutes en propers articles.

Estem, per tant, davant d’una iniciativa que permet conèixer l’arquitectura moderna i contemporània, menys visibilitzada, però molt present en l’imaginari col•lectiu, a través d’una proposta pionera que vol incorporar la veu d’arquitectes i amants de l’arquitectura perquè proposin rutes amb una mirada personal.

Podeu consultar les rutes a https://editorial.arquitecturacatalana.cat/rutes/


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada