divendres, 30 de desembre del 2016

Intervenció d'Enric Roig al ple extraordinari del 30 de desembre de 2016 per adjudicar el contracte de construcció de les noves piscines

Sr. Alcalde, Sres i Srs. Regidors,
Avui el govern municipal ens porta a l’aprovació per part del plenari el dictamen de proposta d’acord d’adjudicació del contracte per a la redacció del projecte bàsic i d’execució, acompanyat del corresponent estudi bàsic de seguretat i salut; la legalització d’instal·lacions i l’execució de l’obra anomenada “Construcció  complex esportiu piscines”
Ben vingut sigui, a veure si al final els tortosins i tortosines un dia o altre podran tindre unes piscines.
Es ben sabuda la posició del nostre grup respecte a aquest projecte de piscines tal com vàrem exposar en les sessions plenàries del:
-       passat 7 de març, en el que ens van presentar a aprovació la plurianualitat per a la construcció de les piscines per el 2016, 2017 i 2018, així com l’aprovació d’una modificació pressupostària de 607.780,00 € per al complex de les piscines per a l’any 2016.
-       I del passat 21 de juliol en que ens van presentar l’aprovació de l’expedient de licitació que avui porten a l’adjudicació del contracte.
És ben sabuda i manifesta la nostra posició des de l’inici de la tramitació de l’expedient del present projecte del complex esportiu de les piscines i per això, en aquesta ocasió el govern municipal tampoc comptarà amb el nostre suport, amb el suport del grup dels Socialistes.
Ja hem manifestat en diverses ocasions, creiem que aquest projecte no és el projecte de piscines que necessita Tortosa, que necessitem els tortosins i tortosines.
Un projecte que no és el model de piscines que Tortosa necessita, bàsicament perquè no té piscina descoberta recreativa d’estiu. I no entrarem avui en altres consideracions, llargament debatudes en aquest plenari.
I tot, després d’un munt d’anys de falses promeses dient que això es faria ja, que això es farà ja! Però el cert és que portem més de set estius sense piscines.
Tot això denota un llarg camí ple de despropòsits en el que, recordem, el nostre grup ja va manifestar el seu desacord en la resolució del contracte de les piscines amb l’empresa adjudicatària.
La mateixa empresa que també va deixar sense fer l’aparcament del Rastre però si va endur-se el benefici de dos anys de gestió de la zona blava amb la seva ampliació. 
El govern NO va aplicar la corresponent penalització a l’empresa, a la qual nosaltres creiem que l’Ajuntament tenia el dret i el deure d’exigir per l’evident incompliment del contracte.
Tot aquest procés ha estat immers en una gran escenificació mediàtica i gestual que entre moltes jo ara destacaria:
-       Enderroc de les piscines poques setmanes abans de les eleccions
-       Presentacions en campanya electoral d’un nou projecte per part del govern municipal amb la instrumentalització política que el fet va comportar i vàrem denunciar.
-       Anunci al PAM de que les piscines es faran entre el 2016 i el 2017.
-       A l’octubre de 2014, el govern deia que abans de finals de l’any 2015 es licitaria la redacció del projecte. Després hem vist que no ha estat així, que s’ha fet un avantprojecte i que el projecte s’encarregarà amb l’obra, ara.
-       El passat 7 de març ens portem a aprovació la plurianualitat del projecte per a que es construeixi entre el 2016, 2017 i 2018
-       El 21 de juliol ens portem aprovació el present expedient amb la previsió d’iniciar les obres dintre al 2016 amb la previsió de dos mesos de treballs, novembre i desembre.
Ara podem comprovar que les obres ja no han començat en les dates previstes.
I dic que hem assistit a una escenificació mediàtica perquè, en les darreres setmanes, hem assistit a tot un seguit d’anuncis a la premsa, al nostre entendre precipitats, sobre quina empresa seria l’adjudicatària  i per tant la responsable de dur a terme el projecte i l’obra de les piscines de Tortosa, amb comunicats de premsa avui anunciant l’adjudicació a una empresa i demà d’una altra, de manera que la empresa que en la proposta inicial de la mesa de contractació estava en cinquena o quarta posició en quant a puntuació, ara és ala es proposa com empresa adjudicatària.
Tant de bo finalment tot vagi endavant, perquè el nostre grup desitja que els tortosins i tortosines tornin a tenir les piscines en funcionament lo més “pronte” possible, però permeti’m que ens tornem a preguntar, si ara va en “serio”?
I ho dic perquè jo no en sóc lletrat, però llegint el plec de clàusules administratives particulars de la licitació en el la seua Clàusula divuitena: Adjudicació del contracte diu que “L’adjudicació del contracte s’ha de dictar en el termini màxim de dos mesos a comptar des de l’obertura de les proposicions.”
Jo no sé quines repercussions pot tenir això, però, si no recordo malament, l’obertura del darrer sobre va ser el passat 27 d’octubre, i per tant no sé si l’acte administratiu d’adjudicació que avui estem fent aquí està fora de termini o no; poder el senyor secretari ens ho podria aclarir.
Però en qualsevol cas les obres, malauradament, i contràriament a lo que va dir la regidora a la comissió fa mesos, ja no començaran a finals de l’any 2016.
Les preguntes són: Les obres s’acabaran l’any 2018? Repeteixo, ara va en “serio”?

Per això, tal com he avançat al principi, el nostre grup no donarà suport a la proposta d’adjudicació del contracte de construcció de les noves piscines a l’empresa proposada per la mesa i per tant ens abstindrem per totes les consideracions exposades.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada