AQUEST MES de desembre s'han celebrat els 75 anys de presència del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya a les Terres de l’Ebre i els 20 anys de la demarcació de l’Ebre. Sense dubte es tracta d’un gran esdeveniment que va comptar amb diferents activitats.
LA PRIMERA d’elles va ser l’exposició ‘Ciutats reconstruïdes. Acció conjunta de Regiones Devastadas i COAC Ebre. Actuacions a l’Observatori de l’Ebre i a la Diòcesi de Tortosa’. Una exposició que tracta de l’origen de la necessitat de comptar amb una delegació del Col·legi d’Arquitectes a l’Ebre. Malauradament, l’origen d’aquesta presència és la destrucció causada per la Guerra Civil a l’Ebre i l’adopció de Tortosa i altres municipis per part del cap de l’Estat, el general Franco. Els estralls de la guerra fan necessària una reconstrucció de moltes edificacions al llarg del territori ebrenc i d’això s’encarregarà la Dirección General de Regiones Devastadas, que va haver de reconstruir moltes edificacions mitjançant l’Oficina Comarcal de Tortosa i, per tant, necessitava de tècnics per a fer-ho. I és al 1941 quan els tècnics s’agrupen i constitueixen la Subdelegació de Tortosa, depenent de la Delegació del Col·legi de Tarragona.
L’ALTRA de les activitats van ser vistes guiades a tres edificis modernistes emblemàtics de Tortosa: casa Piñana, casa Bernardo Grego i casa Bau, per mostrar la rellevància del Modernisme en l’arquitectura i l’urbanisme de la ciutat, apropar el fet arquitectònic als ciutadans i, alhora, cridar l’atenció de les institucions responsables de que Tortosa, inexplicablement, encara no figuri en la Ruta Europea del Modernisme.
AFORTUNADAMENT, com a arquitecte, vaig poder prendre part activa en aquestes activitats i va ser realment molt reconfortant poder apropar part del nostre patrimoni a la ciutadania que desconeixien majoritàriament l’origen i les particularitats d’aquestes edificacions i del Modernisme a Tortosa, i que es van interessar per la preservació d’aquest magnífic patrimoni.
EL MODERNISME és un moviment cultural que va sorgir a Europa a finals del segle XIX amb la voluntat de transformar i modernitzar la societat i que va prendre una rellevància important i una personalitat especial a Catalunya. Per aquest motiu, es troben manifestacions modernistes arreu del territori i les Terres de l’Ebre no en són una excepció. En canvi, l’abundància, riquesa i particularitats del Modernisme a les Terres de l’Ebre és una sorpresa per als visitants.
LA DIFUSIÓ del Modernisme va anar lligada a l’èxit de la burgesia i a les classes benestants, per això els promotors a les Terres de l’Ebre eren gent lligada principalment a la indústria de l’oli i de l’arròs, a les indústries de Ferreries o a les drassanes i la navegabilitat fluvial. I es va desenvolupar en les ciutats vinculades a la indústria i el comerç i en les capitals de província, essent sinònim de modernització.
LA PRESÈNCIA a la zona d’arquitectes com Domènech i Montaner, Rubió, Jujol o Martinell va fer que aquest estil s’impregnés i sorgissin nombroses edificacions i arquitectes modernistes i noucentistes, entre els que destaquen Joan Abril, Víctor Beltri i Pau Mongiuó especialment, arribant fins a un total de 41 edificacions només a Tortosa essent la ciutat ebrenca que aglutina més Modernisme i de més qualitat.
PER AQUEST MOTIU, sobta molt que Tortosa no aposti per aquest enorme i privilegiat patrimoni i que no formi part de la Ruta Europea del Modernisme, una associació de governs locals i d’institucions no governamentals amb el compromís comú de desenvolupar mecanismes útils i eficients per a la promoció internacional i la protecció del patrimoni modernista.
LA RUTA pretén també fomentar la comunicació i l’intercanvi entre els seus membres per compartir experiències de restauració de monuments, de programes de conscienciació pública, d’estratègies de finançament i de desenvolupament d’un turisme sostenible, en definitiva, de modernització. Per aquest motiu, des del grup municipal del Partit dels Socialistes de Catalunya portem la proposta al ple de l’Ajuntament d’adhesió de Tortosa a la Ruta Europea del Modernisme.
EL FET que Tortosa tingui tantes edificacions d’aquest estil en aquella època vol dir que es tractava d’una ciutat pròspera, industrial, capital i moderna. Ara cal tornar a recuperar aquesta capitalitat de Tortosa, aquesta modernitat i el Modernisme que la va caracteritzar a principis del segle XX, amb ambició, lluny de la resignació de l’actual govern de la ciutat de CiU i els Republicans de Tortosa. Per això estic convençutque entre tots cal redibuixar Tortosa, la nostra ciutat, i que cal recuperar i potenciar el passat modernista per poder projectar el futur.
Publicat a marfanta.com
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada